szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Mudaraba (különleges partnerség) – Az egyik partner (bank) tőkét biztosít a másiknak (vállalkozó) egy kereskedelmi...

Mudaraba (különleges partnerség) – Az egyik partner (bank) tőkét biztosít a másiknak (vállalkozó) egy kereskedelmi befektetésre. A profiton előre rögzített arányban osztoznak, a bank haszna nem a befektetett tőke nagyságától (ez már fix jövedelem, azaz kamat lenne), hanem a vállalkozó nyereségétől függ. Bukás esetén a bank a tőkéjét, a vállalkozó a munkáját veszti el. A vállalkozásba a bank nem szól bele.

Musaraka (vegyes vállalkozás) – Több partner összeáll egy közös vállalkozásra, a hasznot vagy veszteséget tőkearányosan osztják szét, amit a szerződéskötéskor rögzíteni kell.

Murabaha (áruhitel, lízing) – A vevő nem kölcsönt vesz fel a banktól, hanem a bank megvásárolja az árut és nyomban eladja a vevőnek a szerződéskötéskor rögzített felárral, de késleltetett fizetéssel. A határidőn túli fizetés esetén a bank nem számíthat fel késedelmi díjat, viszont a vagyontárgy – különösen ha ingatlan vagy autó – a kötelezettség teljesítéséig a pénzintézeté marad.

Tavaruk (pénzhitel) – Hasonlít a murabahára, de eggyel több a szereplő. A pénzintézet árut vásárol, majd nyomban eladja a kuncsaftjának; felárral, de késleltetett fizetéssel. A kuncsaft továbbadja az árut harmadik személynek a bank által vásárolt értéken, így készpénzhez jut. Szervezett tavaruknak nevezik, és nem tartják saríakonformnak, amikor a harmadik személy maga a bank, mivel a felár ebben az esetben kamatnak minősül. Egyes jogtudósok szerint a tavaruk önmagában is problémás, mivel az áru akár nem is létezhet, vagy nem cserél gazdát.

Szukuk (kötvény) – Vagyoni fedezet áll mögötte, így tulajdonosát nem kamat, hanem a nyereségből kapott részesedés illeti. Több jogtudós a hagyományos kötvényhez hasonlóan a szukukot is saríaellenesnek tartja. A részvényt ugyanakkor nem tiltja az iszlám, hiszen az osztalék a tulajdonos részesedése a nyereségből.

Takaful (biztosítás) – A tagok kölcsönös garanciavállalás alapján az általuk befizetett összegből támogatják a bajba jutottakat. A társaság nem vállal kockázatot a jutalékért, mint a hagyományos biztosító, amelynél a havi díj tiszta nyereség, ha nincs kár.

A Keleti pályaudvaron fogták el a férfit, aki fejbe szúrta az apját

A Keleti pályaudvaron fogták el a férfit, aki fejbe szúrta az apját

Kevés jobb fej cég van most, mint a Netflix

Kevés jobb fej cég van most, mint a Netflix

Orbán: Július 1-jével megkapják az egészségügyi dolgozók az 500 ezer forintot

Orbán: Július 1-jével megkapják az egészségügyi dolgozók az 500 ezer forintot