Tetszett a cikk?

Tőzsdére viszi az internetes telefonszolgáltatásáról ismert Skype-ot az amerikai eBay világhálós aukciósház, amely nagyot bukott a 2005-ös bevásárláson.

Néha nagyon sokba kerül, ha az átlagemberek nem a várakozásoknak megfelelően viselkednek. Ez történt a 2003-ban alapított, internetalapú telefonbeszélgetést (VoIP) lehetővé tevő Skype esetében is. Amikor ugyanis az első tulajdonosok – a svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis – 2005-ben 2,6 milliárd dollárért eladták a céget a kaliforniai eBay online aukciósportálnak, az amerikaiak arra számítottak, felhasználóik majd a Skype által ajánlott beszélgetéseken egyeztetik a tervezett vásárlások részleteit. Az új gazdák azonban tévedtek, s ezt a minap az elődje – a kaliforniai kormányzói posztért való indulással kacérkodó Meg Whitman (HVG, 2009. február 28.) – akvizíciós stratégiájával szakító John Donahoe, az eBay vezérigazgatója is elismerte, amikor közölte: a vártnál jóval kisebb a haszon, és ezért a VoIP-szolgáltatót önálló cégként leválasztják, majd a tőzsdén keresztül értékesítik.

HVG
Az észt programozók szoftverein alapuló Skype pedig jól – a pénzügyi világválság miatt botladozó eBaynél sokkal jobban – teljesít, hiszen tavaly 550 millió dolláros bevétel mellett 110 milliós nyereséget ért el. A felhasználók száma mostanra 400 millió fölé emelkedett, s március végén megjelent az Apple amerikai számítástechnikai cég internetes áruházában az iPhone okostelefonokra letölthető Skype-alkalmazás is. Míg az amerikai és brit szolgáltatók nem kifogásolják a Skype lépését, a Németországban az iPhone forgalmazására kizárólagos joggal rendelkező Deutsche Telekom azonnal bejelentette: blokkolni fogja az ingyenes vagy legalábbis olcsóbb telefonálást lehetővé tevő Skype-program használatát, és felmondja azon felhasználók szerződéseit, akik valamilyen kerülő úton mégis bekapcsolják azt iPhone-jukon.

A németországi vita ellenére a Skype nem adta fel azt a tervét, hogy májusban közzétegye a BlackBerry készülékekre kifejlesztett telefonálóprogramját. Tovább növeli a Skype befolyását, hogy a harmadik negyedévtől az új N-szériás Nokia készülékekre, elsőként az N97-esre, már gyárilag feltelepítik a programját. A gyors népszerűség-növekedés aligha használ a Skype nyereségességének: minél többen telepítik ugyanis az alkalmazást, annál magasabb lesz azok aránya, akik – az internet-előfizetés átalánydíját nem számítva – ingyen beszélgetnek egymással, és nem róják le a VoIP-rendszerből kifelé (vezetékes, illetve mobilhálózatokra) irányuló hívások díját. Az ingyen beszélgetők aránya jelenleg nyolcvan százalék körül mozog, s aligha lehet pénzt kérni a két Skype-felhasználó közötti csevegésért, hiszen a vetélytársak – köztük az amerikai Google a Google Talk, illetve a Gmail által ajánlott videobeszélgetés révén – sorra kínálják a maguk ingyenes kommunikációs lehetőségeit.

A Skype sikerességének mértéke még a gyors fejlődés ellenére is elmaradt a várakozásoktól – ezt az is bizonyítja, hogy Zennströmék az eredeti vételár mellé ígért 1,7 milliárd dolláros, eredményességtől függő bónuszból végül csak 500 milliót kaptak meg –, ezért a Skype is áldozatává vált az eBaynél elkezdett profiltisztításnak. A cég, amely eredményesen integrálta a PayPal biztonságos fizetési rendszert, a napokban – meg nem nevezett összegért – visszaadta alapítóinak a tőlük két éve 75 millió dollárért vásárolt, a keresést a közösségi oldallal vegyítő StumbleUpon portált. Az eBay állítólag visszatér a gyökereihez, és a jövőben inkább csak a netes árverésekkel közvetlen kapcsolatban lévő tevékenységekkel akar foglalkozni.

A tőzsdei kibocsátásról szóló bejelentés előtt úgy tűnt, Zennström és Friis visszavásárolhatja a Skype-ot, ám hamar kiderült, az eredeti tulajdonosok nem akarják megadni érte az eBay által kért legalább 1,7 milliárd dollárt. Elemzők szerint a részvénykibocsátásra legkorábban egy év múlva kerülhet sor, hiszen manapság a piaci viszonyok egyáltalán nem kedveznek a tőzsdére vitelnek. Az sem kizárt, hogy a Skype értékéből két éve 1,4 milliárd dollárt a könyveiben leírt eBay a bejelentéssel csak közölni akarta, hogy leányvállalata eladó, s most fizetőképes vevőre vár. Amerikai lapjelentések szerint több cég – egyebek mellett a Warburg Pincus magántőke-befektetési társaság – is érdeklődik a VoIP-cég iránt, ám a felek még nem egyeztek meg az árról. Az eBay-részvényesek mindenesetre örültek a hírnek, hiszen a cég papírjainak árfolyama a bejelentés napján 3,9 százalékkal emelkedett.

Tökéletes vevő lehetne amerikai elemzők szerint az Apple, hiszen az iPhone és a Skype egy tető alá hozásával az eddiginél jóval egyszerűbbé válna a VoIP-alapú szolgáltatások terjesztése. A két cég összefogása – és a külső hálózatra irányuló díjak további csökkenése – valószínűleg az egész mobiltávközlési ipart megrengetné.

NÉMETH ANDRÁS

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát

Kiderült, milyen lesz az új Bubi-bringa

Kiderült, milyen lesz az új Bubi-bringa

Beintettek a georgiai republikánusok Trumpnak

Beintettek a georgiai republikánusok Trumpnak