Alaposan átrendezte a gazdasági válság az orosz oligarchák rangsorát. Egyikük sem tudott profitálni a krízisből, így az került az élre, aki vagyonához képest a legkevesebbet veszítette.

HVG
Kiadók versenyeznek önéletrajzának megjelentetéséért, egy moszkvai stúdió pedig máris játékfilmet forgatna róla, pedig még 44 éves sincs Oroszország leggazdagabb üzletembere, Mihail Prohorov. Az Onekszim-csoport elnökének vagyonát 14,1 milliárd dollárra becsüli a Finansz című moszkvai gazdasági magazin, amelynek összeállítása eddig soha nem változott akkorát, mint most. A tíz leggazdagabb orosz összvagyona az egy évvel korábbi harmadára, 75,9 milliárd dollárra zsugorodott, és míg tavaly egymilliárddal sem lehetett bekerülni az első százba, most a listán szereplők felének alig nagyobb a vagyona ennél.

Prohorov annak köszönheti első helyezését, hogy akkor vált meg egy sor érdekeltségétől és jutott bevételhez, amikor szinte mindenki más még javában vásárolt. Prohorov a Norilszkij Nyikel (NN) bányavállalat társtulajdonosaként partnere, Vlagyimir Potanyin egykori miniszterelnök-helyettes árnyékában tört be az üzleti életbe. Tavaly tavasszal még 19–22 milliárd dollárra becsülték részesedésének értékét a Potanyinnal közös cégbirodalomban, amelyet két évvel ezelőtti összekülönbözésüket követően hosszas vita után megosztottak. A Vedomosztyi című üzleti napilap szerint Prohorov így 8 milliárd dollárnyi tőkével és az oroszországi aranykitermelés ötödét adó Poljusz Zoloto cég több mint egyharmados tulajdonrészével kezdhetett önálló üzleti életet. Az NN 25 százalék plusz egy részvénnyi csomagjáért például Oleg Gyeripaszkától, az akkor még leggazdagabb orosz üzletembertől kapott 6-7 milliárd dollárt és 14 százalékot a Ruszal alumíniumipari óriásvállalatból.

Hogy saját előrelátása vagy Gyeripaszka mohósága segítette-e Prohorovot, azt nem tudni, mindenesetre ő veszítette a legkevesebbet a válságon, amely a Trojka Gyialog befektetési bank szerint összesen 260 milliárd dollárral rövidítette meg az orosz milliárdosokat. A leginkább éppen Gyeripaszkát, aki állítólag a földkerekség leggazdagabb emberének a címére tört, és már nem is volt nagyon messze a céljától: egy esztendeje a Forbes világranglistájának kilencedik helyén állt az amerikai magazin által 28 milliárd – a Finansz szerint viszont 40 milliárd – dollárra becsült vagyonával. Most azonban nem egészen 5 milliárdosra taksált üzletrészeivel az orosz rangsorban is csak a nyolcadik. A gazdasági felívelés idején még erősen felértékelt orosz részvények tőzsdei árfolyama ugyanis a töredékére – átlagosan a negyedére-ötödére – esett, és a nyersanyagok világpiaci ára is zuhant. Gyeripaszka eközben egyre újabb kölcsönök felvételével terjeszkedett, és végül odáig jutott, hogy egyes értékelések szerint cégbirodalmának hitelterhe nagyobb, mint az összértéke. Az NN-üzletrészért ajánlott pénzből 2,8 milliárddal még tartozik Prohorovnak, a cégbirodalma zászlóshajójának tekintett Rusal adóssága pedig 16,3 milliárd dollár. Eközben elveszítette a kanadai Magna autóipari és a német Hochtief építőipari társaságban szerzett pakettjét, mert nem tudta kifizetni a megszerzésükhöz felvett kölcsönöket. A napokban pedig az osztrák Strabag építőipari konszernben lévő 25 százalékától kényszerül megválni, tetemes ráfizetéssel.

Hasonló helyzetben van a lista többi szereplője is. Az Evraz Group bányászati-kohászati holding például 10 milliárd dolláros adóssággal küszködik, és egyik fő tulajdonosa, a második helyezett Roman Abramovics – aki a Finansz szerint egy év alatt 9 milliárd dollárt veszített – kész kedvenc befektetéseitől is megválni. Bár egyelőre cáfolják, híre ment, hogy a 2003-ban 140 millió fontért vásárolt angol Chelsea futballklubot is áruba bocsátaná. Még nagyobbat bukott – a Finansz szerint közel 15 milliárd dollárt – a harmadik helyen álló Vlagyimir Liszin, a novolipecki kohászati kombinát több mint 80 százalékos tulajdonosa. A Prohorovéhoz hasonló helyzetből indult Potanyin tulajdona 5 milliárd, míg az ugyancsak elsősorban a kohászatban – de a távközlésben és az internetben is – érdekelt Aliser Uszmanové 4,5 milliárd dollárra esett.

Vegyék el, majd a válság után értékesítsék újra a milliárdosok vagyonát – javasolta Jurij Luzskov moszkvai polgármester a kormányzó Egységes Oroszország párt egyik minapi tanácskozásán. A radikális ötlet ellenére a Kreml nem hagyja veszni az oligarchákat. Legfeljebb a soraik rendeződnek át, a hatalom pedig állami segítséggel még kezesebbé teheti őket. Főleg akkor, ha politikusi körökben is ügyesen helyezkednek. Mint például Gyeripaszka, aki egyes feltételezések szerint az 1990-es években még titkosszolgálati kapcsolatokat is kiépített. Így aztán keveseket lepett meg, hogy nemcsak a Ruszal kapott tavaly ősszel 4,5 milliárd dolláros hitelt a Vnyesekonombanktól, hanem a birodalmához tartozó GAZ autógyárnak is jut kormánytámogatás. Ott van az állam az NN körül is: a cég részvényeinek fele, hitelekhez kapcsolódó letétként, már állami bankokhoz került. A vezérigazgatói posztra tavaly augusztusban még Potanyin állította Vlagyimir Sztrzsalkovszkijt – Vlagyimir Putyin kormányfő egykori KGB-s kollégáját –, decemberben viszont már a VEB megbízásából vált az igazgatótanács elnökévé Alekszandr Volosin, Borisz Jelcin, majd Putyin elnöki hivatalának korábbi vezetője. Az oligarchák láthatóan nem bánják, sőt olykor még ösztönzik is az állami szerepvállalást, amely kiutat jelenthet nekik a hitelcsapdából. Potanyin, Gyeripaszka és Uszmanov például azért lobbizik – egyelőre kevés sikerrel –, hogy több kohászati cég összevonásával hozzanak létre egy gigatársaságot, amelyből a kölcsönök fejében az állam is részt kapna.

POÓR CSABA / MOSZKVA

Elképzelhető, hogy csak hétfőn lesz végeredménye a győri újraszámlálásnak

Elképzelhető, hogy csak hétfőn lesz végeredménye a győri újraszámlálásnak

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

Másfél ezren vették eddig igénybe a falusi csókot

Másfél ezren vették eddig igénybe a falusi csókot

Fittyet hány az időjárás a naptárra, nyári meleg lesz szombaton

Fittyet hány az időjárás a naptárra, nyári meleg lesz szombaton

"Aki a magyar kultúra, tudomány és oktatás szabadsága érdekében tenni kíván, csatlakozzon!" - egyesületként folytatja az ADF

"Aki a magyar kultúra, tudomány és oktatás szabadsága érdekében tenni kíván, csatlakozzon!" - egyesületként folytatja az ADF

Magyar Nemzet: Spanyol ingatlant vett a volt kispesti MSZP-s

Magyar Nemzet: Spanyol ingatlant vett a volt kispesti MSZP-s