Tetszett a cikk?

A mai Isztambul területén született, örmény származású üzletember, a brit-holland Royal Dutch Shell létrejötténél is...

A mai Isztambul területén született, örmény származású üzletember, a brit-holland Royal Dutch Shell létrejötténél is bábáskodó Calouste Gulbenkian ötlete alapján 1912-ben európai olajvállalatok létrehozták a Török Olajtársaságot (TPC), hogy az Ottomán Birodalomhoz tartozó Irakban kutatási koncessziót szerezzenek. Az első világháború, majd pedig a birodalom felbomlása ugyan meghiúsította a tervet, de miután 1927-ben - egy évvel a mai Irak megalakulása után - olajat találtak Kirkuktól északra, megindult a tülekedés.

A világháborúban győztes nyugati nagyhatalmak újratárgyalták a TPC tulajdonosi szerkezetét, a már benn lévő Angol-Perzsa Olajtársaság (AIOC) és a Royal Dutch Shell mellett helyet kapott a Compagnie Francaise des Pétroles (CFP) és a Near East Development Corporation (NEDC), utóbbi öt nagy amerikai olajvállalat konzorciuma volt. A részvények 95 százalékát négy egyenlő részre osztották maguk között, a maradék 5 százalék - a minden, közreműködésével alakult olajtársaságból ennyit lecsippentő - Gulbenkiannak jutott. Az AIOC-ból 1954-ben lett a BP, a CFP-ből 1991-ben a Total. Az NEDC egykori tagjának, a Standard Oilnak az 1911-es feldarabolásából jött létre többek között az Exxon, a Mobil és a Chevron.

A nagy vesztes Irak volt: hiába ígértek neki 20 százalékos részesedést, Bagdad nem kapott semmit. A TPC-t 1929-ben átkeresztelték Iraki Olajtársaságra (IPC), amely Iraktól 1931-ben 70 évre kapott koncessziót. Az IPC szinte állandó konfliktusban állt a bagdadi kormánnyal, mert a konzorcium más országokban is koncessziókkal rendelkező tagjainak nem állt érdekükben a déli bászrai mezők gyors fejlesztése, a kirkuki és moszuli olaj piacra juttatását pedig a Szírián áthaladó csővezeték körüli tranzitviták nehezítették. Miután az 1950-es évek végén az IPC egyoldalúan csökkentette a kormánynak az olajért fizetett árat, Irak négy másik olajexportáló országgal együtt létrehozta a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC). Bagdad 1962-ben meg is kezdte az IPC korlátozását, létrehozva az Iraki Nemzeti Olajtársaságot (INOC). Az 1968-as puccs és a Baath Párt hatalomra jutása pedig felgyorsította az államosítást, amely 1973-ra le is zárult.

Nemzetközi gazdaság

Sikamlós talajon

Korszakváltást jelez, hogy külföldi cégeket hívtak meg az iraki olajipar fejlesztésére. A csábítást fokozza a még feltáratlan olajvagyon, de gyengíti a politikai bizonytalanság.

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül