Rekorderek

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Kettészakadt az elit tőzsdei társaságok mezőnye tavaly, a Mol-OTP Bank-Richter trió fennállása legeredményesebb évét zárta, miközben a Matáv negatív rekordot döntött. Ez évi kilátásaikat azonban rosszabbnak tartják, a kereslet szűkülésére számítanak.

"Történelmi esemény tanúi lehetünk, hiszen az OTP Bank Rt. adózás előtti eredménye az elmúlt évben meghaladta a 100 milliárd forintot" - e szavakkal ismertette Csányi Sándor elnök-vezérigazgató bankja 2003. évi tőzsdei gyorsjelentését a múlt pénteki sajtótájékoztatón. Az OTP jelzálogbankja például - a tavaly decemberig még rendkívül kedvező feltételű állami kamattámogatásnak köszönhetően - 2003-ban háromszor annyi kölcsönt nyújtott otthonteremtési célra, mint egy évvel korábban, ahogyan a budapesti börzén tavaly ősszel debütált FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. is e támogatott lakáshiteleken keresett, akárcsak a múlt héten vezérigazgatót váltó Inter-Európa Bank Rt. (IEB). Az idén azonban jelentősen csökkenhet az érdeklődés a lakáshitelek iránt, a kisebb mértékű állami támogatás miatt növekvő hitelkamatok hatására (HVG, 2003. december 20.).

Minden idők legerősebb üzleti eredményét (85 milliárd forint) érte el tavaly a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. is - közölte az újságírókkal Mosonyi György, a társaság vezérigazgatója múlt pénteken. Eredményének közel negyedét a szlovákiai Slovnaft a.s. hozta, emellett a Mol az olajfinomításon és -kereskedelmen az előző évinél két és félszer magasabb árrésből húzott 46 milliárdos hasznot. Ráadásul a gázüzletágán is mindössze 5 milliárdot veszített - ennek idei eladásától elemzők legalább 400 milliárdos bevételt várnak.

A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. 33 milliárd forintos múlt évi profitjánál többet eddig még soha nem ért el - állította Bogsch Erik vezérigazgató. Pedig a hazai piacvezető gyógyszercég eredményrekordját rontotta, hogy 2003-ban a forint 14,2 százalékkal erősödött az amerikai dollárral szemben, s emiatt az exportbevételeit zöldhasúban elszámoló Richter forgalma forintban ennyivel zsugorodott.

Negatív rekordot döntött ugyanakkor a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) legnagyobb piaci értékű társasága, a Magyar Távközlési Rt. (Matáv): október és december közötti 7,7 milliárd forintos nyereségénél kevesebbet még egyetlen negyedévben sem produkált. Jórészt a távközlési liberalizáció hatására tavaly csökkent a Matáv-vonalakon folytatott beszélgetések száma, s mintha a cégcsoport aranytojást tojó tyúkja, a Westel Mobil Távközlési Rt. is megtorpant volna. Legalábbis Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója már azt is kedvezően értékelte múlt szerdai sajtótájékoztatóján, hogy "a Westel piaci részesedése a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a Vodafone magyar leányával versenyezve sem csökkent jelentősen, sőt 2003 negyedik negyedévében nőtt is".

A Mol-Matáv-OTP Bank-Richter négyes adta továbbra is a BÉT 22 legnagyobb forgalmú és értékű társasága 2003. évi összárbevételének (3388 milliárd forint) a háromnegyedét, 349 milliárdos össznyereségének 83 százalékát - olvasható ki az e hét hétfőig publikált tőzsdei gyorsjelentésekből. Tizenegy - az előző évinél eggyel több - cég forgalma és nyeresége nőtt az inflációnál jobban egy év alatt. Öt társaság lett veszteséges, eggyel több, mint 2002-ben. Negatív eredménye mindkét évben két társaságnak, a Rába Járműipari Holding Rt.-nek és a Pannonplast Műanyagipari Rt.-nek (PP) volt. A Rábánál nem csinált nyarat a tavaly áprilisban kinevezett új vezérigazgató, Pintér István, hiszen a nagy múltú győri társaság története legrosszabb évét zárta.

A K&H-brókerbotrányba belekeveredett PP-n sem segített a vezetőváltás, a 25 évi vezetés után tavaly áprilisban a vezérigazgatói, majd novemberben az elnöki tisztségről is leváltott Fehér Erzsébet helyére kinevezett Illésy János talpára a másfél milliárdos tavalyi rekordveszteség miatt útilaput kötöttek a tulajdonosok, s most abban a Zoltán Csabában hisznek, akinek nem túl jó az ajánlólevele: a Rába felügyelőbizottságában is tag, 2003 novemberéig pedig a tavaly veszteséges NABI Autóbusz-ipari Rt. igazgatóságában szerepelt. Egyelőre a PP-t hitelező hazai bankokat sem hatotta meg az új elnök-vezérigazgató által meghirdetett válságstratégia, például a leányvállalatok értékesítésének terve. Múlt hétfőn mindössze egy hónapot adtak arra, hogy a cég törlessze tavaly októberben lejárt 12 millió eurós hitelét. Az adósság átütemezéséről hallani sem akartak.

A 2002-ben még nyereséges cégek közül a NABI-n kívül a Synergon Informatikai Rt. és a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Rt. fordult tavaly veszteségbe. A NABI vesztét a dollárgyengülésen kívül az is okozta például, hogy három kulcsfontosságú fejlesztése egy időben valósult meg. "Túl optimistán terveztük a 2003-as évet" - kommentálta a Synergon vezérigazgatója, Száray Lóránt a társaság fennállásának legnagyobb veszteségét. Az évek óta vegetáló informatikai piac ugyanis tavaly sem tért magához, miközben marketingre és szakértői díjakra jócskán költött a cégvezetés. Sokba került az informatikai tanácsadó Atos Original Kft. megvásárlása is, miközben félmilliárdos céltartalékot kellett képeznie a Synergonnak a korábbi vezetője, Szalóczy Zsolt fiktív számlázása miatt folyamatban lévő adóigazgatási eljárás várható költségeire. A Danubius eredménye amiatt lett negatív, hogy a márciusban kirobbant iraki háború előtti több hónapos készülődés, valamint a SARS-járvány miatt látványosan megcsappant az utazási kedv, ráadásul a belföldi szállodapiaci konkurencia is nőtt, miközben az EU-csatlakozás miatt a Danubius dolgozói bérének felemelésére kényszerült.

Az egy évvel korábban veszteséggel zárók közül ketten tudtak javítani. Az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Rt. (AH), három év után először lett pozitív, dacára, hogy tavaly augusztusban nem tudott tőkét emelni a Vodafone Magyarország Rt.-ben, s így részesedése a cégben 30 százalékról 12,1 százalékra csökkent. A Graphisoft N. V. építészeti szoftverei növekvő értékesítéseiből profitált, így tudta kompenzálni az euróban könyvelő társaság, hogy a dollár és a jen euróval szembeni gyengülése miatt forgalma másfél millió euróval lett kisebb.

Tíz tőzsdei cég részvényárfolyama nőtt gyorsjelentése megjelentetése napján, köztük a veszteséges NABI-PP-Danubius hármasé, kettőé - a reálértéken stagnáló forgalmú és csökkenő nyereségű BorsodChem Rt.-é és az OTP Banké - stagnált, a többieké, köztük nyereségeseké is, mint például a Richteré vagy a Tiszai Vegyi Kombinát Rt.-é (TVK), esett. Az Egis Gyógyszergyár Rt.-t például az vitte előre, hogy pénzügyi éve elválik a naptáritól, októbertől szeptemberig tart, s az így számított első negyedévben árbevétele és nyeresége is nőtt, miközben a hagyományos összevetésben 2003-as teljesítménye romlott. A BUX-index a múlt hétfői első (IEB, Richter) és az e hét hétfői utolsó gyorsjelentések megjelenése között 0,6 százalékkal esett, miközben a New York-i Dow Jones 0,6 százalékkal, a frankfurti DAX 0,3 százalékkal, a varsói tőzsdeindex 4,6, a prágai 4 százalékkal nőtt.

A gyorsjelentések adatai általában nem a napi árfolyammozgásokban, hanem abban tükröződnek, hogy egy cég piaci értéke (azaz a részvényárfolyam és a tőzsdére bevezetett papírjainak a szorzata) hogyan aránylik a saját tőkéjéhez - állítják elemzők. Az e hét hétfői részvényárfolyamok alapján tíz társaság részvénye forgott magasabban, mint amennyi 2003. végi saját tőkéjéből következne, tíz alacsonyabban, míg két cég piaci értéke megegyezett saját tőkéjével. A legjobban, több mint két és félszer az OTP Bankot értékelték föl a befektetők, a Richtert 2,4-szeresére, az FHB-t 2,2-szeresére. Ezzel szemben az egyaránt veszteséges PP, NABI, Rába, Synergon és Danubius saját tőkéje 40-70 százalékán forgott. A szintén a saját tőkéjénél alacsonyabb piaci értékű Fotex Amerikai-Magyar Fotószolgáltatási Rt., a Globus Konzervipari Rt., az IEB és a Zalakerámia részvényeit pedig elemzők azért nem javasolják vételre, noha e cégek eredményei jók, mert valamennyi társaságnak nagytulajdonosai vannak, csak kevés papír érhető el szabadon a tőzsdén, így az árfolyam a kisebb befektetők számára kiszámíthatatlan, kis számú üzlettel is elmozdítható.

CSABAI KÁROLY