Lélegzet-visszafojtva figyelik Európa és Ázsia adóparadicsomai, hogy elmenekül-e tőlük az adózatlan tőke, miután egymás után lazítani kényszerülnek a banktitok szigorán.

Nem csupán adócsalás, hanem adótévedés esetén is együttműködnek eztán az adóparadicsomok a legfejlettebb államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagjainak adóhatóságaival, elfogadják azok előírásait, s megalapozott indok esetén megnyitják állampolgáraik náluk vezetett számláit. A kapitulációt Liechtenstein kezdte múlt csütörtökön, pár órán belül követte Andorra, majd másnap egymás után a nagyobbak: Svájc, Ausztria és Luxemburg. E hét elejére a monacói nagyhercegség is csatlakozott hozzájuk, de nem maradtak ki a sorból az ázsiai oázisok sem, élükön Szingapúrral és Hongkonggal.

Az adótitok részleges feladását azért vállalják, nehogy felkerüljenek az adócsalás elleni nemzetközi fellépésben való együttműködést elutasítók OECD-s feketelistájára (HVG, 2009. március 7.). Az ugyanis nemcsak megszégyenítéssel, hanem gazdasági károkat okozó szankciókkal is járna. A legfejlettebb országok – főként az USA, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország – erőteljes nyomását a válság is magyarázza: tőkére van szükségük, és nem akarják, hogy állampolgáraik pénze kibújjon a honi adóprés alól.

Az adóparadicsomok eddig a svájci értelmezést követték, miszerint nem bűn, ha valaki nem, vagy csak hiányosan vall be jövedelemadót, mert a magánszféra védelme úgymond előbbre való, mint az adófizetési kötelezettség. Ha az elkövető lebukik, ennek szellemében csak pénzbüntetéssel sújtják, a be nem vallott adó legfeljebb háromszorosára rúgó összeggel. Külföldi állampolgár esetében pedig nem értesítik az illetékes külföldi adóhatóságot. Csak a csalást veszik szigorúbban: aki mérleget, számlát hamisít vagy egyéb trükkökkel téveszti meg a hatóságot, azt börtönnel sújtják, s ilyenkor – kívánságra – együttműködnek a külföldi adóhivatallal.

Mostantól az adótévedés is nemzetközileg üldözhető. A nyomás alá került adóparadicsomok most láthatóan időnyerésre játszanak. Az adótévedés fogalmát szerintük kétoldalú szerződések sokaságában kell tisztázni, s újra kell írni a kettős adózás elkerülését rögzítő megállapodásokat. Elvetik a visszamenőleges hatályt, az új egyezséghez amnesztiát követelnek. Egyértelművé akarják tenni, mi értendő olyan nyomós okon, amely akkor is a számlatitok megnyitására kötelezi bankjaikat, ha a külföldi állampolgár ellen nem folyik büntetőeljárás. Abban reménykednek, hogy a bonyolult eljárásokkal késleltethetik az adótitok fellebbentését. Az adópénzre éhes államok azonban nem fogják beérni az adótévedési kiskapu bezárásával, azt is ki akarják csikarni, hogy automatikusan informálják őket állampolgáraik számláiról. Jelenleg a banktitkok őrzői nem nevezik meg külföldi ügyfeleiket, de kamatadót fizetnek utánuk az illető ország adóhatóságainak. 2011 után viszont a kamatadó mértéke a mostani 20 százalékról 35-re emelkedik.

A célba vett magánvagyonok negyedét Svájcban bújtatják. A svájci bankárszövetség becslése szerint bankjaikban 2150 milliárd franknyi pénz külföldi – feltehetően nem adózó – magánügyfelektől származik, kétszer annyi, mint korábban feltételezték. Merthogy a jogi személyek, alapítványok többsége mögött is magánszemélyek állnak. Kérdés, ez a tőke most megy vagy marad.

Svájcban három tucat bankot érinthet a banktitok változása, köztük nagybankokat, 5–25 milliárd frankot kezelő kis magánpénzintézeteket és néhány külföldi bank ottani leányát. A többi 330 svájci bankban a külföldi magánvagyonok kezelése nem jelentős tétel. Más a helyzet Ausztriában; egyes vélemények szerint a banktitok nélkül az osztrák bankok nem lettek volna elég erősek Kelet-Európa meghódításához.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Felvette a kollégája pulóverét, aki emiatt leszúrta

Felvette a kollégája pulóverét, aki emiatt leszúrta

Meghallgatták mikrofonnal 89 ember térdét – hasznos, mint a hidaknál

Meghallgatták mikrofonnal 89 ember térdét – hasznos, mint a hidaknál

Már a Z generációnak is van magyar kultfilmje

Már a Z generációnak is van magyar kultfilmje

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Azt hitte, szellemet lát a babamonitoron, de az igazság ennél sokkal viccesebb volt

Azt hitte, szellemet lát a babamonitoron, de az igazság ennél sokkal viccesebb volt