Tetszett a cikk?

Az uniós tagországok polgárainak, így májustól a magyaroknak is jár ugyan sürgősségi betegellátás Európa legtöbb országában, ám ez nem teszi fölöslegessé az utasbiztosítás kiváltását - legfeljebb néhány biztosítótársaságnál olcsóbbá.

Május 1-je után az Európai Unió másik 24 tagállamába - valamint az EU-val a sürgősségi betegellátásra egyezményt kötött Svájcba, Norvégiába, Izlandra - látogató magyaroknak az itthoni társadalombiztosítási (tb) jogosultságuk alapján jár az ellátás, ha külföldi turistaútjukon, üzleti útjukon balesetet szenvednek vagy megbetegednek. "Sürgősségi" ellátásról van szó, tehát nem tartozik bele például a korábban is ismert betegség külföldi kezeltetése, a fogászati, illetve az utókezelés. Az uniós polgárként igénybe vehető egészségügyi szolgáltatás nem feltétlenül ingyenes: a magyarok az adott állam polgáraival egyenlő elbánásban részesülnek, amiért tehát azoknak fizetniük kell, azért nekik is.

A tb keretébe tartozó ellátás nem egységesített az EU-n belül - mondta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nemzetközi és európai integrációs főosztályának helyettes vezetője, Balogh Tamás. Jellemzően a gyógyszerért, a kórházi étkezésért kérhetnek pénzt a betegtől, illetve az ottani tb-vel nem szerződött szolgáltatók igénybevételéért, legyen az betegszállító vagy klinika. Németországban például a kórházi ellátás első 14 napjáért kell fizetni, Szlovákiában már a gyógyszerfelírás vagy a háziorvosi konzultáció is térítésköteles.

Uniós polgárként is csak akkor jár a sürgősségi ellátás, ha a külföldre készülő előre - de három hónapnál nem régebben - kiváltotta az OEP megyei igazgatóságán az ehhez szükséges igazolást, az úgynevezett E-111-es nyomtatványt, ráadásul azt, ha úti célja például Németország, Ausztria, Belgium, Csehország, Szlovákia vagy Svájc, a felkeresett ország egészségbiztosítójánál le is kell pecsételtetnie. A papír itthoni beszerzése postai úton is elintézhető. Először igénylőlapot kell kérni, majd azt kitöltve, a szükséges igazolások (személyazonossági, taj-kártya, munkáltatói, illetve iskolalátogatási igazolás vagy nyugdíjas-igazolvány) fénymásolatával együtt be kell küldeni a megyei egészségbiztosítóhoz. Az OEP megyei és fővárosi szerveinél - Balogh Tamás szerint - a személyesen eljáróknak helyben nyomban kiállítják azt. Ha valaki kiváltotta az igazolólapot, de kinti ellátása során elvették tőle, akkor - a további kezelésekhez - másodpéldányt lehet igényelni a külföldi egészségbiztosítónál.

Várható - közölte az OEP főosztályvezető-helyettese -, hogy egy éven belül az Európai Bizottság keretében változtatásban egyeznek meg a tagországok, ami sokat egyszerűsítene a kölcsönös betegellátáson. Arra már van döntés, hogy 2004. június 1-jétől egy évig érvényes kártya váltja fel a mostani nyomtatványt (HVG, 2003. szeptember 13.), egyes országok azonban másfél évre haladékot kérhetnek a kártyás rendszer bevezetésére. Balogh Tamás szerint így tesz majd Magyarország is, emiatt tehát a magyaroknak még egy ideig szükségük lesz az E-111-esre.

Mivel a turisták által kiváltható utasbiztosítás "betegbiztosítási" része is csak sürgősségi ellátásra érvényes, felvetődik a kérdés: szükségük lesz-e ezek után az EU-országokba (és Svájcba, Norvégiába, Izlandra) készülő magyaroknak utasbiztosításra, vagy legalább olcsóbbá válik-e a biztosítási kötvény? A HVG által megkérdezett biztosítótársaságok utasbiztosítási szakemberei nem féltik a piacukat. Mint mondják: régi uniós tagországokban sem esett vissza az utasbiztosítások iránti kereslet a tb-jogosultságok kölcsönös elfogadására vonatkozó megállapodások nyomán. Ennek fő oka, hogy az utasbiztosítások szolgáltatásai több mindenre terjednek ki, mint a sürgősségi betegellátás. Fontos például a kiutazók számára az úgynevezett asszisztenciaszolgálat, a magyar nyelven éjjel-nappal ingyen hívható biztosítói telefonszámok - és a biztosítók által alkalmazott helyi szolgálatok -, amelyek tanácsot adnak a bajba jutottaknak, hova mehetnek orvoshoz, vagy hogyan hívhatnak autómentőt, elintézik a kórházba került utas repülőjegyének átíratását más időpontra. E szolgálatok jóváhagyásával és azok betegirányítása alapján önrész nélkül fedezik a biztosítók a sürgősségi betegellátás teljes számláját. Jó néhány olyan költséget is átvállalnak szükség esetén az utasbiztosítók, amelyek ritkán merülnek fel, de ha mégis, komoly terhet jelenthetnek, és a tb nem fedezi őket: a külföldön meghalt utas hazaszállítását, a kórházba került, esetleg begipszelt lábú turista gyermekének, kocsijának hazajuttatását, esetleg családtag kiutazását. Egyes utasbiztosítások - legalábbis a drágább módozatok - ügyvédet, óvadékot, másnak okozott kárért térítést is fizetnek.

Jogos igénynek látszik mégis az, hogy a biztosítók kínáljanak az EU-országokba utazóknak olyan szolgáltatást is - az eddiginél olcsóbban -, amely az E-111-es alapján járó betegellátást egészíti ki azzal, amire az nem terjed ki, de a szokásos utasbiztosítás igen. A legtöbb, utasbiztosítással foglalkozó biztosítótársaság mégis azt válaszolta a HVG kérdésére, hogy egyelőre kivár - legalább az uniós tb-kártya magyarországi bevezetéséig - egy ilyen konstrukció megjelentetésével. Fő ellenérvük, hogy a legtöbb utasbiztosítást utazási irodák csomagjainak részeként vásárolják, s ha a kiutazók nem váltják ki mindannyian egyénileg az E-111-est, baj esetén ellátatlanul maradnának.

Néhány biztosítótársaság azonban már döntött: az uniós csatlakozás kapcsán bővíti utasbiztosítási választékát. Az Euromondial Kft. (az Európa Biztosító utasbiztosítója) már május 1-jére "újít", a régi utasbiztosításokra emlékeztető - a ma megszokottnál szűkebb - szolgáltatási kört tartalmazó biztosítást vesz fel a kínálatába, ahol az ügyfél által kifizetett egészségügyi számlát itthon térítik meg. A biztosító asszisztenciaszolgálata arra nem tud vállalkozni - mondta Darvas Gábor ügyvezető -, hogy megmondja, az uniós országokban mely szolgáltatók állnak szerződésben az ottani egészségbiztosítóval, így betegbiztosítási asszisztenciát e kötvényekhez nem vállalnak majd. Szükség esetén tehát maguknak az érintetteknek, esetleg az őket kísérő idegenvezetőknek kell kinyomozniuk, hol jogosult a beteg tb által térített betegellátásra, mert ha netán egy nem szerződött magánklinikára kerül, a számlát végső soron is neki kell állnia. Hasonlónak ígérkezik az OTP Garancia Biztosító Rt. tervezett új, "kiegészítő" jellegű utasbiztosítása: baleset- és poggyászbiztosítás mellett fedezi majd a külföldi sürgősségi orvosi ellátásért kifizetett, a tb által nem finanszírozott önrészt, de utólag térítik vissza az ügyfélnek, akinek tehát meg kell azt előlegeznie. A "közeljövőben" készül a Magyar Posta Biztosító Rt. is az E-111-est kiegészítő utasbiztosításra. A Crédit Suisse Biztosító Rt. is tervbe vett hasonlót, de az idén valószínűleg már nem vezeti be, a QBE Atlasz Biztosító Rt. pedig egyelőre "fontolgatja" ilyen szolgáltatás lehetőségét - tájékoztatta a HVG-t Horváth Péter igazgató.

MAKARA KLÁRA

Új elmélettel álltak elő a tudósok, hogy miként keletkezett a Mars két holdja

Új elmélettel álltak elő a tudósok, hogy miként keletkezett a Mars két holdja

SZFE: Alkalmatlan az Ódry Színpad pótlására az Uránia szakemberek szerint

SZFE: Alkalmatlan az Ódry Színpad pótlására az Uránia szakemberek szerint

Belefér a világon fellelhető összes Covid–19-vírus egyetlen kólásdobozba?

Belefér a világon fellelhető összes Covid–19-vírus egyetlen kólásdobozba?