Tetszett a cikk?

A Tocsik-ügyben elhíresült politikusi-üzletemberi hátországot feltételezik salgótarjániak a mögött, hogy Nógrád megyében egy kis takarékszövetkezet, a Háromkő betét- és hitelpiaci részesedése az országos nagybankokét is veri, miközben több ízben hitelezési takarójánál hosszabbra nyújtózkodott.

Befektetőt szerezni, aki átvállalja a 180 millió forintos banki adósságot, s talpra állítja a gazdaságot, vagy lehúzni a rolót, s emiatt száz dolgozó az utcára kerül - e dilemma elé kerültek 1999 végén a Nógrád megyei Palotásban 1992 óta működő Új Május 1. Mezőgazdasági Szövetkezet vezetői. A megmenekülés reményében keresték fel üzleti partnereiket, a kápolnásnyéki Mag-Ker Kereskedelmi és Szolgáltató Rt. két tulajdonosát, Magony Zsoltot és feleségét. A Mag-Ker a szövetkezet számára jó referenciákkal rendelkezett: 1995-től értékesített gabonaféleségeket az Új Május 1.-nek. Mivel a kápolnásnyékiek érdekében is állt, hogy egyik fő vevőjük ne tűnjön el a süllyesztőben, heteken belül létrejött a megállapodás. E szerint egyesítették erőiket a szövetkezettel egy közös cégben, s a 3 millió forintos törzstőkéjű Palotás-Mag Termelő és Kereskedelmi Kft.-ben Magonyék 85 százalékos üzletrészt szereztek, az Új Május 1. pedig 15 százalékosat. Egyúttal a kft tulajdona lett a szövetkezet több mint 200 millió forintos könyv szerinti értékű vagyona. Végül arról is megállapodás született, hogy a Palotás-Mag átvállalja az Új Május 1. 180 millió forintos, a Háromkő Takarékszövetkezettel szembeni adósságát.

Az adósságátvállalásról azonban ezt követően több hónapon keresztül mégsem tudtak megegyezni a főtulajdonos Magonyék a hitelező salgótarjáni Háromkő Takarékszövetkezettel, aminek okáról a HVG érdeklődésére üzleti, illetve banktitokra hivatkozva egyik érintett sem kívánt nyilatkozni. A Mag-Ker ügyeit jól ismerők szerint a Háromkő azt szerette volna, ha a szövetkezet adósságára nemcsak a Palotás-Mag vállal készfizető kezességet, hanem magánszemélyként a Magony házaspár is, ami a hitelintézeteknél bevett gyakorlat. Magonyék azonban e biztosítékot nem voltak hajlandók megadni. Jóakaróik ugyanis Salgótarjánban arra figyelmeztették őket, a Háromkő nem magát akarja bebiztosítani arra az esetre, ha a Palotás-Mag nem törlesztene, hanem Magonyék vagyonára szeretné rátenni a kezét.

E gyanújukat erősítette, hogy 2000 szeptemberében a Nógrád Megyei Rendőrkapitányság - névtelen feljelentés alapján - nyomozást rendel el jelentős hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt a Palotás-Mag cég létrehozásával kapcsolatban, mert azt gyanította, hogy az Új Május 1. vagyonát a szövetkezet elnöke, Csató Sándor odaajándékozta a Palotás-Magnak. Egyidejűleg a rendőrség bűnügyi zárlatot rendelt el a Palotás-Mag vagyontárgyaira, pont akkor, amikor úgy tűnt, az egyeztetés a Háromkő és Magonyék között végleg zsákutcába jutott. Mintha csak erre várt volna a Háromkő: a rendőrségi eljárásra hivatkozva felmondott a Palotás-Mag hiteleiből 75 millió forintnyit, arra hivatkozva, hogy a törlesztés fedezeteként megjelölt vagyontárgyak bűnügyi zárlat alá kerültek.

A hitelfelmondás és a bűnügyi zárlat miatt Magonyék viszont úgy ítélték meg, a céget nem tudják tovább működtetni, ezért úgy döntöttek, hogy kft-üzletrészüket eladják két, válságmenedzseléssel foglalkozó magánszemélynek, Házy Tamásnak és Cziráki Lászlónak. Az új tulajdonosokat azonban a Háromkő által megbízott biztonsági őrök nem engedték be a kft területére, mondván, a takarékszövetkezet nem szeretné, ha a hitel-visszafizetés fedezeteként megjelölt vagyontárgyaknak lábuk kelne. Nyomatékul a Háromkő kézizálogba is vett mintegy 150 millió forintnyit a Palotás-Mag vagyonából, amelyet aztán alig néhány nappal később értékesített az újonnan alakult, a cégbíróság által még be nem jegyzett Páltelek Mezőgazdasági Kft.-nek. Az eladásra egy nappal azután került sor, hogy a Nógrád Megyei Főügyészség bűncselekmény hiányára hivatkozva elutasította a rendőrség vádemelési javaslatát, egyúttal feloldotta a kft-vagyonra elrendelt bűnügyi zárlatot.

Mégsem keletkezett pluszpénze az eladásból a Háromkőnek, mivel a Páltelek a 150 millió forintot az utolsó fillérig a takarékszövetkezet által neki nyújtott, 2006-ban lejáró, 185 millió forintnyi hitelből fizette ki. A kívülállók számára szokatlan ügyletet a HVG-nek név nélkül nyilatkozó Háromkő-tisztségviselők azzal magyarázták: a Páltelek hiteléhez hasonló veszteségminimalizálási kölcsönügyletek náluk mindennaposak.

Mégis furcsa egybeesés, hogy pont azé a Pálteleké lett a palotási vagyon, amelynek két tulajdonosa közül Tollner Ferenc a Palotás-Mag Kft. öt ügyvezetőjének egyike, Palásthy Tamás pedig a kft felügyelőbizottságának (fb) az elnöke volt egészen addig, amíg az új tulajdonos Házyék le nem váltották őket. A Háromkőnél arra hivatkoznak, hogy több vevőjelöltet is megkerestek az országban, de egyedül a Páltelek érdeklődött a Palotás-Mag iránt.

Salgótarjánban azonban azt pletykálják, hogy Tollner stróman, valójában a Háromkő elnök-ügyvezetőjének, Fürjész Lászlónak az embere, úgy jár el, ahogy Fürjész füttyent, s nem ez volt az egyetlen fura "veszteségminimalizálási" ügylet az elmúlt években Nógrád megyében. A Háromkő 2000-ben például egy papír csomagolóeszközöket gyártó vállalkozónak is felmondta a hitelét, majd a Bianco-Nord Befektetési Kft. a Háromkő hiteléből megvásárolta a vállalkozás mintegy 60 milliót érő vagyonát. Beszélni azonban csak kevesen mernek Salgótarjánban, s aki mond valamit, az is szinte azonnal visszaszívja. A Bianco alapítói és jelenlegi tulajdonosai - Takács Tamás, Czékmán József, Teplán Károly, Papp Józsefné - mögött ugyanis nagyhalakat feltételeznek.

E következtetést abból vonták le a salgótarjániak, hogy Takács a Hazai Befektető Rt. vezető testületeiben 1994-1998 között együtt dolgozott a Tocsik-ügyben elhíresült Spanyol József és Vitos Zoltán üzletemberekkel, emellett Takács a Conto Sport Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-ben, Czékmán, Teplán és Pappné pedig az Agora Kereskedelmi Kft.-ben tulajdonostársa volt annak a Balog Magdolnának, aki a Pro Dumo Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. üzletrészét a szintén a Tocsik-ügyben ismertté vált Boldvai Lászlótól vette meg, s azóta Boldvai feleségével, Konti Csillával a kft társtulajdonosai (lásd Cégek, emberek című táblázatunkat). Czékmán az SVT-Wamsler Háztartás-technikai Rt.-ben Fürjésszel egy időben, 2000-2002 között töltött be vezető tisztséget.

E háttérrel magyarázzák a Háromkő kivételezett helyzetét Nógrád megyében. Az alig 6,7 milliárd forint mérlegfőösszegű kis takarékszövetkezet a betétgyűjtésben és a hitelezésben piacvezető Nógrádban, még a 3 ezermilliárdos OTP Bank Rt.-t is lekörözi, s néhányan félve jegyzik csak meg, hogy a Háromkő ellen a megyében pert nyerni szinte lehetetlen. "Balog Magdolnát és Fürjészt ismerem, de semmilyen valóságalapja nincs azoknak a feltételezéseknek, miszerint én állnék bármelyik Nógrád megyei cég, illetve ügylet mögött" - közölte indulatosan a HVG-vel Boldvai.

A Páltelek és a Bianco egyébként abban közös, hogy a Háromkő mindkettőjüknek nagyobb hitelt nyújtott 2000-ben, mint amennyit a hatályos hitelintézeti törvény szerint adhatott volna (HVG, 2002. november 9.), a Pálteleknek 87,5 millió, a Biancónak 946 ezer forinttal többet - állapította meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2001-ben egy utóellenőrzés során.

Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?

Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?

A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

Hamarosan elkezdhetik oltani az időseket az AstraZeneca-vakcinával a németek

Hamarosan elkezdhetik oltani az időseket az AstraZeneca-vakcinával a németek