szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Belgrádi kormánykörökből származó értesülések szerint Vojiszlav Seselj szerb radikális pártvezér is rákerült a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) vádlottlistájára.

Miodrag Isakov szerbiai miniszterelnök-helyettes a belgrádi B92 rádiónak és a Vecsernje Novoszti című lapnak nyilatkozva azt mondta: nem hivatalos, de "nagyon megbízható" forrásokból úgy tudja, hogy Carla Del Ponte hágai főügyész már aláírta a csetnik vajda vádiratát. Ilyen értesüléseket szerzett Iszakov Strasbourgban is, ahol a jugoszláv küldöttség tagjaként részt vett az Európa Tanács közgyűlésén. Szerinte a vádirat egy hónapon belül eljut Belgrádba, és - mondta Iszakov - Seselj viselkedése arra utal, hogy már őhozzá is eljutott a hír.
A Seselj vezette Szerb Radikális Párt (SRS) közleményt adott ki, amelyben a párt azzal vádolta a belgrádi vezetést, hogy tudott a vádiratról, de álnokul hallgatott róla, mi több, kifejezetten kérte a hágai főügyésztől a vádemelést. Az SRS szerint a belgrádi hatalom így akarja megakadályozni, hogy Seselj megnyerje a szerbiai elnökválasztást. A csetnik vajda egy-két hete úgy nyilatkozott, hogy amennyiben vádat emelnek ellene, azonnal repülőgépre ül, s már a hágai reptéren elkezd védekezni: baseballütővel szétcsap a holland rendőrök között.
A radikális pártvezér esetleges távozása Hágába - ellentétben Milan Milutinovics volt szerb elnök elutazásával - gyökeresen átrajzolhatja Szerbia belpolitikai térképét. Seselj a milosevicsi diktatórikus múltat képviselő utolsó politikus, akinek számottevő befolyása van Szerbiában. A tavaly december 8-án tartott megismételt elnökválasztáson a radikális pártvezér a szavazatok közel 36 százalékát szerezte meg.
A belgrádi hatóságok egyébként nem adhatják ki Hágának Seseljt, mivel az NT-vel való együttműködést szabályozó jogszabály csak azokra a feltételezett háborús bűnösökre vonatkozik, akik ellen a törvény hatályba lépésekor - 2002. április 15-én - már vádat emeltek Hágában. (MTI)

Viharos lesz északon, máshol inkább napsütéses a csütörtök

Viharos lesz északon, máshol inkább napsütéses a csütörtök

Ugatással riasztja el a betörőket az Amazon hangszórója

Ugatással riasztja el a betörőket az Amazon hangszórója

Újrakezdődött a pánikvásárlás, lépett a brit Tesco

Újrakezdődött a pánikvásárlás, lépett a brit Tesco