Tetszett a cikk?

Több éttermének bezárásával, alkalmazottainak elbocsátásával próbál túljutni pénzügyi gondjain a tévés főzőműsorairól és szakácskönyveiről ismert brit séf, Gordon Ramsay.

Két éttermet is nyitott az utóbbi hónapokban Gordon Ramsay, a skót származású, Nagy-Britanniában befutott, többszörös Michelin-csillagos sztárszakács. Az egyiket Toscanában, a Firenzétől alig száz kilométerre lévő Castel Monasteróban álló új luxushotelben, a másikat Szardínia déli részén, a szupergazdagok kedvenc üdülővároskájában, Forte Village-ben. Az újabb éttermek átadása meglepő, a 42 éves Ramsay nevével fémjelzett családi vállalkozás, a Gordon Ramsay Holdings ugyanis az utóbbi időben pénzügyi gondokkal küszködik. Nagyrészt éppen a túl gyors terjeszkedés miatt, a holding ugyanis két év alatt 23-ra duplázta éttermei számát.

Nemrég vált ismertté, hogy a 69 százalékban Ramsay, 31 százalékban apósa, Chris Hutcheson tulajdonában lévő cég – 11 éves fennállása óta először – veszteséges. Tavaly augusztusig tartó 2008-as pénzügyi évét 36 millió fontos forgalom mellett 100 ezer font ráfizetéssel zárta a 2007-es 1,4 milliós nyereség után. Adósságállománya ez idő alatt több mint a duplájára, 9,5 millió fontra duzzadt, ami éves szinten legalább félmillió font törlesztenivalót jelent. Nemrég pedig a brit adóhivatal állapított meg 2,9 millió fontos hátralékot, miközben a cég a beszállítóinak is tartozott 5,5 millió fonttal.

Ehhez jöttek még a szakmai és a magánéleti botrányok. Egyik londoni vendéglője, a Restaurant Gordon Ramsay, amely a brit fővárosban egyetlenként kapta meg a világ legismertebb étteremkalauzától a három Michelin-csillagot, nem került be a szigetországi szaklap, a Restaurant által a világ száz legjobb étterméről márciusban közzétett rangsorba, és egy másik, az egy Michelin-csillagos Maze nevű vendéglője is csak a 91. helyen végzett. Nemrég azzal is megvádolták, hogy pubjaiban tartósítószert tartalmazó alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel. Sokat ártott renoméjának, hogy a kritikusok egyre gyakrabban felhánytorgatják, tévéműsorai miatt nem foglalkozik eleget éttermeivel, épphogy megfordul bennük, már megy is tovább, alig főz. Egyik női séfje pedig nemrég kikotyogta a sajtónak, hogy hét éve viszonya volt a négygyermekes Ramsayvel.

A sűrűsödő pénzügyi bajok láttán Ramsay néhány hónapja fontolóra vette, hogy eladja üzletrésze 20 százalékát, és megválik 6 millió font értékű nyugat-londoni otthonától is. Végül azonban csak a Ferrariját értékesítette, és a befolyt pénzt televíziós fellépéseiből származó jövedelmével és apósa hozzájárulásával kiegészítve 5 millió fontnyi tőkét pumpált a vállalkozásba. Költségcsökkentést is végrehajtott: 600 alkalmazottjának 4 százalékát elbocsátotta, és februárban bezárta a prágai óvárosban lévő Hilton Hotelben alig egy éve megnyitott Maze éttermét. Ennek üzemeltetését a szálloda visszavette, a kapcsolat azonban nem szakadt meg teljesen: Ramsay tanácsaival segíti az étlap összeállítását. A prágain kívül a 11 londoni étteremből kettőt, valamint a Los Angeles-i London West Hollywood és a párizsi Le Trianon vendéglőt is eladta. Időközben hiteleinek és adótartozásainak egy részét is kifizette, és kiegyenlítette beszállítóit is.

A temperamentumos, televíziós főzőműsoraiban állandóan káromkodó Ramsay véletlenül lett szakács. Apja futballistának szánta, ám 15 évesen, térdsérülése miatt erről le kellett mondania. Tanulni nem szeretett, egyetemről nem is álmodhatott, csak vendéglátó-szakiskolába vették fel. Tanulmányainak befejeztével előbb Londonban dolgozott neves séfek mellett, majd Párizsba ment, ahol Michelin-csillagos szakácsok mellett tanulta ki a francia konyhát. Londonba 1993-ban tért vissza, és az épp akkor megnyitott, francia konyhájú Aubergine séfje lett. Két év alatt Michelin-csillagos vendéglőt csinált belőle, de nézeteltérése támadt a vezetéssel, ezért továbbállt.

A szakácskönyveivel egyre ismertebbé vált Ramsay – akinek a magyar piacon is megjelent három könyve – ekkor elhatározta, hogy saját lábra áll. Első londoni éttermét 1998-ban nyitotta meg, majd a szigetország után az USA-ban, Dubaiban, Franciaországban és Japánban terjeszkedett. A világhírnevet a tévé hozta meg számára, különösen a 2004-ben Nagy-Britanniában indult, majd az USA-ba is eljutott főzőműsorai. Az egyikben lerobbant éttermeket varázsol újjá, a másikban séfeket oktat, a harmadikban, a káromkodásaira utaló A fickó F-fel címen futó, jelenleg Magyarországon is sugárzott műsorban pedig egyszerűen csak főz.

Letiltották a legnagyobb független Belarusz újság honlapját, tucatnyi újságírót vettek őrizetbe

Letiltották a legnagyobb független Belarusz újság honlapját, tucatnyi újságírót vettek őrizetbe

Fontos könnyítésről döntött az EMA, könnyebb lesz tárolni a Pfizer-vakcinákat

Fontos könnyítésről döntött az EMA, könnyebb lesz tárolni a Pfizer-vakcinákat

Alvás- és evészavarokat okozott a karantén a fiataloknál

Alvás- és evészavarokat okozott a karantén a fiataloknál