Az orosz üzleti körök újabb megleckéztetésének szándékát, illetve a monopóliumok és az infláció elleni harcot látják abban, hogy három kohászati cég ellen is eljárás indult - a háttérben Vlagyimir Putyin kormányfővel.

Igor Zjuzint a kórházban érte a rossz hír. Az amerikai Forbes magazin szerint a tizenkettedik leggazdagabb orosz üzletember, a Mecsel kohászati és bányatársaság 70 százalékának tulajdonosa éppen szívproblémáit kezeltette, amikor néhány napon belül kétszer is nyilvánosan bírálta őt és vállalatát Vlagyimir Putyin. A kormányfő azt kifogásolta, hogy orosz partnereinek a Mecsel négyszer olyan drágán árulja a kokszolható szenet, mint saját külföldi offshore cégeinek, amelyek aztán a hazainál is másfélszer magasabb, világpiaci áron adják azt tovább, ám a nyereség után nem fizetnek adót az államkasszába, és - mivel a társaság e piac meghatározó szereplője - áruhiányt okoznak. Napokon belül kiderült, hogy nem egyedi esetről van szó: a moszkvai Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat a legismertebb orosz milliárdos, Roman Abramovics érdekeltségi körébe tartozó két kohászati és bányatársaság, az Evraz Group és a Raszpadszkij Ugol ellen is vizsgálatot indított hasonló gyanúval. Márpedig a három társaság együtt a szektor több mint felét uralja.

Az érintett cégek egy jogszabályt biztosan megsértettek, mégpedig az árképzésről szólót, mert az nem teszi lehetővé, hogy a bel- és külföldi értékesítési ár között 20 százaléknál nagyobb különbség legyen - mondta a HVG-nek Szergej Zaverszkij, a moszkvai Komplex Stratégiai Kutatások Intézetének részlegvezetője. Hasonló súlyú szabálytalanságokat azonban nagyon sok társaságnál lehet találni - vélik orosz elemzők, akik most elsősorban arra keresik a választ, hogy a hatalom miért éppen a kohászattal és miért éppen a Mecsellel akart példát statuálni, jelezve: bezárja a kiskapukat és korlátozza a monopóliumokat.

Vannak, akik az éppen öt évvel ezelőtt, 2003 júliusában kirobbant Jukosz-ügy árnyát vélik felfedezni a történtekben. A hatalom újra móresre akarja tanítani az üzleti köröket - mondják. Igaz, teszik hozzá, a Mihail Hodorkovszkij egykori Jukosz-vezér ellen indított büntetőeljárásban többnyire a politikai tényezők játszották a főszerepet. Ezúttal nincs erre utaló jel, a háttérben alighanem csupán gazdasági indítékok állnak. Bár a múlt héten bejelentették: az ügyészség is vizsgálja, nem követtek-e el bűncselekményt a Mecselnél, azt csak kevesen feltételezik, hogy Zjuzin ugyanarra a sorsra juthat, mint a 2005-ben nyolcéves szabadságvesztésre ítélt Hodorkovszkij. "Semmilyen lehetőséget nem lehet kizárni, de ez a legkevésbé valószínű forgatókönyv" - mondta Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes, aki arra számít, hogy a Mecsel együttműködik az állami szervekkel. Az elemzések így inkább súlyos, akár a cég - egyes hírek szerint a szénágazatból származó, mások szerint teljes - éves bevételének 15 százalékát kitevő bírságot valószínűsítenek (az Oroszországon kívül Litvániában és Romániában is jelen lévő Mecsel tavaly 6,7 milliárd dolláros forgalmat ért el, amiből 913 millió dolláros adózás utáni haszna származott). Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy - miután tőzsdei árfolyama a botrány miatt a harmadával zuhant - a Mecsel, vagy legalábbis egy része, jóval értéke alatt új, a Kremlhez közel álló tulajdonosokhoz kerülhet. A társaságnak ugyanis a bírság megfizetéséhez valószínűleg el kell majd adnia bizonyos érdekeltségeit, de az is lehet, hogy az állam a büntetés fejében átveszi azokat.

Putyin keménykedése még akkor is túlzottnak tűnik, ha a célja hosszú távon - miként azt többen feltételezik - az volt, hogy növelje az állam szerepét a kohászatban. Számítások szerint a Mecsel legfeljebb 50-60 millió dollárral maradhatott adós a költségvetésnek, a cég piaci értéke azonban a kormányfő bejelentése után 5 milliárd dollárral, az orosz tőzsdén forgó részvények összértéke pedig - legalábbis átmenetileg - 100 milliárddal csökkent. A befektetők ugyanis pánikszerű eladásba kezdtek, azt gyanítva, az állam újra átírja a piaci játékszabályokat, és ismét rá akarja tenni a kezét egy vállalatra. Némi megnyugvást hozott, hogy kiderült: más, méghozzá a moszkvai hatalommal jó viszonyt ápoló Abramovicshoz tartozó cégek is érintettek, így az Evraz részvényeit már nem rendítette meg a versenyhivatali vizsgálat híre.

A monopóliumellenes szolgálat még július közepén - ugyancsak a kormányfő utasítására - egyszerre öt vezető, majd több kisebb olajvállalat ellen is vizsgálatot indított a kohászati trió ellen felhozotthoz kísértetiesen hasonlító gyanúval. Azt írják a számlájukra, hogy meghatározó piaci szerepüket kihasználva közrejátszottak a repülőgép-üzemanyagok árának a világpiacinál is gyorsabb - tavaly novembertől idén márciusig 70 százalékos - emelkedésében. Ez pedig akár arra is utalhat, hogy az intézkedések hátterében a monopolárak letörésének a szándéka húzódik meg.

Nem kell feltétlenül hátsó szándékot keresni a kormányzati akciók mögött - véli Zaverszkij, aki szerint elsősorban az infláció elleni harc a cél. "A pénzromlást legfeljebb felerészben indokolják monetáris tényezők, komoly szerepük van benne a monopóliumoknak" - vélekedett a szakértő a HVG-nek. A piacot uraló cégek ugyanis egyes ágazatokban és - főként a kereskedelemben - földrajzi régiókban szabadon diktálhatják az árakat, tovább fűtve az év végére 13 százalékosra jósolt inflációt is.

POÓR CSABA / MOSZKVA

Ikonikus felvételek garmadája a fényképészet analóg korszakából

Ikonikus felvételek garmadája a fényképészet analóg korszakából

Van 10 perce? Akkor megnézheti, hogyan készül az első zöld rendszámos Ferrari

Van 10 perce? Akkor megnézheti, hogyan készül az első zöld rendszámos Ferrari

Kulka János: Zavarban vagyok attól, hogy néznek

Kulka János: Zavarban vagyok attól, hogy néznek

Negyedkiló heroint próbált Magyarországra hozni egy angol férfi

Negyedkiló heroint próbált Magyarországra hozni egy angol férfi

1,3 millió forint jut az SMA-beteg kisfiúhoz Michelisz Norbert sisakjának árverése után

1,3 millió forint jut az SMA-beteg kisfiúhoz Michelisz Norbert sisakjának árverése után

Annyian dobták ki a Windows 7-et, hogy 7 év kihagyás után beindult a pc-piac

Annyian dobták ki a Windows 7-et, hogy 7 év kihagyás után beindult a pc-piac