Tetszett a cikk?

Csaknem tíz éve húzódik a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. egykori kereskedőcége által indított váltópersorozat Pozsonyban, noha a bíróságoknak általában nyolc nap alatt kell dönteniük az ilyen esetekben.

Az elkövetkezendő hetekben végrehajtó jelenhet meg Pozsonyban az egyik legnagyobb szlovák banknál, az olasz UniCredito bankcsoporthoz tartozó UniBankánál. A végrehajtó az egykori külkerbankos Földvári Péter családi tulajdonában lévő Extertrade Kereskedelmi Kft. javára szedne be a banktól 126 ezer eurónyi összeget. A budapesti cég majdnem tíz éve, 1994 szeptembere óta követeli a pénzt az akkoriban még Polnobanka (Mezőgazdasági Bank) névre hallgató pénzintézettől, amely nem sokkal korábban kezességet vállalt az Extertrade által kibocsátott, mintegy 247 ezer német márkáról szóló váltó kifizetéséért. Az értékpapír eredeti kötelezettje a szintén magyar tulajdonosi hátterű szlovák Euromarket cég, csakhogy miután az csődbe jutott, a Polnobanka különféle kifogásokkal nem fizetett, ezért kényszerült az Extertrade az évtizedes pereskedésre.

Pedig a váltóperek - érvelt a HVG kérdésére egy váltókra specializálódott jogász, Kálmán János - a leggyorsabb bírósági eljárások közé tartoznak: az 1930-ban kötött genfi váltójogi konvenció alapján, amelyhez a váltót használó államok, például Szlovákia és Magyarország is csatlakoztak, a bíróságoknak soron kívül, röpke nyolc nap leforgása alatt el kell bírálniuk a jogvitát. Váltóperben ugyanis a bírók nem az alapügyletet vizsgálják, csak azt, megfelel-e a váltó a formai követelményeknek, kiderül-e egyértelműen, kinek, mikor, mennyit kell fizetnie, illetve ki vállalt a kötelezettségért kezességet, azaz ki avalizálta a váltót. A Polnobanka azonban kezdetben éppen arra hivatkozva tagadta meg a fizetést, hogy a váltóügylet szereplői összeszövetkeztek a hitelintézet kifosztására. Büntetőeljárást azonban nem indított emiatt.

Az alapügylet, ha megvalósul, egyszerű külkereskedelmi áruvásárlás lett volna. Az Euromarket 1994-ben fát szállított volna Magyarországra, méghozzá végül is az akkoriban a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. (MKB) és leánycégei tulajdonában álló, az 1989-ben fantáziadús kereskedelmi ügyletek "nem bankszerű" finanszírozására létrehozott Extertrade egyik régi üzletfelének, a tatabányai Agrofeed Kereskedelmi és Szolgáltató Rt.-nek - emlékezett vissza az Extertrade egyik ügyvezetője, Martos Csilla. Az Euromarket előleget kért a fát első körben megvásároló Extertrade-től, mondván, sokba kerül a kitermelés, rakodás, szállítás. De mivel az Extertrade nem ismerte a szlovák partnert - azt sem tudta, hogy a végleges magyar vevő, az Agrofeed érdekeltsége -, egy bank által garantált váltóval akarta biztosítani magát, nehogy hiába pengesse ki az előleget. Ezért bocsátotta ki saját maga javára a német márkára szóló váltót, amit az erre az agrárprofilja okán felkért Polnobanka elismert, és kezességet vállalt a kifizetésére.

Az előleget az Extertrade kifizette, ráadásul - az Euromarket kérésére - nem is közvetlenül a szállítónak, hanem egyik hitelezőjének utalt. E hitelező történetesen szintén magyar cég volt, az akkoriban német résztulajdonban álló, tatabányai Sharf Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A Sharf egyik tulajdonosa és ügyvezetője, Kálmán György ugyanazt a tatabányai lakcímet adta meg, mint az Agrofeed Rt.-t vezető és tulajdonló Kálmán Péter és családtagjai. Meglehet, ennyi információból már gyanakodnia kellett volna az Extertrade-nek, hogy az ominózus faszállítmány sosem indul el Magyarországra. Így is történt, az akkor 16,4 millió forinton nyilvántartott előleg pedig odaveszett - tájékoztatta a HVG-t Földvári Péter, az Extertrade másik ügyvezetője és tulajdonosa. Ezek után nem meglepő, hogy 1994-ben az Agrofeed sem fizetett ki nekik egy 20,4 millió forintos szállítmányt, ami eltűnt, s ezért ezt a követelést is le kellett írni - emlékezett vissza Földvári. Az utóbbi eset miatt az Extertrade feljelentést is tett a tatabányai rendőrkapitányságon, de nem sokra ment vele. Az Agrofeed 1995-ben felszámolásra jutott, ügyvezetője, az 1997-ben a Tatabányai Városi Bíróság elé került büntetőügyben csalásban és sikkasztásban vádolt Kálmán Péter pedig az első tárgyalás után Ausztráliába távozott, így az eljárás megrekedt. Kálmán ellen 2001-ben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, de csak tavaly kapták el a magyar határon, s azóta előzetesben ül.

Az Extertrade még 1994-ben bevitte az általa kibocsátott váltót az azt igazoló banknak, amely nem fizetett. Hosszú huzavona után a cég a pozsonyi bírósághoz fordult, amely 1996 nyarán hozott a bankot fizetésre kötelező elsőfokú ítéletet (közben az Euromarket felszámolásra jutott, s esély sem maradt rá, hogy valaha is visszafizeti az előleget). Nem egészen egy évvel később azonban a szlovák Legfelsőbb Bíróság ezzel ellentétes jogerős verdiktet hozott, azzal érvelve, hogy a genfi váltójogi egyezmény szerint ha a váltókezes nem tünteti fel, kiért vállalta a kezességet, akkor az automatikusan a kibocsátóra értendő. Csakhogy - magyarázta a HVG érdeklődésére az Extertrade szlovákiai jogi képviselője, Lengyel László - a váltóra szabályosan ráírták, hogy az Extertrade a kedvezményezett és az Euromarket a kötelezett, következésképp kezességet vállalni is csak az utóbbiért lehetett, aki mindezt annak idején el is fogadta. Kálmán János szerint az avalizált váltóra a banknak mindenképpen fizetnie kell, jóllehet - ismerte el - nem tipikus eset az, hogy valaki a saját javára állít ki váltót. A váltónak egyébként két fajtája ismert: a saját váltó, amikor a kibocsátó a saját fizetési kötelezettségét rögzíti, és az idegen váltó, amelyen megjelölik, hogy valaki másnak kell fizetnie, de a kedvezményezett többnyire ilyenkor sem azonos a kibocsátóval.

Meglehet, e szokatlanság miatt tartott az Extertrade által benyújtott felülvizsgálati kérelem elbírálása hat évig. Ám a türelem ezúttal kedvező döntést termett, mert a szlovák bíróság 2003 őszén immár megfellebbezhetetlenül igazat adott az Extertrade-nek, amelynek 1994 szeptemberétől évi 6 százalékos kamattal jár a váltón eredetileg feltüntetett 247 ezer német márkás summa. Ám Lengyel ügyvéd hiába szólította fel fizetésre a pozsonyi bankot. Az UniBanka csak azzal a feltétellel fizetett volna, ha előbb az ügyvéd átadja a váltót, ám ezt Lengyel László nem merte megkockáztatni, inkább végrehajtót kért fel a követelés behajtására. A végrehajtó felszólítására a bank ismét bíróságra ment: ellenvéleménnyel élt, mondván, nem kapta meg a váltót, de ha megkapná, sem tudna fizetni, mivelhogy az márkára szól, és ilyen pénznem ma már nincs. A pozsonyi bíróság a szlovák jegybankhoz fordult az ügyben, amely a múlt héten átszámolta a márkát euróra - így jött ki kamatostul a 126 ezer eurós összeg. Most pedig a végrehajtó arra vár, hogy a bíróság elutasítsa a bank "ellenvéleményét", s leemelhesse végre a számlájáról a pénzt. Addig is kissé nevetséges módon, de az ottani törvényeknek megfelelően figyelmeztette a 2003 közepén 37,8 milliárd korona mérlegfőösszegű, 27,4 milliárd koronás betétállományt kezelő szlovák bankot: tartozása meg nem fizetéséig nem idegenítheti el a vagyonát.

GYENIS ÁGNES

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

A Szent Imrében "lekapcsolták a villanyt", máshol egy teljes szakrendelő leállt

A Szent Imrében "lekapcsolták a villanyt", máshol egy teljes szakrendelő leállt

Temetés? Hamvasztás? A komposztálás a zöld megoldás

Temetés? Hamvasztás? A komposztálás a zöld megoldás