Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, egy év alatt "lezavarja" a nyíregyházi bíróság a kilencvenes évek egyik milliárdos csalási ügyét: áprilisban ítélet várható a fedezet nélkül, extraprofit ígéretével kölcsönöket szerző Szikszay Istvánné és élettársa büntetőperében, miközben valószínűleg sosem derül ki, kik a hatalmas pénzek haszonélvezői.

Félig árván maradt gyermeke, az akkor 5 éves Szikszay Tomika mesés svájci örökségére hivatkozva csalt ki 1993-tól kezdve milliárdos kölcsönöket hiszékeny magánemberektől és vállalkozóktól az 54 éves nyíregyházi Szikszay Istvánné, született Ivanics Erzsébet. A két éve előzetes letartóztatásban lévő asszony tavaly tavasz óta 800 millió forintos csalás vádjával áll a Nyíregyházi Városi Bíróság előtt egykori élet- és tettestársával, a budapesti Simonyi Tamással egyetemben. Szikszayné gyermeke elhunyt apjaként egy állítólag dúsgazdag (Nestlé-, Unilever- és Danzas-részvényeket tulajdonló) papot nevezett meg, a Svájcban élt Szép Józsefet, aki állítása szerint egyebek mellett vatikáni segélyszállítmányokat juttatott el például Erdélybe. A jótékonykodó tiszteletes állítólag azt hagyta örökül törvénytelen gyermeke anyjának: akkor juthatnak csak hozzá az örökséghez, ha folytatják a segélyezést.

Az egyik korábbi börtönbüntetése idején szakácsoklevelet szerző, kivételes rábeszélőképességgel és kapcsolatrendszerrel bíró ápolónő kisfiának azonban valószínűleg nincs busás öröksége - legalábbis ez áll a nyíregyházi ügyészség vádiratában, a berni Interpol-irodától kapott információkra hivatkozva. Sőt az is kiderül belőle, hogy a kilencvenes évek közepétől jobbára Svájcban tartózkodó Szikszayné és élettársa ott semmiféle jövedelemmel sem rendelkezett, hanem kölcsönökből reprezentáltak, tartottak fényes összejöveteleket. Maga Szikszayné is 2002 tavaszán tett rendőrségi vallomásában elhárította a titokzatos örökséget firtató kérdéseket. Némiképp ellentmondásos azonban a vádirat, mivel az is szerepel benne, hogy az 1950-ben született hölgy műtősnőként dolgozott Svájcban havi 13 ezer svájci frankért. Meglehet azonban, Szikszayné erről is hamis papírokat prezentált. Ebben ugyanis profi: már 1973-ban és 1975-ben is elítélték csalás miatt, 1984-ben pedig mint "különös visszaesőt" hat év és hat hónapra küldte a bíróság börtönbe, ahonnan 1987-ben szabadult.

Pillanatnyilag arról sem lehet biztosat tudni, létezett-e egyáltalán Szép tiszteletes úr, hiszen Szikszay István apasági nyilatkozatot tett Tomikára, és ma is ő neveli Nyíregyházán a középiskolába készülő fiút. Ugyanakkor a vádirat szerint a kisfiú 1988-ban született, egy meg nem nevezett amerikai-svájci állampolgárságú apától. Szikszayné egyébként 1985-ben vált el, ám 1994-ig együtt élt a férjével. Sokat utazott, mert különféle segélyszállítmányok - játék, élelmiszer, sőt a vádirat szerint vodka - menedzselésében valóban közreműködött. Simonyi Tamást 1994-ben ismerte meg, amikor is közösen akartak konzervet szállítani Oroszországba, de az üzlet kútba esett, ők viszont 1995-től élettársak lettek. Jóllehet a 2001 karácsonyán elfogott s közel egy éven át előzetesben ülő Simonyi a szabadulása után visszatért eredeti családjához, Szikszayné a vallomásában kiállt mellette: leszögezte, hogy üzleti ügyeibe sosem vonta be élettársát, s az, ha segédkezett is neki a pénzek átvételekor, nem tudott semmiről.

Ebben is lehet igazság, hiszen 1997-ben Szikszayné egy másik férfit kért meg arra, hogy "akadályoztatása" esetén két kiskorú gyermeke, Tímea és Tomika gyámja legyen. Az illető, Markó Gábor az az ember, aki most pontosan tudja, ki mennyit követel Szikszaynétól, ő ugyanis a felszámolója a Hunvest AG nevezetű svájci vagyonkezelő cégnek, amely átvállalta a hölgy tartozásait. Az induláskor 50 millió, ma papíron 100 millió svájci frankos tőkéjű, a valóságban teljesen vagyontalan Hunvest AG-t 1997-ben alapította 65 százalékban Szikszayné, 35 százalékban pedig a csaló nő strómanjai által korábban létrehozott bahamai offshore cég, a Hunvest Ltd. A sem közterheket, sem ügyvédi, bérleti vagy munkadíjakat nem fizető Hunvest AG elnöke kezdetben egy Svájcban élő, ottani rendőröket informatikára oktató magyar, Balogh Sándor István volt, ám ő időben elmenekült a süllyedő hajóról.

Markó Gábort - mint elmondta - 1996-ban mutatta be Szikszaynénak Simonyi Tamás. Markó ugyanis a Csernobil Remény Alapítvány titkára, s ebbéli minőségében segélyszállítmányokat remélt Szikszaynétól, amelyeket azonban nem kapott meg - panaszolta. Ennek ellenére 3 millió forintot adott Szikszaynénak, így ő is hitelezővé vált. Hogy miképpen lett Markó a Hunvest AG elnöke, majd felszámolója, azt nem lehet pontosan kideríteni, ő maga mindenesetre azt mondja, a legnagyobb hitelező, a mintegy 300 millió forintot követelő Rácz János kérte meg őt erre. A kilencvenes évek közepén fiktív számlák kiállításával vádolt (HVG, 2002. január 12.), ám - elmondása szerint - jogerősen el nem ítélt Markó jelenleg egy, a hulladékfeldolgozástól az építőiparig terjedő profilú magyarországi cégcsoport irányítója, amelynek a tulajdonosa a Markó házaspár kezében lévő amerikai Milenios LLC. nevű offshore cég. A Hunvest 1998 végén indult felszámolását egyébként öt év alatt kellett volna befejezni, de nem sikerült, ezért még fél év haladékot kaptak a hitelezői igények elbírálására és az esetleges örökség feltérképezésére a zürichi kantoni bíróságtól. Markó összegzése szerint a hitelezők 24 millió svájci frank (mostani árfolyamon mintegy 4 milliárd forint) igényt nyújtottak be, amiből 3,4 millió svájci frankról tudja biztosan, hogy jogos.

A büntetőeljárásban legnagyobb hitelezőként szereplő Rácz János nem válaszolt a HVG kérdéseire, de róla úgy tudni, 1996-ban olyan szerződést kötött a Hunvest AG-val, amely szerint cége, az Interservice Group Nemzetközi Szállítmányozási és Idegenforgalmi Kft. három éven át évi 50 millió forintnyi tanácsadói díjat kap. Tán csak a véletlen műve, hogy abban az időben az Interservice egyik tulajdonosa egy nagy nemzetközi szállítmányozócég, a Danzas Holding AG volt, amely 1998-ban felvásárlási célponttá vált, mivel akkor a német posta akarta beszippantani (HVG, 2003. október 18.), s vélhetően Rácz is az örökség részének remélt részvények olcsó megszerzésére játszott. Markó kimutatása szerint egyébként a leleményes hölgynek neves jogászok, egyetemi tanárok, cégvezetők és diplomaták is a hitelezői voltak extra kamat reményében. Így például a kazah tiszteletbeli konzul, Horváth László (pontosabban budapesti L. A. C. Holding Rt. nevezetű érdekeltsége) irodát adott bérbe a Hunvest AG magyarországi képviseletének, ám az nem fizette ki a bérleti díjakat - mondta el Horváth, aki nem tett feljelentést, jó viszonyban lévén Markóval.

"Segélyszállítmányok valóban voltak" - állította a HVG érdeklődésére az egyik feljelentő, Szabó Károly, a felszámolás alá került Biharimpex Export-Import Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. többségi tulajdonosa. A Biharimpex kimúlását például egy erdélyi lisztszállítmány okozta - magyarázta Szabó -, amelyet a cég megvett, majd áron alul értékesített román partnereknek, mivel Szikszayné azt ígérte: a Hunvest AG kifizeti az árveszteséget, sőt még 5 százalékos hasznot is. Szabó azonban hiába tett feljelentést, a nyíregyházi nyomozók úgy találták, szerződésszegés, nem pedig csalás áldozata lett, ami ellen polgári perben léphet fel. A Szabó Károllyal csak névrokonságban álló Szabó György még a kilencvenes évek közepén 75 ezer márkáért vásárolt fagylaltkészítésre alkalmas olasz gépeket, amelyeket egy Szikszaynéval közös román fagyizóban használtak volna fel, de a nő a saját zsebére eladta a csodamasinákat Ukrajnában.

A vádiratban neki tulajdonított csalásokat Szikszayné egyébként tagadja, s polgári jogvitáknak tartja az ügyeket - mondta el védője, Juhász Zoltán. Az ügyvéd szerint a pénz egy része mindenesetre offshore cégek számláira vándorolt. E pénzfolyamok követhetetlenek, de tény, Szikszaynénak volt például egy 150 ezer svájci frankos tőkéjű, Hilper Holding AG nevezetű, gazdasági tevékenységet nem végző, mostanra törölt érdekeltsége is. Ezenkívül adott s vett offshore cégeket az ilyesféle vállalkozások regisztrációjával foglalkozó ILS Hungary Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Kft. közreműködésével, és utaztatta a hozzá befolyó pénzeket például a vaduzi Bioform Enterprise AG közbeiktatásával is. De ha még igaz is a vádiratból egyébként ki nem olvasható feltételezés, hogy Szikszayné hitelezői között cinkosok is lehetnek, akik a veszteségeiket leírva, a közterheket megúszva menekítették ki pénzüket az országból, nekik az idő előrehaladtával egyre kevésbé van félnivalójuk. A büntető törvénykönyv szerint ugyanis mentesül a büntetés alól az, akinél a jogerős ítéletig a büntetési tétel felső határánál több idő telik el, s ez ebben az esetben maximum nyolc év.

GYENIS ÁGNES

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e

Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

Orbánt másolja a lengyel kormány, amikor nekiesik a médiának

Orbánt másolja a lengyel kormány, amikor nekiesik a médiának