Tetszett a cikk?

A tengerparti nyaralót vásárló magyarok körében legnépszerűbbnek számító horvát, spanyol és floridai piac mellett...

A tengerparti nyaralót vásárló magyarok körében legnépszerűbbnek számító horvát, spanyol és floridai piac mellett egyre többen fedezik fel a török riviérát. Közvetlenül a tengerparton található, új építésű házban már négyzetméterenként 100-110 ezer forintért kapható apartman, de a parttól távolabb akár 70-90 ezer forintért is - mondta a HVG-nek Endrédy Károly, a német Dr. Stange International (DSI) ingatlanközvetítő magyarországi főirodájának vezetője. Náluk például egy tengerparti, 128 négyzetméteres, márvánnyal borított konyhájú luxusapartman 14,8 millióba kerül, egy háromszintes, 170 négyzetméteres ház 300 négyzetméteres kerttel pedig 15 millióba. A DSI tapasztalata szerint a Törökországban nyaralót vásárló magyarok általában maguk is használják az ingatlant. A külföldiek számára itt nincs hitellehetőség, a járulékos költségek pedig (beleértve a 6-7 százalékos közvetítői díjat is) a vételár 9-11 százalékát teszik ki. A vásárláshoz szükséges engedélyeket a hatóságok két-három hónap alatt kiadják, a frissen szerzett tulajdonjogot pedig felhatalmazott tolmács segítségével azonnal bejegyzik az illetékes török hivatalban.

Czibere Ilona, a Mitropa US Kft. ingatlanközvetítő vezetője szerint ígéretes piacot jelenthetnek Bulgária fekete-tengeri nyaralói. Az ausztriai sípályák és tavak melletti apartmanok iránt is érdeklődnek magyarok, annak ellenére, hogy az osztrák tartományok kiemelt üdülőövezetekben nem engedélyezik a külföldiek ingatlanvásárlását. Endrédy szerint az osztrák piac előnye, hogy a helyi bankok már 40 százalékos önerő mellett is adnak akár 15 évnél hosszabb futamidejű hitelt 4 százaléknál alacsonyabb kamattal - akár magyaroknak is. Sőt arra is mód van, hogy az adósság 1 százalékának megfelelő díj befizetése ellenében az adós bármikor teljes egészében törlessze a kölcsönt.

Pénzügyek

Napos oldal

A tengerpart közelsége miatt egyre több magyar venne vagy építene nyaralót Horvátországban, de az érdeklődők akár több évig tartó engedélyeztetésre, zavaros tulajdonosi viszonyokra és egyre magasabb ingatlanárakra számíthatnak az Adriánál.

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Már csak a magyarok 5 százaléka nem használt soha bankkártyát

Már csak a magyarok 5 százaléka nem használt soha bankkártyát