Tetszett a cikk?

A vámmentes behozatalt lehetővé tevő, a jelenlegi magyar vámsemlegesítési rendszer helyébe lépő uniós...

A vámmentes behozatalt lehetővé tevő, a jelenlegi magyar vámsemlegesítési rendszer helyébe lépő uniós vámfelfüggesztésre már tavaly tavasszal be kellett jelenteni a magyar igényeket az idei első fél évre vonatkozóan. Az idén májusban csatlakozó országokból 350 kérelem érkezett, 250 Magyarországról; ezekből összesen 13-at fogadtak el, ebből 12 magyar kérelem. Ilyen vámelengedésben olyan cégek részesülhetnek, amelyek az unió területén nem gyártott terméket kívánnak behozni számottevő értékben (az ily módon elengedett vámnak 20 ezer eurónál nagyobbnak kell lennie), s a terméket az EU valamely tagországában továbbfeldolgozásra szánják. A megfelelő importmennyiség érdekében lehetséges azonban, hogy iparági szövetség kérje a vámfelfüggesztést. Az uniós szabály szerint e mentesítéseket félévente adják ki, az igényeket minden év március 15-éig és szeptember 15-éig lehet benyújtani úgy, hogy közel háromnegyed év maradjon az elbírálásra. A hosszú folyamatra részben azért van szükség, mert minden tagállambeli cég opponálhatja a mentesítéseket, ha jelzi, hogy az adott áru tőle mint unión belüli szállítótól is megvehető (az nem számít, hogy drágábban). A vámmentesítést kérőknek meg kell tanulniuk, hogy az uniós bürokrácia szigorú: a határidő-túllépést nem tűri, s a kérelem hibaigazítására sem ad módot. Várkonyi László, a Külügyminisztérium főosztályvezetője szerint a tavaly benyújtott, majd elutasított kérelmek egy része azon bukott meg, hogy az igénylők hiányosan, pontatlanul töltötték ki az uniós kérdőíveket, vagy olyasmit kértek, amire már van uniós vámfelfüggesztés - és akkor az automatikusan rájuk is érvényes -, esetleg késztermékre vonatkozott az igény. A jövő évi vámfelfüggesztési igényeket február 26-áig nyújthatják be a külügyi tárcánál működő vámtarifa-bizottsághoz a magyar cégek, hogy a március 15-ei uniós határnap tartható legyen - az EU ugyanis elvárja, hogy a tagországok előzetesen szűrjék meg a kérelmeket. Az erre vonatkozó felhívás e héten, lapzártánk után jelenik meg.

A magyar cégeknek is figyelniük kell majd a nyilvánosságra hozott, az EU-tagországokból összegyűjtött vámfelfüggesztési igényeket azért, hogy ha azokban általuk szállítható árukra vonatkozót találnak, jelezhessék szállítókészségüket, akár csak az igényelt mennyiség egy részére is. Ha szemfülesek, részesülhetnek az uniós piacvédelem nyújtotta előnyben, hiszen az EU kívülálló országok számára csak a közösségi igény és a gyártókapacitás különbözetére állapíthat meg kedvezményes vámkontingenst. Fontos szerep vár a szakmai kamarákra, iparági szerveződésekre: a külügyi tárca ezek bevonásával kívánja megvizsgálni az unióhoz beadott vámfelfüggesztési kérelmeket, hogy ha szükséges, a magyar fél opponálhasson.

Pénzügyek

Kontingensek végnapjai

Magyarország uniós csatlakozásáig vámolhatók el kedvezményesen azok az árumennyiségek, amelyeket a múlt héten megjelent rendeletek szabnak meg. A csatlakozás utáni vámkedvezmények megszerzése érdekében az érintetteknek érdemes feszülten figyelniük a közeljövőben meghirdetendő feltételeket.

Marabu Féknyúz: Vétó

Marabu Féknyúz: Vétó

Közép-európai járványkörkép: a második hullám mindenhol durvább, mint a tavaszi

Közép-európai járványkörkép: a második hullám mindenhol durvább, mint a tavaszi

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának