Tetszett a cikk?

A legtöbbet a kis forgalmú tőzsdei részvényeken lehet kaszálni. Mivel azonban a kockázat is nagy, az ilyen papírok vásárlását az információkhoz nehezebben jutó és a veszteséget kevésbé viselő kisbefektetőknek nem ajánlják az elemzők.

Két nap alatt 44 százalékos haszonra tettek szert az econet.hu Informatikai Rt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) azok az élelmes befektetők, akik a március 12-én reggel, tőzsdenyitást követően 73 forintért vásárolt papírjaikat 16-án 105 forintért értékesítették. A forgalom rekordot döntött, közel 2,5 millió darab informatikai részvény cserélt gazdát, ami a társaság jegyzett tőkéjének mintegy a felét teszi ki. Az econet.hu-részvények elemzők szerint azért drágultak, mert a piacon elterjedt, hogy a társaság 12-én délután szándéknyilatkozatot készül aláírni a Magyar Posta Rt.-vel egy elektronikus számlabemutatási és fizetési rendszer közös fejlesztéséről és elterjesztéséről. Ez a szisztéma a havonta több millió számlát kiküldő közszolgáltató cégek és a fogyasztók számára is olcsóbbá tenné a szolgáltatások elszámolását, a jelenleg alkalmanként 300 forintos számlázási költség akár a felére csökkenhetne. A másfél milliárd forintosra becsült költségű fejlesztésből megvalósítandó új fizetési rendszer működtetésétől a jól értesült befektetők az econet.hu tavalyi 276 millió forintos forgalmának ugrásszerű növekedését remélték, s egyúttal azt is tudni vélték, hogy az informatikai cég azért duplázta meg február közepén jegyzett tőkéjét 1,3 milliárd forintra, hogy a terv megvalósítását finanszírozni tudja.

A híresztelésekből annyi igaz, az econet.hu valóban azért emelt tőkét, hogy az elektronikus fizetési rendszert az MP-vel közösen kifejlessze, de a tárgyalások még nem értek véget a két cég között, így szándéknyilatkozat sem született - jelent meg Balázs Csaba econet.hu-vezérigazgató nyilatkozata több napilapban is 17-én, vagyis amikor a szerencsés befektetők már kihasználhatták a jelentős árfolyam-emelkedés hasznát. A részvények ára nyomban csökkenni kezdett, e hét hétfőig 93 forintra. Mindenesetre az econet.hu-részvények március közepi hirtelen drágulása miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot indított - tájékoztatták a HVG-t a PSZÁF sajtóosztályán. Tény, arról, hogy a piacon keringő információknak van-e valóságalapjuk, az econet.hu vezetősége nem látta szükségesnek külön közleményben tájékoztatni a befektetőket, s a BÉT sem rendelte el a papírok kereskedésének felfüggesztését, csak a tíz százalékos árfolyam-emelkedések miatti automatikus tízperces szüneteltetésekre került sor.

A hatályos tőkepiaci törvény (tpt) szerint azonban a nyilvánosan, vagyis minden befektető által elérhető módon forgalomba hozott értékpapír kibocsátója köteles a PSZÁF-nak haladéktalanul megküldeni és legalább egy országos napilapban, a BÉT internetes honlapján vagy a Magyar Tőkepiac című lapban közzétenni minden, az értékpapír értékét vagy hozamát érintő információt. Ez jelentheti a napvilágra került hír megerősítését, cáfolatát, a lényeg, hogy minden befektető számára rendelkezésre álljon az összes információ, ami alapján dönteni lehet egy részvény megvásárlásáról vagy értékesítéséről. A BÉT pedig legfeljebb tíz tőzsdenapra felfüggesztheti egy részvény forgalmazását, ha nem látja biztosítottnak a rendezett, áttekinthető és tisztességes kereskedelmet.

"A BÉT számítógépes rendszere naponta folyamatosan vizsgálja, hogy a tőzsdei részvényárfolyam-mozgások és az üzletkötések megmagyarázhatók-e valamilyen társasági eseménnyel, közgyűléssel vagy nyilvános bejelentéssel" - közölte a HVG-vel Kutas Gábor, a BÉT kommunikációs igazgatója. "Nincs abban semmi meglepő, hogy az econet.hu-részvények árfolyama meglódult, hiszen a cég tavaly nyereséges volt, ennek ellenére a BÉT-en a 100 forintos névérték alatt, a cég saját tőkéjéhez viszonyítva pedig annak csak a kétharmadán forogtak" - mondta a HVG-nek Balázs, ám arra ő sem tudott válaszolni, miért pont 12-én drágultak az econet.hu-papírok, mikor a cég már hónapok óta tárgyal az MP-vel.

Más részvények árfolyama is megmagyarázhatatlanul változott március közepén. A Phylaxia Pharma Oltóanyag- és Agrobiológiai Készítményeket Gyártó és Forgalmazó Rt. tőzsdei kereskedését például két egymást követő napon, március 16-án és 17-én is felfüggesztette a BÉT tíz-tíz percre, hogy a befektetők tájékozódhassanak, miért nőtt az árfolyam 10-10 százalékkal, összességében 69 forintra. Okosabb azonban senki nem lett, mivel új információ nem látott napvilágot. Hullámvasutazott a Fotex Első Amerikai-Magyar Fotószolgáltatási Rt., kereskedését március 12-én a BÉT 10 százaléknál nagyobb drágulás, 16-án viszont ugyanekkora esés miatt szüneteltette. Mivel régi rossz Fotex-szokás szerint a cégvezetőség ezúttal is hallgatott, a befektetőknek déja vu-érzésük lehet. 2000 elején ugyanis két hónap alatt, január 4-e és március 10-e között 90 forintról 248 forintra nőtt a fotórészvények árfolyama, majd miután a Fotex kedvező kilátásairól adott ki közleményt, a kurzus 434 forintra ugrott, ami alapján elemzők nem zárták ki, hogy egyesek már a kedvező információk tudatában vásároltak, azaz megsértették a bennfentes kereskedelemre vonatkozó tpt-előírást.

Az econet.hu, a Phylaxia és a Fotex részvényeit elemzők egyaránt spekulatívnak tartják, de a jelenleg a BÉT-en forgó 48 papír többsége ilyen. Spekulatív jelzővel az elemzők általában azokat a tőzsdei papírokat illetik, amelyek megítélésük szerint a befektetők számára túl kockázatosak, árfolyammozgásuk ugyanis kiszámíthatatlanul mozog, elsősorban amiatt, hogy forgalmuk és a tőzsdén szereplő részvények össznévértéke alacsony, így néhány darabos üzletnek is jelentős befolyása lehet - tájékoztatott Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank Rt. elemzője.

A kis likviditásnak az is a hátránya, hogy nehéz vevőt találni, ha valaki értékesíteni akarja részvényét. Emellett az is kockázati tényező, ha egy társaság tulajdonosi szerkezete átláthatatlan, mert az árfolyamváltozás mögött esetleg nem áll más, mint egy, a cégcsoporton belüli tőkeátcsoportosítás. Abból pedig, hogy egy cég részvénye viszonylag olcsó - az alapján, hogy tőzsdei árfolyama és a tőzsdére bevezetett részvényeinek a szorzata kisebb saját tőkéjénél -, még nem következik, hogy árfolyama a jövőben biztosan emelkedésnek indul.

Öt darab, egyenként ezer forint névértékű papír adásvétele is elegendő volt például az Agrimill-Agrimpex Gabonafeldolgozó és Gabonakereskedelmi Rt. részvényeinek 28,5 százalékos áresésének kiváltásához januárban (lásd táblázatunkat). A gabonapapírokból ugyanis mindössze 1,5 százalék (névértéken 19,3 millió forint) érhető el szabadon, a többi nagybefektetők birtokában van. Három részvény - Első Hazai Energia-portfólió Rt., Hungagent Kereskedelmi Rt. és Kartonpack Dobozipari Rt. - pedig azért nem szerepel az elemzői ajánlatokban, mivel például az idén még egyetlen üzlet sem született rájuk. Így viszont nem sok értelme látszik tőzsdei jelenlétüknek. Ám a kis forgalmú társaságok közül csak a Kartonpack 91,3 százaléknyi tulajdonosa, a K&H-brókerbotrányban elhíresült Britton-csoport készül a részvénytársaság zárttá alakítására és tőzsdei kivezetésére, miután a 8,3 százalékot birtokló Steven R. Kopits magánszemély mellett a részvényeknek mindössze 0,14 százaléka (névértéken alig 1,4 millió forintnyi) érhető el szabadon a befektetők számára. A Hungagent menedzsmentjének sem lenne ellenére búcsút inteni a börzének, mivel a tavaly 120 millió forint nyereségű társaságnak tőkebevonásra - ami a tőzsdei jelenlét értelme lenne - nincs szüksége. Így a tőzsdei szereplés csak költséggel és extramunkával jár - panaszkodott a HVG-nek Bruzsa Mihály vezérigazgató. A Hungagent fő tulajdonosa, a 87,4 százalékos gazda német Deutsche Balaton Broker AG (DBB) pedig hiába növelné részesedését, főként hogy 2003-as üzleti éve után a Hungagenttől 50 százaléknyi osztalékot kap, ha nincs eladási szándék - közölte a HVG-vel Jürgen Dickemann, a DBB ügyvezetője. Pedig a DBB felvásárlási tervei komolyak, 2002 májusában például felvásárlási ajánlat révén növelték részesedésüket 33 százalékról 87,4-re.

Kockázatos lehet azonban egyik-másik nagy forgalmú részvény is - állítja Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen Bank Rt. elemzője. Sarkadinál például a naponta több tízmillió forintos kereskedésű NABI Autóbusz-ipari Rt., a Rába Járműipari Holding Rt. és a Synergon Informatikai Rt. is spekulatívnak számít. Mindhárom cég részvényei olcsóbban forognak a BÉT-en, mint amennyit saját tőkéjük alapján érnek - állítja -, miközben a tavalyi gyászos szereplés után az idén javulásra számíthatnak, ám mivel még egyik társaságnál sem látni az alagút végét, a következő hónapokban közel annyi az esélye annak, hogy az árfolyam emelkedik, mint annak, hogy csökken. Más elemzők az Antenna Hungária Rt. papírjait látják el spekulatív minősítés mellett vételi ajánlással, mert csak az tűnik biztosnak, hogy szakmai befektető vásárolja meg a cég 50 vagy 75 százaléknyi állami részvénycsomagját (HVG, 2004. március 13.), s hogy a vevő majd többet fizet a papírokért az e hét hétfői 2400 forintos záróárfolyamnál, de hogy mikor és mennyivel, az bizonytalan.

CSABAI KÁROLY

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút

Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút

30 év múlva 3 millióval kevesebb magyar lehet a Kárpát-medencében

30 év múlva 3 millióval kevesebb magyar lehet a Kárpát-medencében