Tetszett a cikk?

A tengerpart közelsége miatt egyre több magyar venne vagy építene nyaralót Horvátországban, de az érdeklődők akár több évig tartó engedélyeztetésre, zavaros tulajdonosi viszonyokra és egyre magasabb ingatlanárakra számíthatnak az Adriánál.

"Az ember beül az autóba, és pár óra alatt a tengerparton lehet" - emelte ki Horvátország egyik fő vonzerejét Czibere Ilona, a külföldi ingatlanok forgalmazásával foglalkozó Mitropa US Kft. ügyvezető igazgatója. Tavaly több száz magyar érdeklődött cégénél adriai ingatlanok után. "A magyar érdeklődők egy része azért akar itt nyaralót venni, mert nem szeret repülőre ülni" - tette hozzá. Az utazás nyártól még rövidebb ideig tart, mint eddig: június végére teljesen elkészül a Letenye-Rijeka közötti horvát autópálya, míg a Zágráb-Split közötti szakaszt várhatóan 2005-ben adják át.

Tavaly átlagosan 30 százalékkal drágultak az itteni apartmanok és házak, bár még mindig lehet találni a magyar vevők körében legkeresettebbnek számító, 45-65 négyzetméteres tenger közeli panorámás apartmant 11-13 millió forintos áron. A horvát tengerpart középső szakaszán található dalmáciai Zadar környékén 900-1400 euróba kerül az új építésű apartman négyzetmétere, míg a horvát szigeteken, például Pagon általában 1300 euró alatt maradnak a négyzetméterárak. Hagyományosan az Isztriai-félsziget a legdrágább, a tenger közeli új apartmanok négyzetméterára átlagosan 2 ezer euró - számolt be a HVG-nek Danijel Cukaric, aki a félsziget keleti partján, Labinban működtet ingatlanközvetítő ügynökséget. "Nagyon sok külföldi vásárol itt ingatlant, például németek és írek, de a legtöbb vevő Olaszországból érkezik" - mondta Cukaric. Szerinte egy 100 négyzetméteres új ház itt akár 250 ezer euróba is kerülhet, míg egy 40-50 négyzetméteres használt apartman általában 40 ezer euróba. Ehhez képest olcsón, négyzetméterenként 148 euróért jutott isztriai nyaralójához két évvel ezelőtt Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere: tavalyi vagyonnyilatkozata szerint 19 250 eurót fizetett az erős felújításra szoruló, eredetileg "vízellátatlan" házért, amelyet 2002 áprilisában vásárolt a félsziget keleti részén található Kustori községben. Az Isztriától keletre fekvő Kvarner-öböl egyik legrégebbi nyaralóhelyén, Opatijában átlagosan 2-4 ezer euró közötti négyzetméteráron lehet apartmant venni. Az isztriai árak nagyjából 10-15 százalékkal magasabbak a délebbre fekvő dalmát partokéinál, de a különbség a gyors autópálya-építéseknek köszönhetően csökkenőben van - mondta Póta János, a Horvát Ingatlan Centrum vezetője.

A magyarok által kevésbé keresett önálló nyaralók és házak négyzetmétere akár az apartmanok kétszeresére is rúghat Póta szerint, ezen belül az új építésű és a használt apartmanok közötti árkülönbség nagyjából 10 százalék, míg az új és a régi házak közötti 20-25. A magyar vásárlók egy szűk rétege érdeklődik a történelmi dalmát települések óvárosi részeinek régi kőházai iránt, egy-egy ilyen ingatlan ára 50-100 ezer euró között lehet, amihez többnyire komoly felújítási költség is járul. A dalmát szakasz aránylag olcsó területei közé tartozik Zadaron és környékén kívül Sibenik is, míg a Dalmácia középső részén található Split, illetve a délebbi Dubrovnik árai már magasabbak - mondta a HVG-nek Spiro Trgo, a spliti Trgostan ingatlaniroda vezetője.

Elsősorban nyaralás céljából venne horvát ingatlant a magyar érdeklődők zöme, de a személyes üdülést gyakran kombinálnák bérbeadással is. Egy 40-45 négyzetméteres négyfős apartmanért heti 400-500 eurót is el lehet kérni. Az ingatlanforgalmazó cég - közvetlenül vagy kinti partnerein keresztül - megszervezi az ingatlan kiadását, felügyeletét és takarítását is, ha ezt igényli a vevő. Szerencsés esetben a főszezonban 100 százalékos kihasználtság is elérhető, az előszezonban pedig mintegy 50 százalékos.

Az adriai nyaralót hosszú távú befektetésnek is lehet tekinteni, bár a tavalyi 30 százalékos értéknövekedést Czibere szerint az idén már lassabb, nagyjából 10-15 százalékos követi, mert az újabb apartmanház-fejlesztések nyomán bővül a kínálat.

Póta szerint az idei áremelkedés elérheti a 20 százalékot is. Az értéknövekedés után csak akkor kell a befektetőnek adóként befizetnie nyeresége 35 százalékát, ha a vásárlást követő három éven belül adja el az ingatlant. Azzal azonban mindenképpen számolni kell, hogy a vételárra számos járulékos költség rakódik. Ezek között a legnagyobb tétel a magyarországi közvetítő díja. Ez általában a vételár 5-6 százaléka, és az ügyintézésen kívül tartalmazza a fotók, illetve a közvetítő internetes oldalának információi alapján még itthon kiszemelt ingatlan helyszíni bejárásának megszervezését is. Nem tartalmazza viszont az ügyvédi díjat, ami minimum 1,5 százalék, de sok esetben eléri akár a 4-5 százalékot is, igaz, a jogi szolgáltatások a szerződéskötés mellett kiterjednek a szükséges engedélyek beszerzésére is.

Sok magyar maga járja végig a tengerpartot eladó ingatlanok után kutatva. Ebben segítséget nyújtanak a helybeli ingatlanügynökök, illetve az általuk működtetett angol, német és olasz nyelvű, de gyakran magyarul is elérhető internetes oldalak. A saját szemükben bízóknak is szükségük lehet azonban a szabályokkal tisztában lévő helyi ügyvédek segítségére. A vásárló egyébként szokás szerint 10 százalék körüli foglalót fizet, a vételár nagyobbik részét pedig ügyvédi letétbe helyezi a különféle engedélyek megszerzéséig és a tulajdon bejegyzéséig. Az ingatlanügylethez meg kell szerezni a külügyminisztérium engedélyét is Ez akár egy-másfél évet is igénybe vehet, mert a tárca ehhez kikéri az igazságügyi minisztérium és az önkormányzatok véleményét is. Ha létrejön az üzlet, és megérkeznek a horvát hatóságok engedélyei is, a vásárlónak 5 százalékos ingatlanvásárlási illetéket kell fizetnie.

Az érdeklődő magyarok jó része mégsem jut el az adásvételi szerződés aláírásáig, mert sokukat elijeszti az akár évekig elhúzódó engedélyeztetés és a gyakran kibogozhatatlan tulajdoni viszonyokkal járó kockázat, főleg, ha régi építésű házat néztek ki maguknak - állították a HVG által megkérdezett ingatlanközvetítők. Külföldiek nem vásárolhatnak mezőgazdasági vagy erdőterületen fekvő ingatlant, de a korlátozások a 2 ezer négyzetmétert meghaladó telkekre is kiterjednek. A legtöbb zavart a kiszemelt ingatlan tulajdonosainak felkutatása, illetve ellenőrzése okozhatja - mondta a HVG-nek Kocsis Béla zágrábi magyar ügyvéd. Az ingatlanok és a tulajdonosok adatait ugyanis - a magyarországi gyakorlattal szemben két hatóság regisztrálja: a földhivatal, illetve a helyi bíróságok. Czibere szerint további gondokat okozhat, ha a tulajdonos a horvát állam, vagy pedig gyakorlatilag felkutathatatlan szerb illetőségű személy, illetve cég.

A jó hír: megegyezéstől függően a külföldi ingatlanvásárló általában már a szerződéskötéskor, de legkésőbb a teljes vételár kifizetésekor birtokba veheti az ingatlant. Ráadásul a bürokratikus engedélyeztetés el is kerülhető, ha egy Horvátországban bejegyzett társaság a vásárló. A belföldi cégek ingatlanvásárlásához ugyanis nem kell beszerezni a minisztériumi engedélyt. A magyar kft-nek megfelelő horvát d.o.o. társasági formájú vállalatot már 2700 eurós alaptőkével is létre lehet hozni, és a cégbírósági bejegyzés pár hétig tart. Külföldi magánszemélyek ingatlanvásárlásra nem kaphatnak bankhitelt Horvátországban, de Póta szerint az eladó a legtöbb esetben három-hat hónapos fizetési haladékot ad a magyar vevőknek.

FINCZICZKI BÉLA

Pénzügyek

Kelet-nyugati átjáró

A tengerparti nyaralót vásárló magyarok körében legnépszerűbbnek számító horvát, spanyol és floridai piac mellett...

Húsvét utánig fennmaradnak a korlátozások Olaszországban

Húsvét utánig fennmaradnak a korlátozások Olaszországban

Ledöntötték a spanyol fasiszta diktátor utolsó szobrát

Ledöntötték a spanyol fasiszta diktátor utolsó szobrát

David Attenborough a civilizáció szétesésére figyelmeztet

David Attenborough a civilizáció szétesésére figyelmeztet