Tetszett a cikk?

HVGAlig pár nappal a német bankszektor két klasszikus középbankja, a Commerzbank és a Dresdner Bank egyesülésének...

HVG
Alig pár nappal a német bankszektor két klasszikus középbankja, a Commerzbank és a Dresdner Bank egyesülésének bejelentése után (HVG, 2008. szeptember 6.) újabb óriásbank születik Németországban. A német piac vezető üzleti bankja, a Deutsche Bank megveszi a legtöbb magánügyféllel és legnagyobb fiókhálózattal rendelkező Postbankot.

Első lépésben a Postbank részvényeinek 29,75 százaléka kerül a Deutsche Bank birtokába, a hírek szerint 2,79 milliárd euró készpénzért. A Postbank-papírok 50 százalékát plusz egy részvényt birtokló fő tulajdonos német posta (Deutsche Post AG) felügyelőbizottsága által már jóváhagyott megállapodás szerint a vevő opciót szerzett a maradék részesedésre is. Ám a Deutsche Banknak, legnagyobb egyedi tulajdonosként, már mostantól a Postbank minden ügyletébe beleszólása van.

Új szerepkörrel kell megismerkednie a Deutsche Banknak, amely eddig elsősorban a tehetős középosztály, a vállalkozók, a befektetések iránt érdeklődök pénzintézete volt: mostantól kispénzű ügyfeleket is ki kell szolgálnia. A Postbank ugyanis messze a legtöbb ügyfelet kezelő német pénzintézet: 14,5 millió magánszámlát vezet 850 fiókjában, illetve az 5 ezer postahivatali ablaknál.

Az ügylet nem jöhetett volna létre állami egyetértés nélkül. Már csak azért sem, mert a Deutsche Post részvényeinek egyharmada az állami Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) fejlesztési bank kezében van. Így az államnak közvetve vétójoga van a Postbank-eladásban is, de fel sem merült, hogy élne vele. Sőt Peer Steinbrück pénzügyminiszter a szektor szükségszerű konszolidációjának egyik fontos lépéseként értékelte az üzletet. Német pénzügyi szakemberek és politikusok gyakran panaszolják, hogy míg árutermelésben, gépek és berendezések exportjában Németország nemcsak Európában, de a világon is élen jár, a pénzügyi szektor elmaradott: nincs igazi német nagybank. A Deutsche Bank például piaci érték alapján be se fér a tízes európai élmezőnybe.

A német bankok viszonylagos hátránya a két fúzió nyomán feltétlenül változik, ám szakemberek kételyeiknek is hangot adnak. Míg ugyanis az egymást jól kiegészítő Commerzbank és Dresdner Bank fúziója könnyen végigvihető - "csupán" a párhuzamosságok megszüntetéséből fakadóan állásában fenyegetett 9 ezer dolgozó aggódhat a jövőjéért -, a Deutsche Bank és a Postbank összeolvadása alma és körte keresztezéséhez hasonlít. A Deutsche Bank mostanáig tudatosan kerülte a lakossági pénzintézet szerepét, olyannyira, hogy a kispénzű ügyfeleket - akiket jobbára zavaró tényezőnek tekintettek - néhány évvel ezelőtt kiszervezték az elegáns bankfiókok világából a Deutsche Bank 24 elnevezésű, automata-internet rendszerű hálózatba. A Postbank viszont mindenkit szívesen látott, s kifejezetten csábította az átlagembereket - például azzal, hogy a fizetést rendszeresen hozzá utalóktól nem kér számlavezetési díjat, s ingyen adja nekik a hitelkártyát is.

WEYER BÉLA / BERLIN

Nemzetközi gazdaság

Hullámverés

Világszerte padlóra küldte a tőzsdéket az amerikai hitelválság újabb áldozata, a Lehman Brothers brókerház csődje, a Merrill Lynch felvásárlása és az AIG biztosító leminősítése.

Járványügyi zárlat alá vették a Mészáros gyerekek zánkai konténervárosát

Járványügyi zárlat alá vették a Mészáros gyerekek zánkai konténervárosát

De mit csinálnak egy boldogság- és egy jógaminisztériumban, amit Matolcsy felvetett követendő példaként?

De mit csinálnak egy boldogság- és egy jógaminisztériumban, amit Matolcsy felvetett követendő példaként?

A börtönből telefonálva zsarolt ki 19 embertől közel 2 millió forintot egy rab

A börtönből telefonálva zsarolt ki 19 embertől közel 2 millió forintot egy rab