Tetszett a cikk?

Az előző évinél két és félszer több osztalék kifizetésére tesznekjavaslatot a tőzsdei cégek áprilisi éves közgyűléseiken. Komoly összegeket azonban a napokban csúcsra járó részvényárfolyamokon lehetett keresni.

E hét hétfőn másfél százalékponttal, 23 900 forintra drágultak a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. részvényei a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Így díjazták a befektetők, hogy a társaság igazgatósága (it) aznap reggel bejelentette: a törzsrészvények névértékéhez viszonyítva 44 százalékos osztalék kifizetésére tesz javaslatot a társaság április 28-ai éves közgyűlésén, ami egyharmaddal több, mint amennyit a részvényesek egy éve kaptak. A piac kedvezően értékelte, hogy a gyógyszercég it-je annak ellenére tartotta magát a korábban meghirdetett osztalékpolitikájához, miszerint éves adózott nyereségének közel a negyedét szétosztja részvényesei között, hogy a kormány 180 napos gyógyszerár-befagyasztása (lásd cikkünket a 101. oldalon) miatt idei kilátásai romlottak. A Concorde Értékpapír Rt. például múlt pénteken 8 százalékkal, 1755 forintra szállította le a Richter egy részvényére jutó 2004. évi profitbecslését, s év végére csak 22 500 forintos árfolyamot vár. A brókercég ugyanis nem látja biztosítottnak, hogy a 180 nap elteltével visszaállna a régi rend a gyógyszerárak területén - kommentálta cége mérsékelt várakozását Tabányi Mónika elemző. A tőzsdén sem tartott sokáig a befektetők optimizmusa, a kedvező nyitás után hétfőn délelőtt zuhanni kezdett a Richter árfolyama, végül a napot 23 550 forinton zárta, miközben a papírok többsége szárnyalt, a BUX napközben 11 168 ponttal sosem látott magasságig emelkedett.

A 48 tőzsdei társaságból lapzártánkig 17-nak az it-je javasolt osztalékfizetést a közgyűlésnek, a többi előreláthatólag nem fizet az idén a részvényeseinek, illetve kilenc társaság nem fedte fel a terveit. Eddig eggyel több az osztalékfizetést javasló, mint ahány cég 2003-ban juttatott előző évi nyereségéből tulajdonosainak. Tízen többet, ketten kevesebbet irányoztak elő, mint tavaly, ketten pedig ugyanannyit (lásd táblázatunkat). A tavalyi lista négy helyen bővült: az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt., a részben kárpótoltak tulajdonába került Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Rt., a Hungagent Kereskedelmi Rt. és az OTP Bank Rt. ezúttal adakozó kedvű. Négy cég - Brau Union Hungária Sörgyárak Rt., Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt. (ÉMÁSZ), Pannon-Flax Győri Lenszövő Rt., Székesfehérvári Hűtőipari Rt. - befektetői viszont hoppon maradhatnak ezúttal. Ha a javaslatokat változatlan formában hagynák jóvá a részvényesek, összesen bruttó 132,1 milliárd forint ütné a 18 cég tulajdonosainak a markát, két és félszer nagyobb összeg az egy évvel korábbinál.

A növekmény kétharmadát a Magyar Távközlési Rt. adná. Mivel a BÉT legnagyobb piaci értékű cégének az idén nincs mire költenie, a társaság vezetői úgy döntöttek, a tavalyi 75 milliárdnyi adózott nyereséget majdnem teljes egészében kifizetnék részvényeseiknek, mindössze 2,5 milliárdot tennének félre. Arról ugyanis, hogy fizetnek-e osztalékot, és ha igen, mennyit, a tőzsdei társaságok az alapján döntenek, hogy terveznek-e beruházást, fejlesztést vagy cégfelvásárlást. Nem spórolnának ilyesmire a tőzsdei áramszolgáltató társaságok, amelyek profitjukat évek óta hagyományosan részvényeseik között osztják szét, mivel legfeljebb a már kiépített hálózataik felújítására kell költeniük. Csupán az ÉMÁSZ lehet kivétel, amely a Magyarország legelmaradottabb északi régiójában működő cégeknek szolgáltat, s nyeresége tavaly 60 százalékkal csökkent: emiatt a profitot félretenné, amire utoljára öt éve volt példa. A Tiszántúli Áramszolgáltató Rt.-nek viszont osztalékfizetéséhez még eredménytartalékát is meg kellene csapolnia. Rajta kívül nyereségtakarójánál csak a Pannon-Váltó Vagyonkezelő és Kereskedelmi Rt. nyújtózkodna tovább: bár 2003. évi profitja magasabb az előző évinél, és a tavalyinál alacsonyabb osztalékot tervez, 2003-ban annyira elkényeztették részvényeseiket, hogy így sem jönnének ki a nyereségből.

Múlt évi profitja felét kiosztaná, elsősorban magának, a BorsodChem Rt. (BC) 91,2 százaléknyi tulajdonosa, az osztrák Vienna Capital Partners, pedig a cég 2003. évi 6,2 milliárdnyi nyeresége már amúgy is csak a fele az egy évvel korábbinak. Kérdés, ezek után telik-e majd a BC idei külföldi terjeszkedésére. A cégnek több felvásárlási célpontja is van: a lengyel állam tulajdonában lévő Zachem SA vegyi üzem, a cseh Unipetrol-vállalatcsoport részét képező Spolana vegyi gyár, valamint a romániai Oltchim SA. A csökkenő Egis-profit ellenére ugyanannyi osztalékot szavaztatna meg a francia többségi tulajdonos ATP Servier S.A., mint tavaly. Ezzel szemben a Zwack Unicum Likőripari és Kereskedelmi Rt. 20 százalékkal nagyobb nyeresége ellenére a részvényeseknek be kell érniük a tavalyi mértékkel.

Az OTP Bank Rt. 60 százalékos osztalékkal próbálja kárpótolni befektetőit azért, hogy egy éve üres kézzel voltak kénytelenek távozni a részvényesi összejövetelről, mivel akkor a bolgár DSK bank megvásárlásához (HVG, 2003. április 19.) kellett a pénz. Az idei ajánlat mégsem tekinthető nagyvonalúnak, hiszen a bank tavalyi 83 milliárdos profitjának alig egyötödét kívánja szétosztani. A pénzintézet szűkmarkúságára nem lehet magyarázat, hogy az OTP Bank folytatná külföldi terjeszkedését, mivel az újabb kiszemelt romániai RoBank ára elemzők szerint mindössze néhány milliárd forint lehet.

A befektetők biztosra veszik, hogy az osztalékfizetésről még nem döntő tőzsdei cégek közül a legutóbb 5,5 százalékot fizető Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. is honorálja majd részvényeseit, miután tavaly a 2002-esnél 50 százalékkal nagyobb, 100 milliárd forintnyi rekordnyereséget ért el (HVG, 2004. február 21.). Meglehet azonban, hogy az olajtársaság spájzolni szeretne. Április végén lejár ugyanis a határidő, ameddig a magyar olajcég és a lengyel Polski Koncern Naftowy S.A. (PKN) vezetőinek el kell dönteniük, együttműködnek-e egymással. Közös vállalatot hoznának létre új üzleti és befektetési lehetőségek felkutatására, egyes eszközeik közös üzemeltetésére, majd kereszttulajdonlás során a két társaság egyenként 10-15 százaléknyi részvényt szerezhetne egymásban, végül fúzióra kerülhetne sor (HVG, 2003. november 29.). "A PKN-ügylethez a Molnak valószínűleg tőkét kellene emelnie" - közölte két héttel ezelőtt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Reuters hírügynökséggel. A készülő akció előjelének tekintik elemzők, hogy e hét hétfőn a Mol félszázaléknyi saját részvényt vásárolt, 6400 forintos egységáron, összesen 3,5 milliárd forintért a szlovák Slovbena-Slovintegra csoporttól. Eközben a Mol versenyben áll a cseh Unipetrol vegyipari konszern áprilisra meghirdetett 63 százaléknyi állami részvényének a megvásárlásáért is, a pakett értékét szakértők félmilliárd euróra becsülik.

Bár több társaság 50 százalék feletti osztalékfizetési javaslata kellően vonzónak tűnik, az osztalék forintban kifejezett értékét nem a papírok névértékéhez, hanem a tőzsdei árfolyamokhoz reális viszonyítani. Az így kapott úgynevezett osztalékhozam viszont már csak néhány papírnál közelíti meg az egyéves állampapírok vagy az egy évre lekötött bankbetétek 10 százalék körüli hozamát, kamatát. Jóval többet kaszálhatnak ennél a részvényekbe fektetők az árfolyamok elmozdulása révén, igaz, ezen nagyot is lehet bukni. A legnagyobb árfolyammozgást produkáló papírok azonban kis forgalmúak, azaz nem könnyű vevőt találni rájuk. Az osztalék után egyébként a magánbefektetőknek az idén is 20 százalék adót kell leszurkolniuk.

CSABAI KÁROLY

Mészárosék fejleszthetik az MLSZ telki edzőközpontját

Mészárosék fejleszthetik az MLSZ telki edzőközpontját

Az Orbán-kormánynak ki kellene fordulnia magából, hogy teljesítse Matolcsy ajánlását

Az Orbán-kormánynak ki kellene fordulnia magából, hogy teljesítse Matolcsy ajánlását

A műtőből jelentkezett be Zoomon egy tárgyalásra egy orvos Kaliforniában

A műtőből jelentkezett be Zoomon egy tárgyalásra egy orvos Kaliforniában