Tetszett a cikk?

Az idei év befektetéseire már nem lesz adóhitel, s az is meggondolandó, hogy - az eddig több év alatt felhalmozott...

Az idei év befektetéseire már nem lesz adóhitel, s az is meggondolandó, hogy - az eddig több év alatt felhalmozott befektetési adóhitel visszafizetésére adott kedvezményes lehetőség miatt - érdemes-e igénybe venni ezt az adókedvezményt a tavalyi év után, a most készülő adóbevallásban.

A befektetési adóhitel-kedvezmény azt jelentette, hogy a tőkeszámlával rendelkező, magyar befektetési alapokba, magyar részvényekbe, esetleg jelzálogjegybe fektető magánszemély az így befektetett összegek évi növekménye 20 százalékával, legfeljebb évi 200 ezer forinttal csökkenthette személyijövedelemadó (szja)-fizetési kötelezettségét. Ha a befektetési állomány csökkent, a csökkenésre eső adókedvezményt vissza kellett fizetnie. Becslések szerint 1995 óta körülbelül 30 milliárd forint halmozódott fel befektetési adóhitelként. Az szja-törvény 2004-től hatályos változása miatt utoljára a 2003-as év után lehet igénybe venni az adóhitelt, a most (a hétvége miatt) március 22-éig elkészítendő adóbevallásban. 2004. június 30-áig határozat fogja megállapítani, kinek-kinek végül is mekkora a visszafizetendő adóhitele, amiről értesítést küld majd az adóhivatal. Az adóhitel visszafizetésének végső határideje 2007. április 20-a. Ha a befektető addig az időpontig visszafizeti az adóhitelt, akkor - a befizetés időpontjától függően - kedvezményként elengedik az adóhitel egy részét.

A maximális kedvezmény feltétele, hogy már a 2003-as évre se vegye igénybe az adózó a neki járó adóhitelt, és 2004. október 31-éig fizesse vissza a hitelt: ekkor a teljes kötelezettség 45 százalékát elengedi a jogszabály, vagyis a hitel 55 százalékát kell megfizetni. Ez a megoldás valójában azoknak előnyös, akiknek a korábbi adóhitel-állománya lényegesen nagyobb, mint a 2003-ra elvben igénybe vehető. Hogy pontosan mennyivel, az a kamat jövőbeni szintjétől függ. A HVG számításai szerint 10 százalékos jövőbeni forintkamatot feltételezve kétszer akkora (1,9-szeres) korábbi adóhitel-tartozás esetén már biztos nem érdemes felhasználni a mostani bevallás során az adóhitel lehetőségét, 8 százalékos kamatszint mellett pedig a tavalyi befektetésnövekmény utáni lehetőséget egyharmaddal meghaladó korábbi állománynál húzódik ez a határ. Ha valaki most a maximális, 200 ezer forintos adóhitelre lenne jogosult, 380 ezer forint körüli adóhitel-állomány mellett már jobban jár, ha nem veszi azt igénybe.

Az adóhitelt részletekben is visszafizethetik az érintettek, az adóhivatal az ilyen esetekben minden egyes befizetés után megállapítja a fennmaradó tartozást.

KISS IMRE

Pénzügyek

Kifelé fordulás

Az utóbbi negyedévben indult befektetési alapok vásárlói többnyire külföldi értékpapírpiacokra ruccannak ki, általában több évre szóló befektetéssel. A kockázatot kerülők tőke-, sőt hozamgaranciát is kínáló alapokból válogathatnak.

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

A Momentum Mellár választókerületében is indít jelöltet az előválasztáson

A Momentum Mellár választókerületében is indít jelöltet az előválasztáson

Az új Porsche 911 GT3-ra még egy Porsche ára rádobható extrákkal

Az új Porsche 911 GT3-ra még egy Porsche ára rádobható extrákkal