Kifelé fordulás

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az utóbbi negyedévben indult befektetési alapok vásárlói többnyire külföldi értékpapírpiacokra ruccannak ki, általában több évre szóló befektetéssel. A kockázatot kerülők tőke-, sőt hozamgaranciát is kínáló alapokból válogathatnak.

Miután - a mostanában 10 százalék feletti kamatozást ígérő banki forintbetétek miatt éppúgy, mint a magyar állampapírt vásárló befektetési alapokon tavaly elszenvedett veszteségek hatására - megcsappant a kereslet a befektetési alapok jegyei iránt, az alapkezelők új ajánlatokkal, a banki kamatot meghaladó, ugyanakkor biztonságot is ígérő konstrukciókkal igyekeznek piacot teremteni.

Két efféle újdonságot is kínál a napokban a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H). A megtakarításukat euróban tartók - akik az euró további erősödésére, a forint gyengülésére spekulálnak, de azért kockáztatni sem akarnak - érdeklődését keltheti fel a K&H Euró Fix Alap: két évre évi 4 százalékos kamatot garantál, miközben a lekötött euróbetétre elérhető bankkamat jelenleg legfeljebb 2 százalék. Az alapkezelő sem vállal azonban komolyabb kockázatot: kiköti, ha a forint árfolyama a következő két év folyamán - azaz az alap március 4-ei indulásától az alap kifutásáig - netán 11 százaléknál jobban romlana, akkor a kifizetés forintban történik, és ez esetben a befektetőknek két évre együttesen 20 százalék forintkamat lenne garantált.

A forintban biztonságos befektetést keresőknek - de azért óvatosan a külföldi részvényárak növekedésére is spekulálóknak - szól a most jegyezhető K&H Fix Plusz Extra Származtatott Zárt Végű Értékpapír-befektetési Alap: ez három évre 24 százalék (évi 7,45 százalék, vagyis a jelenlegi állampapírhozamtól elmaradó) hozamot garantál, de ennél magasabbra is módot ad. A legkedvezőbb esetben 50 százalékos összhozam is lehetséges, ha egy összetett nemzetközi részvényindex - amelyre opciót vásárol az alap - a három év elteltével kedvezően alakul (az ezt meghaladó haszon már az alapkezelőé lenne). Már megkapta a felügyeleti engedélyt új, garantált alapjára a legnagyobb tőkét mozgató befektetésialap-kezelő, az OTP Alapkezelő Rt. is: február 23-ától lesz jegyezhető az OTP Fantázia Garantált Zárt Végű Származtatottrészvény-alap, legalább 50 ezer forinttal. Az anyabank a befizetett tőke visszafizetését garantálja, hozamot nem. A fele-fele arányban európai és amerikai tőzsdeindexekhez kötődő hozam azonban - az alap feltételei szerint - a legkedvezőbb esetben elérheti akár a 160 százalékot is az alap négy év három hónapos futamideje alatt. "Nagy divat most a tőkegarantált alap, a veszteségeket megélt befektetők óvatossága miatt" - mondja Holtzer Péter, az OTP Alapkezelő Rt. vezérigazgatója.

A K&H Alapkezelő például tavaly november végén két garantált alappal rukkolt ki; ezek a nemzetközi részvénypiacok jó teljesítménye esetén szintén a garantált minimumon felüli hozamot is fizethetnek. A CA-IB Alapkezelő Rt. is a nemzetközi részvénypiac fellendülésében bízóknak hozott létre garantált alapot novemberben: a három évre szóló CA Tőkegarantált Alap hozama - amely az amerikai és nyugat-európai részvényindexek alakulásához kötött - három évre 86,69 százalékban (évi 23,1 százalékban) maximált, és függ az euró-forint árfolyam alakulásától is, mivel lejáratkor forintban fizetik ki.

Egy másik "divatirányhoz", az anyacéghez kötődő külföldi alapok honi forgalomba hozatalához kapcsolódik a K&H február 9-étől, a belga KBC euró, illetve dollár alapú, nyílt végű vállalati kötvényalapjaival (KBC Bonds Corporates). A befektetőknek tőkéjük jelentős részét, 2 százalékot kell jutalékként befizetni - kivéve a február folyamán jegyzőket, akiknek ezt elengedik (a két alap tavalyi hozama egyaránt 7,8 százalékos volt). A Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. a Bayern LB International Fund Luxembourgban kezelt alapcsaládjából hozott forgalomba tavaly decemberben hat részalapot, hatféle befektetési céllal. A hazai gyakorlatban már megszokottnak számító rövid távú pénzpiaci eszközökbe fektető, vegyes - vállalati kötvénybe és ágazati (nevezetesen gyógyszeripari) multikba fektető - alapok mellett szerepel a bajor palettán két szokatlanabb is: a befektetési céljait szabadon mixelő alap és a részvénnyé alakítható kötvényeket vásárló alap (ezek is különféle ügyfélkörnek különféle jutalékkal ajánlott változatokban: ezek között előfordulnak 2, 3 vagy 5 százalékos belépési jutalékosok vagy 0,3-9 százalék közötti éves forgalmazási jutalékkal terheltek). A Bayern LB alapjaiba minimum 10 ezer euróval lehet beszállni. Mint Kiss Imre, az MKB Alapkezelő menedzsere elmondta: az átváltoztatható kötvényt vásárló alap is olyanokat céloz meg, akik óvatosak, de azért szeretnének részesülni a részvényárfolyam-emelkedés előnyében. Az alap olyan nagyvállalatok kamatozó kötvényeibe fektet, amelyek a kötvényeseknek opciót is adnak részvényükre, így a részvényárak kedvező alakulása esetén az alap átváltja a kötvényeket, s végül a részvényeket értékesíti. Anyabankja érdekkörébe tartozó, Luxembourgban kezelt nemzetközi befektetésialap-család jegyeinek nyilvános magyarországi forgalomba hozatalára vállalkozik egyébként tavaly óta a BNP Paribas Hungária Bank Rt. is.

A Magyarországon szokatlanul magas, a tőke 1-5 százalékát felemésztő beszállási költség - ami a külföldi alapokat általában jellemzi - egyébként elrettentő hatású számos érdeklődőre, aki a néhány száz forintos fix váltási díjakhoz szokott. A szakemberek szerint azonban a befektetési alapban több évig pénzt tartók számára ennek hátrányát az évek során ellensúlyozhatja az, hogy a nagy nemzetközi alapok a Magyarországon megszokottnál kisebb hányadot (az itteni 1,4-1,8-del szemben 0,6-1,5 százalékot) vonnak le az alapból kezelési díj címén.

Nem garantált, nem is közvetlenül "külföldi", mégis kifelé közvetíti a Magyarországon összegyűjtött tőkét a Volksbank Eurókötvényalapok Alapja, amelynek a jegyzése hétfőn indult: euróban jegyezhető "esernyőalapról" van szó. A magyar jog szerint létesített "önálló" alap elsősorban az anyacég által létrehozott külföldi alapba, a Volksbank KAG. Interbond alapjába fektet.

A tavalyi év második felében indult alapok közé tartozik az ÁB-Aegon biztosító csoportjához tartozó Aegon Alapkezelő által október végén indított Aegon MoneyMaxx Expressz Vegyes Alap. Ez az alapkezelő döntési lehetőségeinek fokozásával igyekszik javítani az elérhető hozamot, és ellensúlyozni az inflációt. Nincs benne meghatározott minimális részvény- és kötvényarány, a piaci kilátásoknak megfelelően akár az egész vagyonát is részvényekbe vagy éppen kötvényekbe, magyar papírokba vagy külföldiekbe teheti.

A közelmúltban sikeresek voltak a hazai ingatlanalapok. Ezek jó hozameredményeit kívánja meglovagolni, saját ingatlanalap felépítése nélkül, az ősszel indított CIB Ingatlanalapok Alapja, más magyar ingatlanalapokba fektetve. Az ilyen alapok alapjai - hasonlót indított tavaly év végén a Volksbank is - azzal az előnnyel járhatnak a kisbefektetőknek, hogy a kezelő, ha érti a dolgát, jó ütemben vált a kedvezőbb hozamot lehetővé tevő alap irányába (ez ingatlanalapoknál azt jelenti, hogy oda viszi át a tőkét, amelyik alapban épp akkor magasabb az ingatlanok aránya az egyéb befektetésekhez képest). A befektetőket terheli ugyan az efféle származtatott alap kezelési díja - többletként ahhoz képest, mint ha maguk "mixelnének" több alap jegyeiből álló portfóliót -, megspórolják viszont az eredeti alapokból való kiszállások (ingatlanalapoknál a más alapoknál szokásoshoz képest magasabb) költségeit.

MAKARA KLÁRA