A Peking által harminc éve elkezdett nyitási folyamat ellenére a kínai piacra tartó külföldi cégek számára továbbra is Hongkong az ugródeszka.

Kínában ma tagadhatatlanul könynyebb vállalkozni, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt, ám az üzleti környezet még mindig nehezen áttekinthető, és igencsak messze van a nyugati normáktól. Bár a Teng Hsziao-ping nevével fémjelzett gazdasági nyitás éppen harminc éve kezdődött, a Kínában üzletelni szándékozó külföldi vállalatoknak ma is az anyaországhoz 1997-ben visszatért, a gyarmati évek alatt nyugati mintára megszervezett Hongkong az előszoba. Peking nem erőltette rá saját gazdasági irányítását a különleges közigazgatási régióként működő Hongkongra, amely így számos kedvezményt, trükkös üzleti megoldást fenntartott, és megőrizte pezsgő nemzetközi üzleti életét, amely elsősorban angolszász jog- és gazdasági rendszerével, a Nemzetközösség normáihoz való igazodásával vonzza a vállalkozásokat a világ minden részéről.

Külföldiek Kínában csak több tízezer eurónyi befektetéssel indíthatnak önálló vállalkozást. A hongkongi cégalapítás 1–2 ezer eurós költsége viszont a legkisebb cégek számára is elérhető. A Pekingben vagy Sanghajban megszokott hosszadalmas, nehézkes és nehezen érthető eljárással szemben Hongkongban a néhány napos cégbejegyzési folyamat angolul is elvégezhető. Míg a kínai nagyvárosokban céget alapító külföldieket törvény kötelezi telephelybérlésre és minimális létszámú helyi munkaerő alkalmazására, addig Hongkongban nincs ilyen kötelezettség.

A hongkongi cégalapítás gyakran nemcsak a kínai, hanem az egész ázsiai piacon való megjelenés első lépcsője. „Ügyfeleink 90 százaléka a cégalapítás után semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytat Hongkongban” – mondta a HVG-nek Iris Kong, a hongkongi Executive Solutions vállalkozásszervező iroda ügyvezetője. A szakember szerint a vállalatok többsége a kínai piaci lehetőségek kipuhatolására vagy egyfajta offshore megoldásként használja hongkongi cégét. „Sok cég látványosan nőtt az utóbbi években, de továbbra sem bízik a kínai rendszerben. Bár számos ügyfelünk mára több kínai céget is bejegyzett, a biztonság kedvéért hongkongi vállalkozását tette meg holdingcége központjának” – mondta a HVG-nek Kong.

A császári időkben gyökerező és az utóbbi évtizedekben tovább bonyolódott kínai bürokrácia nehézségein – például az országos, tartományi és helyi rendelkezések szövevényén – túl az üzleti kultúra kiismerhetetlensége is hongkongi cégalapításra ösztönöz. A külföldiek általában nem ismerik a hazaitól merőben eltérő piaci viszonyokat és fogyasztói szokásokat, és nincsenek személyes kapcsolataik sem, ami pedig szinte elengedhetetlen a kínai működéshez.

Évente több ezer külföldi cég alapít vállalatot Hongkongban, jóllehet a leggyakrabban használt cégforma, a – kft-nek megfelelő – Limited Company Kína többi részén nem jogosult sem munka-, sem kereskedelmi, sem szolgáltatási szerződés kötésére. A hongkongi cég így csak amolyan hídfőállás, kísérleti terep a később Kína más városaiban alapítandó vállalkozás számára. „Ha sikerül is létrehozni a kínai céget, a törvények egy sor akadályt gördítenek a külföldi vállalatok elé. Ezek közül számos áthidalható egy hongkongi céggel” – magyarázta a HVG-nek egy Pekingben dolgozó európai jogtanácsos. Bevett gyakorlat például úgy kijuttatni Kínából a nem konvertibilis jüanban megkeresett pénzt, hogy ugyanazon cégcsoport hongkongi tagja konzultációs vagy más szolgáltatási díjat számol fel a sanghaji vagy kantoni cégnek. Az így átutalt összeg ugyanis már átváltható konvertibilis hongkongi dollárra. Ráadásul amíg az adott cég nem folytat tényleges gazdasági tevékenységet Hongkongban, addig ott nem is kell forgalmi adót fizetnie.

HOLCH GÁBOR / SANGHAJ

Kalapáccsal verték össze a hongkongi tüntetések egyik vezetőjét

Kalapáccsal verték össze a hongkongi tüntetések egyik vezetőjét

Újfent megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal

Újfent megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal

Rosszmájú megjegyzésért kínzás jár a csecseneknél

Rosszmájú megjegyzésért kínzás jár a csecseneknél

Tovább terjeszkedik a kormánykedvenc Valton üzlettársa

Tovább terjeszkedik a kormánykedvenc Valton üzlettársa

Romániában Orban alakíthat kormányt

Romániában Orban alakíthat kormányt

Pikáns húzással lett részvényes az Est Médiában a főváros

Pikáns húzással lett részvényes az Est Médiában a főváros