Eladja közép-kelet-európai érdekeltségeit, így a magyarországi Borsodi Sörgyárat is a világ legnagyobb söripari cége, az Anheuser– Busch InBev.

Drágán vásárolt és olcsón ad el a belga InBev sörgyár. Miután tavaly nyáron, nem sokkal a válság kitörése előtt 52 milliárd dollárért megvette az amerikai piac főszereplőjét, az Anheuser–Buscht, a most Anheuser–Busch InBev (ABI) nevű, világszerte több mint 200 márkát forgalmazó cég eladási kényszerbe került, hogy törleszteni tudja az óriásüzlet miatt 45 milliárd dollárra duzzadt adósságát. Az Észak- és Dél-Amerikában jelentősen előretört óriás a kelet-európai részlegek eladása mellett döntött, a korábbinál immár kevésbé fontosnak gondolva a viszonylag kis nemzeti piacokra szabdalt régiót.

A harminc országban 120 ezer embernek munkát adó, Európában leginkább a Stella Artois, a Budweiser és a Beck's márkáról ismert cég Dél-Koreában kezdte birodalmának átalakítását. Májusban 1,8 milliárd dollárért eladta a gyorsan fejlődő Oriental sörgyárat az amerikai Kohlberg Kravis Roberts (KKR) magánbefektetési társaságnak. Azóta a kínai Tsingtao sörgyárban lévő 20 százalékos csomagtól, valamint a kanadai Labatt márkától is megvált, 700 millió, illetve 100 millió dollárt kasszírozva.

HVG
A napokban bejelentett terv hét állam – Bulgária, Románia, Horvátország, Csehország, Szerbia, Montenegró és Magyarország – 11 sörgyárát érinti egy csomagban. A cég legalább 2 milliárd dollárt szeretne kapni az összesen hatezer főnek munkát adó, évi 15 millió hektoliter folyékony kenyeret előállító üzemekért. A hétmillió hektoliteres éves magyarországi sörforgalom negyedét adó Borsodi Sörgyár píárügynöksége, a Publicis Consultants munkatársa, Egriné Matisz Tünde a HVG-nek elmondta, a 35 éve alapított cég vezetőit is meglepte a tulajdonos döntése, és egyelőre nem tudni, ki lesz a Miskolchoz közeli Bőcsben lévő gyár és a márka új gazdája. Biztosnak látszik mindenesetre, hogy kútba esik az a terv, amelynek értelmében az eddigi tulajdonos Magyarországra hozná európai pénzügyi központját, közel kétszáz új munkahelyet teremtve.

Belga lapértesülések szerint legalább hárman licitálhatnak a kelet-közép-európai márkákra. A KKR mellett a szintén amerikai Blackstone Group magántőke-társaság, valamint a legesélyesebbnek tartott, luxemburgi bejegyzésű CVC Capital Partners. Utóbbi igazi vállalatfelvásárló nagyágyú, világszerte 447 ezren dolgoznak a tulajdonában lévő 52 cégnél, amelyeknek éves árbevétele meghaladja a 88 milliárd eurót.

Az eladási hullám az InBev észak-amerikai vidámparkjait és egyéb szórakoztatóipari központjait is elsodorhatja. A cégvezetés által cáfolt értesülések szerint hamarosan kalapács alá kerülhetnek a németországi érdekeltségek, majd az amerikai Rolling Rock sörmárka is. Végső esetben eladósorba kerülhet a legalább 2 milliárd dollárt érő, gyorsan fejlődő oroszországi, valamint az ukrajnai vállalatcsoport is.

Az adósságterhet csökkenti ugyanakkor, hogy idén és jövőre összesen 2,5 milliárd dolláros megtakarítás várható az Anheuser–Busch és az InBev összeolvasztásából. Indiában például egy kézbe – a Pepsi-Cola legnagyobb helyi palackozójához, a Ravi Rajpuriához – került a korábban párhuzamosan szervezett sörforgalmazás. Jelentősen javultak így az üzleti eredmények, 2009 első negyedében 0,9 százalékos forgalomnövekedés mellett 26 százalékkal, 2,8 milliárd dollárra ugrott az adózás előtti nyereség, míg az adózott 783 millió dollár lett, az előző évi azonos időszak közel a duplája.

Csökken viszont a cég nagy-britanniai piaci részesedése. Az új-zélandi–ausztrál Lion Nathan cég felmondta ugyanis az InBevvel kötött licencszerződését, amelynek alapján a belgák gyártották Nagy-Britanniában az XXXX nevű sört. A márka a Lion Nathan szerint az InBev marketingstratégiájának kudarca miatt sokat veszített a népszerűségéből, tavaly egymillió dollárnál kevesebb forgalmat ért el.

Alec Baldwin letolta a gatyáját

Alec Baldwin letolta a gatyáját

A NASA vezetője szerint 2035-ben szállhatnak le az első emberek a Marson

A NASA vezetője szerint 2035-ben szállhatnak le az első emberek a Marson

Az eutanáziát választotta Marieke Vervoort belga paralimpiai bajnok

Az eutanáziát választotta Marieke Vervoort belga paralimpiai bajnok

Csodaszép a világ legöregebb igazgyöngye

Csodaszép a világ legöregebb igazgyöngye

Titokban új eszközt fejleszt a Samsung: egy szemüveget

Titokban új eszközt fejleszt a Samsung: egy szemüveget

Hamarosan ellenőrzés nélkül léphetünk át Horvátországba

Hamarosan ellenőrzés nélkül léphetünk át Horvátországba