Tetszett a cikk?

Példátlanul szigorú ítélettel ért véget az osztrák BAWAG bank egykori vezetőinek bécsi persorozata.

Közel 2 milliárd euró egyenlő 35 év. Ezt az egyenletet állította fel a közel egy évig húzódott BAWAG-per múlt pénteki ítélethozatalában a bécsi szövetségi bíróságon Claudia Bandion-Ortner bírónő. Az osztrák gazdaságtörténet második világháború utáni legnagyobb bankcsődjének büntetését kilenc főre osztotta ki, a legsúlyosabbat a már régóta országos közellenséggé kikiáltott egykori bankigazgató, a 73 esztendős Helmut Elsner kapta: kilenc és fél év börtön, s az egy összegben felvett 6,8 millió eurós nyugdíjmegváltás visszafizetése. A példamutatás jegyében rács mögé küldték az igazgatótanács mellett a felügyelőbizottság (fb) elnökét és a mérlegeket jóváhagyó könyvvizsgálót is.

Az osztrák belpolitikát két éven át uraló gazdasági krimi az 1990-es években vette kezdetét, az akkoriban még nagy hatalmú szakszervezeti szövetség (ÖGB) házi bankjának számító BAWAG - Ausztria máig 5. legnagyobb pénzintézete - karibi üzleteivel. Az akkori bankvezér, Walter Flöttl Amerikában élő fiát bízta meg spekulatív üzletek végrehajtásával, s a ma 51 éves Wolfgang ügyesen is forgatta a pénzt. A sajtó azonban 1994-ben tudomást szerzett a karibi vállalkozásról, s óriási botrány robbant ki. Egy évre rá Flöttl helyére az autoriter vezető hírében álló Elsner került, aki csendben újrakezdte a karibi vállalkozást. Éveken át dőlt is az extrapénz a BAWAG-hoz, amely Elsner irányítása alatt hatalmi centrummá vált. A bankár rendkívüli összegeket folyósított különböző politikusoknak, bajba jutott szocialista üzletembereknek s persze az ÖGB-nek. Amikor azonban a nemzetközi pénzvilág 1998-ban megrendült, Wolfgang is becsődölt Amerikában, s jenspekulációi 1,5 milliárd eurónyi BAWAG-pénzt nyeltek el.

Elsner a csődöt a kedvezőtlen körülményeknek tulajdonította, és úgy gondolta, ha tovább nyomja a tőkét a Flöttl fiúnak, a hiány megtérül. Nem így történt, a pénz 2000-ig lényegében egy feneketlen hordóba ömlött. Amikor már nem lehetett tovább takargatni a krachot, a bankvezér az fb elnökéhez, az ÖGB pénztárnoki szerepét is betöltő Günter Weningerhez fordult segítségért. Weninger és a szakszervezeti központ akkori elnöke, Fritz Verzetnitsch szigorú titoktartás mellett kezességet vállalt a pénzintézet tartozásaira, összesen 1,72 milliárd euróra. Ettől kezdve a bankvezetés mással sem foglalkozott, mint a látszat fenntartásával. A kusza történet talán csendben végződött volna, ha a 2006-os esztendő nem lett volna heves választási év Ausztriában. A kormányzó néppárt a BAWAG-ügy felfújásával - s a látványosan kifizetett 900 millió eurós állami kezességvállalással - akarta ismét legyőzni az ellenzéki szociáldemokratákat (SPÖ). A szocdem párt viszont előremenekült, s a BAWAG-botrányt politikai szindrómából gazdasági krimivé változtatta. Elsnerből bűnözőt kreáltak (tavaly februárban bilincsben hozták haza Franciaországból), s eltávolították az ÖGB sokat próbált, de hirtelen szalonképtelenné vált vezetőit. Az SPÖ számítása bejött, megnyerte a választást, a bankot pedig eladták az amerikai Cerberus befektetési társaságnak.

"A kilenc és fél év nekem életfogytiglani" - kommentálta a még nem jogerős verdiktet Elsner, akit saját elítélésénél is jobban dühít, hogy a pénzt eltüntető Wolfgang Flöttl (akinek felesége, Eisenhower volt amerikai elnök unokája 5 millió dollárt ajánlott fel férje kiváltására) két és fél évvel megúszta, ráadásul csak kilenc hónapot kell rács mögött töltenie. "Manapság szinte naponta szerepelnek a hírekben bankveszteségek, az amerikai jelzálogpiaci válság szörnyű pusztítást végzett, mégsem küldtek egyetlen bankmenedzsert sem börtönbe" - kesergett Elsner.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Retró, kagylós mobiltelefon lehet a Galaxy Buds Próból

Retró, kagylós mobiltelefon lehet a Galaxy Buds Próból

Beindítják a robot tömeggyártását, ami időseket és betegeket segít majd gondozni

Beindítják a robot tömeggyártását, ami időseket és betegeket segít majd gondozni

Hogy vészelte át a magyar a karantént? Ivott, és sokat

Hogy vészelte át a magyar a karantént? Ivott, és sokat