Végjáték cserékkel

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Jelentős diszkonttal indult be az elmúlt hetekben a Baumag szövetkezeti üzletrészeinek másodlagos kereskedelme. Kizárólag ezen üzletrészek felhasználásával lehet ugyanis vásárolni a Baumag-cégcsoport piacra dobott vagyontárgyaiból, amelyek értéke viszont meg sem közelíti a károsultak követelését.

Március elejéig körülbelül 200 millió forintnyi vagyont adott el a Baumag Vagyonkezelő Szövetkezet (BVSZ), a többi között egy 66 négyzetméteres szentesi lakást, zuglói garázssort és üzlethelyiségeket. A vevők a vételár nagyobbik részét - jellemzően a háromnegyedét - a szövetkezet üzletrészeivel fizethették ki. Ám ezekkel az akciókkal érdemben nem csökkent az a 40 milliárd forint, amivel a Baumag-cégcsoport másik szövetkezete, a Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet (BSFSZ) tartozik mintegy 12 ezer üzletrész-tulajdonos befektetőnek. A nyolc éven át pontosan fizető BSFSZ tavaly október elején húzta le a rolót, arra hivatkozva, hogy az ingatlanbefektetési szövetkezetek sorozatos csődje és az ellenük indult büntetőeljárások aláásták az ő tagjaik bizalmát is, akik - amíg tudták - kivették a pénzüket, friss tőkét pedig nem fektettek be. Speciális "tagságról" van szó a Baumagnál is, olyanról, amely meghatározott időre és hozamra vásárolt szövetkezeti üzletrészt, ami - amíg ment a szekér - a szokásos banki kamatoknál lényegesen többet hozott.

A pénzük után szaladók felszámolási eljárást kezdeményeztek a BSFSZ ellen, amit a Fővárosi Bíróság első fokon február 19-én el is rendelt. Hiába valószínű azonban, hogy e felszámolás egy-két héten belül jogerősen elindul, az a vagyon, amely a befektetők kifizetésére biztosítékul szolgálhat, nem e szövetkezet, hanem a BVSZ érdekkörébe tartozó projektcégek kezében van, amelyek viszont nem állnak szerződéses viszonyban a befektetőkkel. Ezért valószínűleg nem is mennek sokra azok a károsultak, akik egyes ingatlanok tulajdoni lapjára széljegyet jegyeztettek be, mondván, követelésük van a tulajdonos céggel szemben, hiszen az adott vállalkozások nem tartoznak nekik. A több tucat cégből álló, egymással követhetetlen pénzügyi manővereket folytató Baumag-csoportnak nincs konszolidált mérlege, így a vagyona is áttekinthetetlen. Balázs László, a BVSZ elnöke ilyen körülmények között könnyen dobálózhat a számokkal: legutóbb 104 milliárdosra becsülte a vagyont, míg a HVG által megkérdezett, a károsultak érdekében sürgő-forgó szakértők szerint jó, ha a követeléseket fedezi, a késedelmi kamatok nélkül. Balázs elismerte: az értékelésnél figyelembe vette az elkövetkezendő két-három évre tervezett fejlesztések eredményét is.

A BSFSZ károsultjainak érdekeit képviselő Szövetkezeti Befektetők Érdekvédelmi Egyesületénél (SZBÉE) attól tartanak, hogy miközben a kiürített BSFSZ felszámolója hosszú hónapokig reménytelenül küzd majd a helyzet tisztázásával, a Baumag-cégcsoport zavartalanul működő egyéb tagjai kontroll nélkül értékesítik a vagyont. A Balázs László által kidolgozott "szövetkezeti üzletrészért vagyont" konstrukciónak az a célja, hogy a befagyott üzletrészek forgalomképessé váljanak, hasonlóképpen a kárpótlási jegyek adásvételéhez. A meghirdetett vagyonelemeket csak úgy lehet megvenni, ha nagyobbrészt üzletrészekkel fizetnek értük. A szövetkezeti tagok azonban többnyire nem tudják a vételár készpénzes részét vállalni, és egyébként sem akarnák megszerezni a Baumag ingatlanait, nekik készpénz kell. Ezért az üzletrészeket diszkontáron eladják azoknak, akik szemet vetnek a Baumag ingatlanjaira. Igaz, hogy a tagok úgy kötöttek szerződést a szövetkezettel, hogy az üzletrészeket "lejáratkor" a BSFSZ vásárolja vissza tőlük az előre meghatározott hozammal megnövelt áron. A BSFSZ fizetésképtelensége miatt azonban ezek a szerződések ellehetetlenültek, ezért az üzletrészek szabadon eladhatók - válaszolta írásban a HVG kérdésére Balázs megbízásából Endrédi Attila, a szövetkezet munkatársa. Ha azonban valaki ezt kényszerűségből elfogadja, elveszíti a szerződés szerint neki járó összeg jelentős részét.

A szövetkezeti üzletrészek árfolyama attól függ, ki mekkora bajban van - az eddigi felajánlások szerint az emberek 50-70 százalékon adják oda az értékpapírjukat. Az ingatlanok vevői nyernek az üzleten, hiszen nekik a tavaly október 9-ei árfolyamon számíthatják be a szövetkezeti üzletrészeket, ezért még akkor is jól járnak, ha - amint Endrédi Attila közölte - tilos a vagyontárgyakat áron alul értékesíteni. Igaz, hiteles mérleg híján aligha lehet ellenőrizni, mi a reális ár, és mi nem. Ezután a Baumag szövetkezetek becserélt üzletrészeit bevonják, így megszabadulnak az eredeti befektetőktől, miközben - ha ügyesen kalkulálnak - a cégcsoportban még marad is vagyon. Mindez azt jelenti, hogy azt az értékvesztést, amit a bajban lévő cégek el szoktak szenvedni vagyonuk elárverezésekor, ebben az esetben az üzletrészüket diszkontáron eladó kisbefektetők nyelik le, miközben a vagyontárgyak megvásárlói, illetve a szövetkezetek megmaradó, nem károsult tagjai jól járnának. Endrédi Attila azt állította ugyan, hogy az üzletrészek áron aluli felvásárlása nekik nem érdekük, de ez nem így van, hiszen ha egy megszorult befektető ezt az utat választja, nyilvánvaló, hogy ezzel lemond arról a lehetőségről, hogy a későbbiekben polgári peres eljárásban követelje a szövetkezettől kamatostul a pénzét.

Kérdés persze az is, egyáltalán mi a befektetők jogállása a Baumag cégcsoportban, hiszen az általuk kötött szerződések jogi megítélése sem egyértelmű. Mivel a 2001-től hatályos új szövetkezeti törvény megtiltotta a saját üzletrészek forgalmazását, a BSFSZ és a BVSZ kicserélték egymással az üzletrészeiket, és a másikéival kereskedtek, afféle brókerként, anélkül hogy erre egymással bizományosi kontraktust kötöttek volna. A HVG birtokában lévő, 2002-ben kötött szerződés szerint a BSFSZ tagja a BVSZ üzletrészét vette meg a másik szövetkezettől, és fordítva. A BVSZ üzletrészének a visszavásárlást hozamostul a BSFSZ garantálta. Ennek az volt az előfeltétele, hogy a befektető legalább 10 ezer forint erejéig tulajdonos legyen abban a szövetkezetben, amelyik neki a másik üzletrészét eladta, de többnyire olyanokról volt szó, akik évek óta a Baumag-csoportba fektették a pénzüket. A "csereberével" vásárolt, úgynevezett külső szövetkezeti üzletrészekhez azonban csak korlátozott tulajdonosi jogok kapcsolódnak: a BSFSZ tagja a BVSZ közgyűlésén részt vehet ugyan, s javaslatokat tehet, de nem szavazhat. Ruttkay-Miklian Géza, az SZBÉE ügyvédje úgy véli: ilyen szerződéseket nem is lehetett volna kötni, mert sértik a szövetkezeti törvényt.

A Baumag-károsultak egy másik csoportjának ügyvédje, Vetró László is úgy látja: e szerződések színleltek, a befektetők státusa nem tulajdonosi, hanem hitelezői, mivel ezek a szövetkezetek engedély nélküli betétgyűjtést végeztek. Ennek bizonyítására néhány érintett pert is indít a bíróságon. Ha igazuk lesz, kérhetik a szerződések megsemmisítését és az eredeti állapot helyreállítását, aminek az a kockázata, hogy mire eljutnak idáig, a BVSZ vagyona eltűnik. Vetró egyébként nem kezdő az efféle ügyekben, ő képviselte a WVM-lízingkötvényesek egyik érdekvédelmi szervezetét is. "A régi ügyfeleim kerestek meg, hogy megint bajban vannak. Amikor többéves pereskedés után végre pénzt kaptak a WVM-kötvényekért, azt a Baumag szövetkezetekbe fektették a magas hozam miatt" - ecsetelte az ügyvéd, mennyire nem tanulnak a kisbefektetők a saját kárukból. A károsultak azonban nem szokták elismerni saját felelősségüket a rossz befektetési döntésért. Patyi István például, aki a BSFSZ tavaly ősszel alakított, ám a közgyűlés által meg nem szavazott ellenőrző bizottságának tagja, az elmúlt hetekben több tüntetést is szervezett, ahol az állami ellenőrzést hiányolták, és állami beavatkozást sürgettek.

Ugyanakkor a Budapesti Rendőr-főkapitányságon - fokozott ügyészségi felügyelet mellett - azt vizsgálják, történt-e bűncselekmény, vagyis szándékosan csapták-e be a befektetőket. Gyanúsított azonban egyelőre nincs. A HVG névtelenül nyilatkozó informátora szerint csak csalás gyanúja miatt vizsgálódnak a rendőrök, azt nem kutatják, történt-e engedély nélküli betétgyűjtés, ami szintén bűncselekmény. Tavaly márciusban a Pest Megyei Főügyészség egyszer már lezárt egy nyomozást, amelyben Balázs Lászlót illegális banki tevékenységgel gyanúsították az APEH feljelentése nyomán, ám nem találtak bizonyítékot ellene.

GYENIS ÁGNES