Életjáradék zsebből

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A magyar piacon felbukkant egy kisvállalkozás, amely a nyugdíjasotthonba költözést segítendő, életjáradékkal kombinált finanszírozást kínál. Ám az ilyen üzlet mindkét fél számára kockázatos.

Újszerű pénzügyi lehetőséget kínál az idős embereknek az idén márciusban 3 millió forintos törzstőkével bejegyzett Független Idősek Otthona Tanácsadó, Ingatlanforgalmazó és Ingatlanüzemeltető Kft.: féláron megvásárolja tőlük a lakásukat, majd tanácsot ad abban, melyik nyugdíjasotthonban vegyenek helyet maguknak. A lakásár másik fele helyett pedig - míg az idős ember él - életjáradékot fizet nekik: 10 milliós értékű lakás esetében jellemzően havi 30 ezer forintot. Az ajánlat lényegesen különbözik a hagyományos "lakásért életjáradék" konstrukcióktól, mert a megvett ingatlanokkal azonnal szabadon rendelkezhet a cég, továbbértékesítheti vagy bérbe adhatja azokat, így teremtve elő az eladók havi ellátásának fedezetét. Ugyanakkor ez az ajánlat különösen kockázatos is, mert ha a vevő valamilyen okból nem tesz eleget a szerződésnek, az idős ember kiszolgáltatottá és vagyontalanná válhat. A klasszikus életjáradékosok viszont örökös használói a lakásuknak, s ha a vevő nem fizeti nekik a járadékot, visszakapják tőle az elidegenítési tilalom alatt álló ingatlan tulajdonjogát.

"Közjegyző jelenlétében állapodunk meg az ügyfelekkel, és nemcsak a cégünkkel, hanem teljes magánvagyonunkkal is felelősséget vállalunk az életjáradék kifizetéséért, így az üzlet számunkra is rizikós" - szögezte le a HVG tamáskodására a Független Kft. két tulajdonosa, Tóth András és Gotsik Ferenc. Kérdés, van-e magánvagyonuk egyáltalán, s ha van is, kétséges, hogy az elegendő-e ügyfeleik eltartására, ha azokat hosszú élettel ajándékozza meg a sors. Itt ugyanis valójában "életbiztosítási kockázatról" van szó, miközben a két magánvállalkozó mögött nem áll egy biztosítótársaság tőkeereje, és nem ellenőrzi őket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete sem.

Igaz, a két vállalkozó hosszú évek óta foglalkozik idős emberekkel, akiknek ingyen ad tanácsot az otthonválasztásra. Ez a piac ma még nem túl nagy, hiszen szakértői becslések szerint 5-6 ezer nyugdíjas élhet fizetős idősotthonban. Az eddig négy üzletet tető alá hozó vállalkozók el is ismerték, hogy ha a tevékenységük tömegessé válna - amire nem sok esélyt látnak -, akkor a bizalmi és nem részletezett magántőkéjükön túl konkrétabb garanciákat is kellene adniuk. Ilyen lehetne például az idős ügyfelek javára elkülönített bankszámla vagy állampapír-fedezet felmutatása. A cégtulajdonosok egyébként saját cégeikből élnek: a korábbi hiteltanácsadó Tóth András ma főképpen ezüst ékszerekkel kereskedik Gotsikkal közös vállalkozása, a 3 millió forintos törzstőkéjű Tonga Silver Kereskedelmi Kft. színeiben, az 5 millió forintos jegyzett tőkéjű Gotsik Studio 2001 Üzleti Kommunikációs Rendszerház Bt.-je pedig telefonos alközpontokat árul.

Az ötlet azért találhat érdeklődésre, mert a bankok általában nem foglalkoznak az 55-60 évesnél idősebbek hitelezésével még ingatlanfedezet mellett sem, a Független Kft. viszont magára vállalja az ügyintézést, és akkora összeget tesz le, amekkora elegendő lehet a nyugdíjasházi belépőre. A külön szobát előtérrel, fürdőszobával, esetenként teakonyhával biztosító otthonokban ugyanis 2-7 millió forintos a beugró az apartman méretétől, felszereltségétől és a létesítmény ellátottságától függően. Az egyik legszínvonalasabb, fedett uszodával, pónilovasparkkal rendelkező magyarországi otthonban, a négyszáz férőhelyes gyömrői nyugdíjasfaluban egyszobás apartmanért 3,5-4 milliót, házas- vagy testvérpároknak való kétszobásért pedig 7 milliót kérnek, a százfős, új érdi Napfény Otthon egy-másfél szobás kislakásaiért 5-5,5 milliót, a most épülő mátraszentimrei Aranyotthonban minimum 4,5 millió, a hazatelepülő amerikaiak által is kedvelt leányfalui Szép Időskorért Duna Otthonban 4-6 millió, de még a Máltai Szeretetszolgálat tíz éve működő pestlőrinci létesítményében is 2-3 millió forint a beszállás.

Hitel vagy más átmeneti megoldás azért válhat szükségessé, mert a nyugdíjasházak - néhány százezer forintos foglaló letétele után - két-három hónapon belül pénzt várnak, s ez az idő gyakran csak a lakás elkótyavetyéléséhez elegendő, különösen, ha a tulajdonos idős, beteg ember. A kevés kivételek egyikeként az érdi Napfény Otthon építtetője, a Napfény Otthon Alapítvány és a komáromi Pannon Takarékszövetkezet közös cége, a Napfény Otthon Szolgáltató Rt. ingatlanforgalmazással is foglalkozik: 3 százalékos jutalék fejében vállalja, hogy eladja az idős emberek lakását, akik azonnal beköltözhetnek az otthonba - tájékoztatta a HVG-t Tóth István elnök-vezérigazgató. Ingyen segít eladni a leendő lakók ingatlanát a mátraszentimrei építkezést gründoló Honpark Lakóközösség Forgalmazó, Üzemeltető és Befektető Rt. Mások úgy gondolják, jobb nem keverni a különféle szolgáltatásokat. "Az otthon üzemeltetője és az idősek kapcsolata bizalmi viszony, amit csak megronthatna az ingatlanüzlet" - magyarázta Csepregi Teréz, a gyömrői falut üzemeltető Harmónia Közhasznú Társaság igazgatója, miért nem hajlandók ők ilyesmivel foglalkozni, s ugyanígy vélekednek a leányfalui intézményt fenntartó Benefícium Alapítványnál is.

A viszonylag színvonalas idősotthonokban az ellátásért is fizetni kell, s nem is keveset. A havi térítési díj mértékét az 1993-ban alkotott szociális törvény a havi jövedelem 80 százalékában maximálja. A nyugdíjon kívül jövedelemnek számít például az életjáradék, a kamatjövedelem, az esetleges kereset, nyeremény is, de mivel ezt az otthonok aligha tudják ellenőrizni, jellemzően csak a nyugdíjat veszik alapul. "A lakók között azonban feszültséget okozna, ha a magas és alacsony nyugdíjúak egyaránt 80 százalékot fizetnének ugyanazért az alapellátásért, ezért mi 50 és 60 ezer forint közötti összeget kérünk egységesen, mindenkitől" - fejtegette Csepregi Teréz. Aki ezt nem tudja kifizetni, azt eleve fel sem veszik Gyömrőre. A szociális törvény ugyanis lehetőséget ad arra, hogy ha az idős otthonlakó havi jövedelme nem fedezi az ellátását, a havi díjat ki kell egészítenie a vagyona terhére, vagy a hozzátartozója vállalhatja azt helyette. (A nyugdíjat egyébként nem lehet teljes egészében térítési díjként beszedni, ugyanis az otthonok lakóinak legalább annyi szabadon elkölthető pénzt kell hagyni, amekkora a mindenkori minimális nyugdíj - most 23 200 forint - 20 százaléka.) Érden is a magasabb jövedelműeknek kedvezve térnek el a szokásostól: 40 ezer forintos nyugdíjig kérik a 80 százalékos havi térítést, 60 ezer forintig 75 százalékot, 80 ezerig 70 százalékot, fölötte pedig 60 százalékot szednek be.

A nyugdíjasházak által kért magas térítési díjak fedezhetők lennének a nyugdíjat kiegészítő életjáradékokból, feltéve, hogy az idős emberek egyáltalán be tudnak kerülni az otthonba. Néhány budapesti - például a kispesti vagy az angyalföldi - önkormányzat meghirdette ugyan a lakásért életjáradékot programot, de ők szerződéskötéskor csak a lakás piaci értékének a 10 százalékát fizetik ki egy összegben, ami mondjuk egy 10 milliós lakás esetében messze nem elegendő a beugróhoz. Kivételesen, testre szabott, egyedi feltételekkel kötött meg 68 életjáradék-szerződést a Honpark Rt., de elegendő tőke híján újat nem köt - ismerte el korlátozott lehetőségeiket Fodor Lajos vezérigazgató. Magáncég által ingatlan ellenében folyósított életjáradékra viszont 20 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni, míg a magánszemély és önkormányzati szerződő partnerek esetében a járadék adómentes.

Nyugdíjasházat építeni is kockázatos: a szakemberek által már nyereségesen működtethetőnek mondott minimum százfős otthonhoz milliárdos befektetés szükséges, ami csak lassan térül meg. Az új érdi Napfény Otthon például 1,1 milliárd forintból épült fel, amiből 680 millió forintra 15 takarékszövetkezet nyújtott hitelt. Pedig az állam is hozzájárul az idősek ellátásához: az éves költségvetési törvényben megszabott fejkvótát fizet a nyugdíjasotthonoknak, az idén 735 ezer forintot. A magántulajdonú intézményeknek azonban csak akkor jár a teljes fejpénz, ha az üzemeltető nem profitérdekelt vállalkozás, azaz alapítvány vagy közhasznú társaság. (Ha a fenntartó nyereségérdekelt cég, 30 százalékkal kevesebbet, ha viszont egyház, 50 százalékkal több fejpénzt kap az államtól.)

A szabályozás farizeusnak mondható, hiszen bármilyen formában üzemeltessék is az otthont, a tulajdonosok - a gyömrői nyugdíjasfalu esetében például az izraeli-orosz hátterű Oest Nemzetközi Kereskedelmi Kft. - a nyereségre hajtanak, amit ha az alapellátáson nem, akkor a kiegészítő szolgáltatásokon keresnek meg.

GYENIS ÁGNES