szerző:
HVG

Több mint kétmilliárd dollárhoz jut a Ruszal orosz alumíniumipari óriás azzal, hogy tőzsdére viszi részvényeinek tizedét. A bevételből elsősorban tetemes adósságát törlesztené.

Valószínűleg a világ egyik leggazdagabb üzletembere, Li Ka-sing is résztulajdonos lesz a Ruszal orosz alumíniumtársaságban, amely megkezdte részvényei bevezetését a hongkongi tőzsdére. Az Ázsiában nagy tiszteletnek örvendő hongkongi milliárdos százmillió dollárért félszázalékos részesedést készül vásárolni. Ezzel nem jut komoly befolyáshoz, megnyerése azonban újabb befektetők érdeklődését keltheti fel az egyik legismertebb orosz oligarcha, Oleg Gyeripaszka ellenőrzése alatt álló vállalatcsoport iránt.

HVG
A világ alumínium- és timföldtermelésének 12, illetve 13 százalékával piacvezető holding a részvénykibocsátás révén a tőzsdei értékben is előretörhet az ágazatban. A múlt pénteken ismertetett adatok szerint a 11 százalékos pakettért 2,24 milliárd dollárt szurkolnak le a befektetők. Ezzel az egész céget 21 milliárd dollárra értékelik, ami több, mint az amerikai Alcoáé, és megközelíti a kínai Chalcóét. Az alumíniumóriás a bevételt elsősorban a tartozások törlesztésére fordítja. A Ruszal csaknem 15 milliárd dolláros adósságterhet cipel, ami a tőzsdére lépését is megnehezítette. A hongkongi értékpapír-felügyelet olyan kockázatosnak találta ugyanis a részvényeit, hogy a legkisebb megvásárolható csomag értékét csaknem 130 ezer dollárban megszabva kizárta a kisbefektetőket a kibocsátásból.

Pedig a 2007-ben a Gyeripaszka ellenőrizte Ruszal, a Viktor Vekszelberg orosz és Leonard Blavatnik orosz születésű amerikai milliárdos érdekeltségébe tartozó másik alumíniumcég, a Szual, valamint a Glencore svájci kereskedőház timföldgyártó érdekeltségeinek az összeolvadásával a termelést tekintve világelsővé lett, Jersey szigetén bejegyzett társaság az utóbbi hónapokban sokat tett helyzetének javításáért. Külföldi hitelezőivel sikerült 2013-ig átütemeznie adósságait, a csaknem két éve tulajdonostárssá vált oligarchával, Mihail Prohorovval szembeni tartozásának jelentős részét pedig részvényekre váltotta át. Idén októberig tartó haladékot harcolt ki a társaság arra a 4,5 milliárd dolláros kölcsönre is, amelyet még 2008 őszén, mentőövként, eredetileg egy évre kapott az orosz állami tulajdonú Külgazdasági Banktól (VEB).

Gyeripaszka – miként általában az orosz milliárdosok – hitelekből terjeszkedett az alumíniumipartól az autógyártáson és az építőiparon át a biztosítási ágazatig. A kölcsönök fejében letétbe helyezett részvénycsomagok azonban elértéktelenedtek, a bankok újabb biztosítékokat követeltek, a 42 éves mágnás pedig nem tudott fizetni. Így elvesztette például a Magna kanadai autóipari konszernben, valamint a Hochtief német és a Strabag osztrák építőipari cégben szerzett részesedését. Az összeomlástól csak a VEB hitele mentette meg a birodalmát, a segítség pedig bírta a Kreml jóváhagyását is, hiszen Vlagyimir Putyin kormányfő a bank felügyelőbizottságának elnöke.

Máig találgatják, milyen szálak fűzhetik az oligarchát a politikai elithez. Apósa, Valentyin Jumasev vezette annak idején Borisz Jelcin elnöki adminisztrációját. Jumasev később az orosz államfő lányát, Tatyjana Gyjacsenkót is feleségül vette (lásd cikkünket a 30. oldalon), de Gyeripaszka a Kreml mai uraival is jó viszonyt ápol. Állítólag bejáratos magához Putyinhoz, aki nemrég még az oligarchák osztályának felszámolását ígérte, de azóta finomított az álláspontján, és inkább együttműködésre törekszik azokkal, akik hajlandók erre. Gyeripaszka közéjük tartozik.

Az állam a mostani részvénykibocsátásban is komoly szerepet játszik. A VEB több mint 660 millió dollárért kíván jó 3 százaléknyi részesedést vásárolni az alumíniumkonszernből, de az érdeklődők között van az ugyancsak állami többségű Szberbank is. Legalább 50 millió dollárral készül beszállni Gyeripaszka egyik üzleti partnere és barátja, a brit Nathaniel Rothschild. Érdeklődik a pénzügyi válságon merész spekulációval hatalmasat kaszáló amerikai befektetésialap-kezelő, John Paulson is, és a maláj-kínai Robert Kuok Hock Nien is bevásárolna 20 millió dollárért. De ott van a vevőjelöltek között az egyik legnagyobb európai biztosító, a francia AXA-csoport is.

A vásárlóknak számos megkötést kell vállalniuk. A hitelezőkkel nyélbe ütött alku korlátozza például a Ruszal beruházási és osztalékfizetési lehetőségét. Gyeripaszka annak ellenére nyeregben marad, hogy a részvénykibocsátás nyomán 50 százalék alá esik a tulajdonrésze. Növeli a kockázatot, hogy Londonban pert indított az oligarcha ellen egy volt üzlettársa, a még 1994-ben Izraelbe emigrált Mihail Csernoj. A férfi – aki ellen spanyol kezdeményezésre nemrég nemzetközi körözést adtak ki pénzmosás gyanúja miatt – a Ruszal több mint 13 százalékát követeli, mondván, Gyeripaszka kisemmizte őt a tulajdonrészéből.

A kibocsátási prospektus arra is figyelmeztet, hogy az adóhivatal érdeklődését is felkeltheti az öt kontinens 19 országában 75 ezer embert foglalkoztató holding. A Ruszal különböző adóparadicsomokban bejegyzett cégek beiktatásával elérte ugyanis, hogy alig több mint 10 százalék adót fizet a profitja után. Ez persze hatalmas vonzerő is a befektetőknek, csakúgy, mint az, hogy az orosz óriáscégnél gyártják a legalacsonyabb költséggel az alumíniumot, amely az utóbbi időben folyamatosan drágul. Az ára csak az év eleje óta 7 százalékkal nőtt, és a Ruszal a kínai kereslet várható növekedése miatt a piac további bővülésére számít.

POÓR CSABA / MOSZKVA

Újabb tízmilliárdokat csoportosít át a kormány – jut focira, kézilabdára és Hungarikum Hotelre is

Újabb tízmilliárdokat csoportosít át a kormány – jut focira, kézilabdára és Hungarikum Hotelre is

Az utolsó döfést is beviszi a Microsoft, lelövik a Windows Phone 8.1 alkalmazásboltját

Az utolsó döfést is beviszi a Microsoft, lelövik a Windows Phone 8.1 alkalmazásboltját

Áttört egy álomhatárt a londoni kokainpiac: évi egymilliárd fontot költenek el

Áttört egy álomhatárt a londoni kokainpiac: évi egymilliárd fontot költenek el

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Egy fotó, amely ad némi okot az optimizmusra: Fahidi Éva és Bálint gazda egy képen

Egy fotó, amely ad némi okot az optimizmusra: Fahidi Éva és Bálint gazda egy képen

Tovább terjeszkedik a kormánykedvenc Valton üzlettársa

Tovább terjeszkedik a kormánykedvenc Valton üzlettársa