Hatalmas adósságleírással próbálja enyhíteni a parasztok terheit az indiai kormány, de ettől aligha szűnnek meg az elterjedt illegális uzsorahitelek és a kölcsönök miatti öngyilkosságok.

Izgatottan böngészik mostanság az olvasni tudó indiai parasztok a falusi bankfiók falára kitűzött névsorokat: szerepelnek-e azoknak a listáján, akiknek agrárhitelét a kormány elengedte vagy csökkentette. A legutóbbi, 1989-es könnyítésnél jóval nagyobb mostani adósságleírás 17 milliárd dollárra - a hazai össztermék (GDP) 1,6 százalékára - rúg. A százmillió parasztcsalád közel felének van banki tartozása, és az újratermelődő eladósodottság akadályozza a hatékony agrártermelést. Szakértők számtalan jó tanáccsal álltak elő az utóbbi időben: a földművelők például szervezzenek önsegélyező csoportokat, vagy műholdas előrejelzésekkel készüljenek fel a rossz időjárásra.

A kormány azonban az adósságteher látványos könnyítése mellett döntött - vélhetően a jövő évi parlamenti választásra, a parasztok szavazataira gondolva. A bankokat és a takarékszövetkezeteket utasította, hogy engedjék el a hiteleket, cserébe négy év alatt kompenzálja veszteségeiket. Az ország legnagyobb bankja, a 60 százalékban állami State Bank of India részvényárfolyama a kormánygarancia ellenére a felére zuhant a terv februári bejelentése óta.

Korántsem old meg minden gondot az intézkedés. Bár a kisparasztok adósságát teljesen elengedik, a 2 hektárnál nagyobb földön gazdálkodókét csupán 25 százalékkal csökkentik. Márpedig sok paraszt két hektárnál alig valamivel nagyobb területet művel. Ráadásul az adósságleírás csak a 2007. március 31-éig felvett hitelekre vonatkozik, így a kölcsönöket felvett 43 millió család negyede kimarad az akcióból.

Pusztán a bankhitelek leírásával az adósságcsapdát nem tudja megszüntetni a kormány. Az indiai agrárnépesség körében nemzedékek óta igen elterjedt az engedély nélküli magánhitelezés. Egyes becslések szerint 30 millió agrárcsalád tartozik uzsorásoknak, a parasztok érdekvédelmi szervezetei szerint pedig a szám ennél jóval magasabb. Az illegális pénzkölcsönzők 30-40 százalékos kamatra adnak hitelt általában négy hónapra, míg a bankok 13-14 százalékos éves kamatot számítanak fel. Rossz termés vagy hirtelen megbetegedés esetén akár 200 dolláros hitellel is könnyen olyan adósságspirálba juthat egy család, hogy a hitelcápák - ahogy a kölcsönzőket nevezik - visszatérő vendéggé válnak otthonukban.

A kölcsönzők aratási időben mennek a törlesztésért, és azzal is megfejelik a hasznukat, hogy a gazdáktól a piaci árnál olcsóbban vásárolják fel a termést. A törvény nem bünteti elég szigorúan az illegális hitelezést, viszonylag alacsony pénzbüntetést szabnak ki, a földre törvénytelenül ráterhelt jelzálog érvényesítéséért pedig háromhavi börtön jár, de igen ritkák az ilyen ítéletek. Így nagyon sokan - boltosok, hivatalnokok, rendőrök, falusi tanítók -, akiknek van egy kevés félretett készpénzük, beszállnak az "üzletbe".

A parasztok kiszolgáltatottságát fokozza, hogy a globalizáció nyomán az indiai gazdaság súlypontja áthelyeződött a mezőgazdaságról az iparra. Az 1,1 milliárdos lakosság 60 százaléka az agráriumból él, de a szektor csak a GDP ötödét-hatodát adja. Miközben a gazdaság az utóbbi években 8-9 százalékkal nőtt, a mezőgazdaság bővülése 2,6 százalékra lassult a tavalyi 3,8-ról. Az 1991-ben kezdett liberalizáció sem kedvezett az ágazatnak: a vámok fokozatos mérséklésével az indiai parasztok az erősen támogatott európai és amerikai termelők versenyével kerültek szembe - nem véletlenül tiltakozott hevesen India a minapi világkereskedelmi tárgyalásokon (HVG, 2008. augusztus 2.) a további engedmények ellen, főszerepet játszva a genfi megbeszélések kudarcában. Időközben ráadásul jelentősen drágultak a vetőmagok és a növényvédő szerek is.

A fizetésképtelenné vált családok megmentése gyakran a hitelezőknek sem éri meg, így sokan elvesztik földjüket, prostitúcióra kényszerítik feleségüket, lányaikat, amikor pedig már semmilyen kiutat nem látnak, véget vetnek az életüknek. Hivatalos statisztikák szerint Indiában 1997 óta 150 ezren követtek el öngyilkosságot eladósodás miatt: a legtöbben felakasztották magukat vagy folyóba ugrottak, de az sem ritka, hogy elkeseredésükben rovarirtó szert isznak. A mumbai Indira Gandhi Fejlesztési és Kutatási Intézet tanulmánya szerint az öngyilkos parasztok 86 százaléka tartozott átlagosan 835 dollárral, és 40 százalékukat sújtotta rossz termés.

Az eladósodás ördögi körét szakértők szerint csak úgy lehet megtörni, ha a parasztok szakmai segítséget kapnak a hatékonyabb vízgazdálkodásra és talajművelésre, kiszámítható és visszafizethető hitelekhez jutnak, és támogatják számukra a vetőmag, a műtrágya beszerzését. A válság centrumában, a gyapottermesztő közép-indiai övezetben önkéntes szervezetek és pénzintézetek - a szegények bankáraként 2006-ban Nobel-békedíjat kapott bangladesi közgazdász, Momahed Junusz konstrukciójához (HVG, 2006. október 21.) hasonlóan - mikrohitelekkel próbálnak segíteni az öngyilkos parasztok özvegyein. A bankok a családok által megspórolt minden egyes dollárhoz hozzátesznek még egyet, majd a 10-12 fős hitelfelvevő csoportok együtt felelnek a visszafizetésért. Eddig 60 ezer ilyen hitelközösség alakult, s a vállalkozás nemcsak földművelésre és állattenyésztésre, hanem kereskedelemre és kézművességre is kiterjedhet.

KERESZTES IMRE

Felvette az ajtócsengő kamerája, hogyan temeti be a házat a 24 órás hóvihar

Felvette az ajtócsengő kamerája, hogyan temeti be a házat a 24 órás hóvihar

Ötféle izgalmas VW Golf érkezik, az egyik zöld rendszámos

Ötféle izgalmas VW Golf érkezik, az egyik zöld rendszámos

Közel 4 millióval csökkent a lakosság száma Ukrajnában 10 év alatt

Közel 4 millióval csökkent a lakosság száma Ukrajnában 10 év alatt

Az Orbán Ráhel-közeli ügynökség az IKEA ellen küldi harcba a magyar dizájnereket

Az Orbán Ráhel-közeli ügynökség az IKEA ellen küldi harcba a magyar dizájnereket

Öngyilkos lett egy férfi a szerb parlament lépcsőjén

Öngyilkos lett egy férfi a szerb parlament lépcsőjén

Enyhítették a Buda-Cash egyes volt vezetőinek ítéletét

Enyhítették a Buda-Cash egyes volt vezetőinek ítéletét