szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit kormány kábítószer-politikája a jövőben a kemény drogfüggők kezelésére kívánja helyezni a hangsúlyt. Lehetővé teszi, hogy a klinikailag kábítószerfüggőnek nyilvánított személyek az állami egészségügyi intézményekben ellenőrzött körülmények között hozzájussanak kábítószeradagjukhoz.

A brit kormány már korábban súlyos, gyógyítandó betegségnek és nem bűncselekménynek nyilvánította a kábítószer-függőséget, s kísérleti alapon 400 drogfüggő számára biztosította a heroinhoz való törvényes hozzájutás lehetőségét az állami egészségügyi ellátás keretében. Ezt a programot terjesztik ki országosan, és speciális elvonókúra-központokat hozva létre, ahol a drogfüggők ellenőrzés alatt megkapják szükséges adagjukat és a szer beadásához szükséges tiszta fecskendőket.
   
David Blunkett belügyminiszter bejelentette, hogy a kábítószer-függőség kezelésére előirányzott kormányforrásokat 44 százalékkal, évi 600 millió fontra tervezik növelni e célból, és a témáról a fiatalokat tudatosan megcélzó felvilágosító kampányt indítanak.
A vadkender alapú kábítószert alacsonyabb, C fokozatú droggá minősítették annak érdekében, hogy a kábítószerellenes harc eszközeit a heroinra és a kokainra összpontosíthassák.
Brit parlamenti képviselők szerint a munkáspárti kormány ellentétes jelzéseket ad: miközben a kábítószertörvényben "leminősítette" a marihuánát, és a szer kis mennyiségű birtoklásáért csupán hatósági figyelmeztetés jár, a büntetőjogi törvénykönyv parlament elé terjesztett módosításában a C típusú drogokat
birtoklókat, fogyasztókat továbbra is a letartóztatás veszélye fenyegeti. (MTI)
Szemle: Brixton, avagy a cannabis felszabadítása

Fleck Zoltán: Kik a jogállam valódi ellenségei?

Fleck Zoltán: Kik a jogállam valódi ellenségei?

Ezt a békát le kell nyelni: drágábbak lettek az okostelefonok

Ezt a békát le kell nyelni: drágábbak lettek az okostelefonok

A Fővárosi Közgyűlés ülésére toboroz embereket a CÖF, hogy megvédjék a Liget-projektet

A Fővárosi Közgyűlés ülésére toboroz embereket a CÖF, hogy megvédjék a Liget-projektet