szerző:
HVG

Mind több pénz forog az angol labdarúgó-bajnokságban, amely ismét növelte előnyét a többi elitligával szemben. Az európai focit mindinkább a pénzes élcsapatok uralják.

Egyre komolyabb és egyre jövedelmezőbb iparág a futball Európában. A 2007–2008-as bajnoki szezonban az európai focipiac 1 milliárd euróval, 14,6 milliárdra hízott. A Deloitte tanácsadó cég összesítése alapján a bevételnövekedés több mint kétharmadát az öt elitliga – az angol Premier League, a német Bundesliga, a spanyol Primera División, az olasz Serie A és a francia Ligue 1 – adta, és hozzájárult a tavaly nyári osztrák–svájci Európa-bajnokság anyagi sikere is.

HVG
A rangsorban ismét a leggazdagabb csapatokat és a legjobban fizetett sztárokat felvonultató angol bajnokság végzett az élen 2,4 milliárd eurós bevétellel. Ezzel már egymilliárd euró az előnye az üldöző német– spanyol–olasz hármassal szemben. A londoni lapok kiemelik, hogy a tavalyi szezon bevétele megközelítette a 2 milliárd fontos határt (amelyet a nemrég zárult idei bajnokságé már át is lépett). A játékosok fizetésére költött összeg pedig először múlta felül az egymilliárd fontot. Az angol ligában a futballisták máshol elképzelhetetlen összeget keresnek. A listavezető a Manchester City feneketlen kasszájú arab tulajdonosai által megvett brazil Robinho (heti 160 ezer font), a második és harmadik pedig az orosz Roman Abramovics milliárdos tulajdonában lévő Chelsea két sztárja, Frank Lampard és John Terry (140, illetve 135 ezer font).

A szigetországi bajnokság pénzbősége a televíziós jogdíjaknak, a stadionokat átlagosan több mint 90 százalékban megtöltő nézőknek, valamint az Európában legmagasabb kereskedelmi és szponzori bevételeknek köszönhető. Ennek ellenére a húsz klubból csak 11 ért el üzemi nyereséget, a liga adósságállománya pedig 3,1 milliárd fontra nőtt. A tartozások kétharmadát négy klub, az ismét bajnok Manchester United (MU), valamint a Liverpool, a Chelsea és az Arsenal halmozta fel. Az MU és a Liverpool azt nyögi, hogy amerikai tulajdonosai hitelből vásárolták fel, a Chelsea-t viszont Abramovics kamatmentes tulajdonosi hitellel finanszírozza.

Az európai futballt a látványos pénzügyi eredmények mögött egyre mélyülő egyenlőtlenségek szabdalják. A legjövedelmezőbb kontinentális kupasorozatnak, a Bajnokok Ligájának (BL) csoportküzdelmeiben szinte csak epizódszerep jut a kisebb súlyú európai bajnokságok csapatainak, a végjátékot pedig rendre az öt elitliga klubjai uralják. Az angol bajnokság erejét mutatja, hogy a BL-elődöntőbe az idén – az egymást követő harmadik évben – három szigetországi klub is bejutott, igaz, a trófeát Rómában végül a spanyol Barcelona hódította el.

Az angol csapatok túlsúlya és növekvő pénzügyi ereje Michel Platinit, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) francia elnökét is zavarja, ám keveset tud tenni ellene. Az angol futball BL-képviselői ráadásul általában a négy nagy közül kerülnek ki, és egyeduralmukat odahaza is mind több bírálat éri. Szakadék tátong az angol első és másodosztály között is. A Ferencváros-tulajdonos Kevin McCabe birtokában lévő Sheffield United a május végi osztályozó elvesztésével legalább 60 millió font bevételtől esett el.

A többi európai elitligát is az élcsapatok és a mögöttük állók közti egyenlőtlenség jellemzi, még ha Németországban most a kiscsapat Wolfsburg az utolsó pillanatban megszerezte is az első helyet a sokszoros bajnok Bayern München előtt. Franciaországban az Olympique Lyonnais hét elsősége után az ugyancsak elitklub Girondins Bordeaux diadalmaskodott. Spanyolországban az ezredforduló óta csak a Valencia tudott beleszólni a Barcelona és a Real Madrid párviadalába, és a két utóbbi csapathoz folyik be a bajnokság bevételeinek 47 százaléka. Olaszországban az Inter Milan a negyedik egymást követő elsőségét ünnepelhette, és a 2007–2008-as szezonban nagyrészt azért nőtt meg harmadával a bajnokság bevétele, mert visszakerült az első osztályba az előző évben bundázás miatt kizárt torinói Juventus.

Az európai elit diktálja az átigazolásokat is. A játékosok átcsábításáért kifizetett összeg az idén nyáron akár rekordot is dönthet. Visszatért ugyanis a Real Madrid elnöki posztjára az évtized első felében a királyi csapat galaktikusait leszerződtető Florentino Pérez, aki az AC Milanban játszó brazil Kaká 65 millió eurós leigazolásával meg is adta a jelet. A Real vinné a Bayerntől a francia Franck Ribéryt, a Valenciától David Villát, az MU-tól a szerb Nemanja Vidicset, és nem utolsósorban a portugál Cristiano Ronaldót. A Barcelona a bosnyák származású svéd Zlatan Ibrahimovicsra vetett szemet, a Manchester City tulajdonosai pedig semmi pénzt nem sajnálnának arra, hogy az idei bajnokságot tizedikként záró csapat végre megszerezze a BL-indulást érő első négy hely valamelyikét.

NAGY GÁBOR

Kocsis Máté: Jó, hogy Borkai Zsolt kilépett a Fideszből, csak kicsit későn

Kocsis Máté: Jó, hogy Borkai Zsolt kilépett a Fideszből, csak kicsit későn

A CEU-tól Orbán Ráhel pelenkájáig: Így nyírja tovább a független sajtó lehetőségeit Kövér László

A CEU-tól Orbán Ráhel pelenkájáig: Így nyírja tovább a független sajtó lehetőségeit Kövér László

Gyermekpornó miatt felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit Tatabányán

Gyermekpornó miatt felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit Tatabányán

Hódmezővásárhely lehet az első város az országban, ahol nem kell fizetni a tömegközlekedésért

Hódmezővásárhely lehet az első város az országban, ahol nem kell fizetni a tömegközlekedésért

Megtámadták a ferencvárosi polgármester-választás eredményét

Megtámadták a ferencvárosi polgármester-választás eredményét

Showman, sztártanár, a fizika varázslója – 40 éve halt meg Öveges professzor

Showman, sztártanár, a fizika varázslója – 40 éve halt meg Öveges professzor