szerző:
HVG

Technikai újításokkal, az olcsó termelés kitelepítésével, sztárok szponzorálásával igyekeznek talpon maradni az osztrák sílécgyártók, akik örömére újra bevezetik a kötelező iskolai síkurzusokat.

Ausztriának roppant kellemetlen hírt tett közzé a síszezon kellős közepén a berlini szövetségi statisztikai hivatal: a Németország által 2009 első háromnegyed évében importált 295 ezer pár sílécnek csaknem a fele, 144 ezer Kínából származik. Ugyanezen idő alatt az osztrák gyártók mindössze 43 ezer párat szállítottak a számukra egykoron szinte hazainak számító német piacra. A magyarázat egyszerű: a jóval szerényebb kivitelű kínai síléc harmadannyiba kerül, mint az osztrák. Ausztriában még nem ennyire rossz a helyzet, az itteni gyártók szervezetének elnöke, az Atomic cég élén álló Wolfgang Mayrhofer szerint a megvásárolt lécek 70-80 százaléka hazai gyártmány. A kínai behozatal egyelőre mérsékelt, 2008 egészében 8 ezer pár sílécből és 32 ezer snowboardból állt, a múlt év első kilenc hónapjának megfelelő adata 6 ezer, illetve 11 ezer darab.

Az osztrák síiparnak ma még kevéssé fáj a feje a kínaiak miatt, saját belső bajai foglalkoztatják. A szektorban több változás történt. A 2008 áprilisa és 2009 márciusa között Ausztriában értékesített 334 ezer pár léc legtöbbjét, 24 százalékát adó Atomic cég például ma már csak formálisan osztrák, valójában a világ legnagyobb sportszergyártójának, a finn Amer Sportsnak az érdekeltsége. Az Ameré az osztrák piacon 10 százalékkal részesedő francia Salomon márka is, valamint a golf- és teniszütőket, illetve -labdákat gyártó amerikai Wilson.

Már két éve az olasz Tecnica-csoport része a salzburgi Blizzard, amely – akárcsak az osztrák sílécpiac 16 százalékát birtokló Fischer – az olcsóbb termékeit Kelet-Európában, főleg Ukrajnában gyártatja. Az Atomicnak és a Salomonnak Bulgáriában van üzeme, a bécsi tőzsdén jegyzett, holland–osztrák Head pedig – melytől, adóssággondjai ellenére, az Ausztriában eladott sílécek 15 százaléka származik – Ausztriából Csehországba vitte át a teljes gyártást. Az elemzők az osztrák piac további 18 százalékára teszik az úgynevezett egyéb márkák, köztük az egykoron szebb napokat látott Kneissl vagy a Kästle részesedését.

A Kneissl családi vállalkozás volt 1919-től 1991-ig, három generáción át virágzott, mígnem házi bankja, a Bank Austria csődbe taszította a céget, hirtelen elzárva a hitelcsapokat. A kufsteini központú Kneissl sikereit elsősorban különleges találmányainak, a szüntelen modernizálásnak köszönhette – nála készült például az első műanyag léc, és élére állt a carvingforradalomnak –, no meg annak, hogy számos világnagyságot állított saját márkájára. Az 1980-ban az amerikai Lake Placidben rendezett téli olimpián például 27 dobogós – köztük 10 aranyérmes – versenyző siklott Kneissl lécen. A tiroli cég már évek óta az osztrák állampolgárságú Mohamed Bin Issa Al Jaber szaúdi üzletember tulajdona, aki komoly technikai korszerűsítéseket hajtott végre. A húsz évig az olasz Benetton birtokában lévő Kästle viszont 2007-ben lett újra osztrák befektetőké.

Az élénk tulajdonosi mozgás ellenére az osztrák gyártók – bár megtépázta őket az értékesítést 4,5 millióról 3,2 millió párosra apasztó három évvel ezelőtti hómentes szezon – még mindig a világpiac 45 százalékát uralják. Az idei szezon eddig remek, ha a bőségesen hulló hóra, az eredményes osztrák versenysízőkre vagy a német turisták helyébe lépő, nagy számban érkező kelet-európai, köztük szép számmal magyar hobbisíelőkre gondolunk. De a drágábban termelő gyártókat segíti az állandó technikai fejlesztési kényszer is. A snowboard kifelé csúszik a divatból, az új sláger az úgynevezett slopestyle, az olyan, új léceket követelő stílus, amely a hátrafelé síelés technikai lehetőségét teremti meg. De újdonság az Atomic kettéválasztott alsó- és felsőrészből álló, D2 (Doppeldecker) becenevű találmánya is, amely minden síelő számára lehetővé teszi, hogy az adott pályához igazodjon.

A sífelszereléseket gyártók, a sífelvonókat működtetők és a téli idegenforgalomból élők roppant erős osztrák lobbija karácsony előtt a parlament segítségét is igénybe vette üzleti jövője megszilárdításához. Keresztülvitte a törvényhozáson, hogy a következő iskolaévtől kezdve ismét kötelező legyen az általános és középiskolákban az egyhetes síszünet, amikor a diákok síoktatáson vesznek részt. Kedvezményes telelési csomag vár az iskolásokra, Karintiában például ingyenes a liftbérlet a tartomány ifjúsága számára. Az egykoron nagy üzleti sikert is hozó síoktató kurzusok 15 éve szűntek meg, amikor a szülők kezdték sokallani a téli elfoglaltság költségeit.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Tisza Istvánra nevezné át a Szabó Ervin Könyvtárat a Mi Hazánk

Tisza Istvánra nevezné át a Szabó Ervin Könyvtárat a Mi Hazánk

A Sziget sztárfellépője készíti a foci-Eb himnuszát

A Sziget sztárfellépője készíti a foci-Eb himnuszát

Figyelmeztet az Apple: azonnal frissítse régebbi iPhone-ját és iPadjét

Figyelmeztet az Apple: azonnal frissítse régebbi iPhone-ját és iPadjét

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly

Páratlan kincseket találtak az 1802-ben elsüllyedt hajó roncsában

Páratlan kincseket találtak az 1802-ben elsüllyedt hajó roncsában