szerző:
HVG

Biztos vagyok benne, hogy megszületnek a Nabucco gázvezeték megtöltéséhez szükséges egyezmények – mondta a HVG-nek...

Biztos vagyok benne, hogy megszületnek a Nabucco gázvezeték megtöltéséhez szükséges egyezmények – mondta a HVG-nek nemrég Budapesten Richard Morningstar, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter energiaügyi különmegbízottja. A szakértő úgy véli, az energia-nagyhatalmi státust élvező Oroszország hosszabb távon kész együttműködni a nyugati államokkal.

HVG: Az USA több európai országnál határozottabban szorgalmazza a közép-ázsiai gázlelőhelyeket Európával összekötő Nabucco vezeték megépítését. Miért ez a harcosság?

R. M.: Ha a dél-európai energiafolyosóban is futna vezeték, akkor Közép- és Kelet-Európa államai biztonságban lennének olyankor is, amikor – például egy ukrán gázcsapelzárás miatt – leáll a már működő kapcsolat. Az európai energiabiztonság érdekében azonban az EU-nak is több lépést kell tennie a hálózatok összekapcsolása, az újabb tározók építése, a cseppfolyós gáz arányának növelése, illetve az alternatív energiaforrások felhasználása terén.

HVG: Sokan úgy vélik, míg az orosz Déli Áramlatot van mivel megtölteni, a Nabuccónak nem jut elég gáz.

R. M.: Nagyon fontos előrelépés volt a Nabucco megépítéséről szóló államközi egyezmény nyári aláírása. Persze kérdéses, hogy kik lesznek a szállítók, de a térségben ott van a gáz. Hatalmas készletei vannak Azerbajdzsánnak, ám a részvétele attól függ, miként állapodnak meg Törökországgal a gázárról és a tranzitdíjról. Türkmenisztán és Irak is szóba jön szállítóként, igaz, az utóbbi esetben a központi kormánynak meg kell állapodnia a bevételek megosztásáról a kurd önkormányzat vezetőivel.

HVG: Egyre fontosabb lesz a cseppfolyós gáz is...

R. M.: Jelentőségét mutatja, hogy a legutóbbi európai gázválság idején ilyen szállítmányokkal pótolták a hiányt. A jövőben a cseppfolyós gáznak és a gázpalából történő kitermelésnek köszönhetően alapvetően megváltozhat a piac, és csökkenni fog a vezetékek jelentősége. Ez pedig döntően befolyásolja majd az árakat.

HVG: Egyre élesebb verseny folyik a lelőhelyekért, amibe Oroszország és Kína is beszáll. Milyenek az esélyek?

R. M.: Mindkét országnak minden joga megvan ahhoz, hogy beszálljon a versenybe. Azt szeretnénk, ha a résztvevők tiszteletben tartanák a szabadpiaci törvényeket, és átláthatóan működnének. Tárgyalni akarunk az oroszokkal, de nem adjuk fel az elveinket. Ám a válság miatt másképp kell néznünk az energiaipart. Egyre nagyobb szükség van az együttműködésre és az anyagi terhek megosztására. Ha Oroszország is része akar lenni ennek, akkor átláthatóbbá kell válnia. Vannak problémák az oroszországi befektetésekkel, ám sokan elégedettek ottani tapasztalataikkal. A brit BP és orosz partnere, a TNK is rendezte a nézeteltéréseket, és úgy tűnik, a segítségre szoruló oroszok be akarják venni a külföldieket a sarkkörön túli és az észak-szibériai lelőhelyek kiaknázásába. Az is az átláthatóság felé terelheti az oroszokat, hogy növelni akarják észak-amerikai cseppfolyósgáz-eladásaikat.

Lopott kocsival menekülő tini tört össze egy Lamborghinit

Lopott kocsival menekülő tini tört össze egy Lamborghinit

Súlyos bandaháború tört ki egy mexikói nagyvárosban

Súlyos bandaháború tört ki egy mexikói nagyvárosban

Gergely Márton: Orbán kínos pillanatai a Türk Tanácsban

Gergely Márton: Orbán kínos pillanatai a Türk Tanácsban

Újraválasztották a bajor CSU elnökét

Újraválasztották a bajor CSU elnökét

Pénteken lesz az első tisztán női űrséta - kövesse velünk élőben

Pénteken lesz az első tisztán női űrséta - kövesse velünk élőben

Vitray: „Nem tudom, illik-e ilyet mondani, de gondnokság alá helyezett ez az első évfolyam”

Vitray: „Nem tudom, illik-e ilyet mondani, de gondnokság alá helyezett ez az első évfolyam”