Füstmentes dohánytermékekkel igyekeznek a gyártók ellensúlyozni a cigaretta népszerűségvesztését.

A válság okozta költségvetési hiány csökkentésében világszerte kedvelt eszköz a jövedéki adók emelése, aminek egyik fő célpontja a népszerűségéből amúgy is vesztő cigaretta. A fejlett ipari országokban már több mint két évtizede folyamatosan csökken a fogyasztás – az Egyesült Államokban és Franciaországban például évente 5-6 százalékkal. A nyugati visszaesést az ázsiai, elsősorban kínai piacon elért 3-4 százalékos éves növekedés is egyre kevésbé tudja ellensúlyozni. Ennek következtében a világtermelés 2000 óta évente 5500 milliárd szál körül stagnál, és a nemzetközi konszernek nem is álmodhatnak arról, hogy még egyszer beindul egy ahhoz hasonló növekedés, mint amelynek révén 1950-től az ezredfordulóig megháromszorozódott a teljesítményük.

A bajok mögött az áll, hogy nemcsak a kormányok korlátozzák – a füstölés részleges betiltásával, illetve adóemeléssel – a dohányzást, a cigarettázók között is mind többen akadnak, akik belátják: szenvedélyük évekkel megrövidítheti az életüket. A füstölés visszaszorulása egyáltalán nem jelenti azt, hogy közel lenne a vég a nemzetközi dohányipari konszernek számára, amelyek az olcsóbb, kevésbé ártalmas és enyhébb korlátozás alá eső füstmentes dohányzásra összpontosítják figyelmüket.

A napokban a svéd Swedish Match és az amerikai Philip Morris International döntött úgy, hogy közösen gyártják és forgalmazzák a fogíny és a felső ajak közé beszorítandó zacskós dohánylabdacsot. A snus – Magyarországon snüsszként is ismerik – egyik előnye, hogy az ezt szopogatók számára, a több évezredes múltra visszatekintő, hagyományos dohányrágcsálással ellentétben, a nikotinélvezet nem jár szinte állandó köpködési ingerrel. A trendet mások is követik: a Philip Morris USA tulajdonosa, az Altria csoport 10,4 milliárd dollárért megvásárolta a legnépszerűbb füstmentes dohányipari márkákat – Skoal és Copenhagen – forgalmazó UST-t. A British American Tobacco a svéd és norvég piacon jelen lévő Fiedler & Lundgren snusgyárat vette meg, a szintén brit Imperial Tobacco pedig a svéd Skruf cégben növelte tavaly százszázalékosra 2005-ben szerzett 43 százalékos tulajdonát. A snuspiac Észak-Amerikában, valamint Norvégiában és Svédországban évente 5-6 százalékkal növekszik, s tavaly a forgalom 3,7 milliárd dollárt tett ki. A snus a legnépszerűbb füstmentes dohányzási forma Amerikában: a tubákolás, illetve dohányrágcsálás további egymilliárd dollárt hoz, míg a jelenleg még toronymagasan vezető cigizésből közel évi 80 milliárd folyik be.

Míg az Egyesült Államokban, Skandináviában, valamint az arab világban és Ázsiában egyre népszerűbbé válik a snus, az EU egyelőre nem tűzte napirendre az alkoholban áztatott, zacskókba csomagolt dohányőrlemény forgalmazására 1992-ben kimondott tilalma enyhítését. Svédország az EU-ba belépésekor mentességet kapott a gyártásra és a használatra, ám a többi tagországba nem szállíthat snust. Brüsszel annak ellenére sem hajlandó megváltoztatni álláspontját, hogy az amerikai és brit felmérések is azt bizonyítják: a füstmentes nikotinfogyasztás jóval kevésbé káros, mint a cigaretta füstjének letüdőzése. A brit egészségügyi minisztérium és a szigetországi orvosokat tömörítő Királyi Kollégium svéd adatokra hivatkozó, januárban közzétett tanulmánya azt állította, a füst nélküli nikotinélvezetre való áttéréssel jelentősen csökkenthető a hagyományos füstölés okozta egészségügyi kockázat. A gyártók állítólag cégenként legalább százmillió dollárt költenek minden évben az egészségügyi veszélyek csökkentésére, ezért a legújabb termékek jóval kevésbé ártalmasak, mint a korábbi füstmentes nikotinforrások. A kutatás másik iránya az olyan rágni való cigipótlékok – mint a snus – kifejlesztése, amelyektől nem kell folyamatosan köpködni.

Közben a svédek is aktivizálták magukat. Ewa Björling kereskedelmi miniszter tavaly novemberben egy Brüsszelnek küldött hivatalos levélben kifogásolta a snus forgalmazásának tilalmát, s hangsúlyozta: az EU ugyanúgy megsérti a szabad kereskedelem elveit, mintha a francia bor-, illetve dán húsexportot korlátozná. Magyarországon – ahol az EU-szabályoknak megfelelően forgalmazni nem, de fogyasztani lehet a snust – ugyancsak viszonylag gyorsan terjednek a füstmentes dohányzási formák. A magyar piacon az arab országokból, illetve Skandináviából, feketén importált snus a legnépszerűbb, az „importőrök” elsősorban kamionsofőrök.

NÉMETH ANDRÁS

Hódmezővásárhelyen már 60 százalék fölötti a részvétel, Debrecenben a legalacsonyabb

Hódmezővásárhelyen már 60 százalék fölötti a részvétel, Debrecenben a legalacsonyabb

Doppinggal bukott le a kétszeres olimpiai bajnok úszó

Doppinggal bukott le a kétszeres olimpiai bajnok úszó

Tordai: Ez nagyon durva kampány volt, féltettem Gergőt

Tordai: Ez nagyon durva kampány volt, féltettem Gergőt

Szíriai kormányerők haladnak északkeletre, hogy útját állják a török támadásnak

Szíriai kormányerők haladnak északkeletre, hogy útját állják a török támadásnak

Skócia mint EU-tag?

Skócia mint EU-tag?

Két településen sem tudtak polgármestert választani

Két településen sem tudtak polgármestert választani