Tetszett a cikk?

Egy svájci cég közbeiktatásával már Magyarországon is ad el gázt egy itteni offshore kft, az Eural. Vezetősége azt állítja ugyan, az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz érdekében járnak el, de továbbra sem tudni, kit gazdagít valójában a kft mesés haszna.

,,Nem tudom pontosan, mi a cég neve" - tett meglepő kijelentést Bige László, amikor a HVG arról kérdezte, igaz-e, hogy a százszázalékos tulajdonában lévő pétfürdői Nitrogénművek Vegyipari Rt. (NV) földgázt vásárol egy kis svájci alapanyag-nagykereskedő társaságtól, a mindössze 100 ezer svájci frank alaptőkéjű Bothli-Trade AG-tól. Bige számára - mint mondta - csak az a fontos, hogy a tavaly nyáron őt árajánlatokkal bombázó nyolc-tíz külföldi társaság közül a svájciak árulták a legolcsóbban a földgázt, így velük kötött hosszú távú, 2013-ig érvényes gázadásvételi szerződést. Tájékoztatása szerint az NV évente több százmillió köbméternyi gázt vesz a Bothlitól - a pontos mennyiséget és a vételárat üzleti titokra hivatkozva nem mondta meg -, márpedig a pétfürdőieknek főtevékenységükhöz, a nitrogénműtrágya-gyártáshoz évente legalább 450 millió köbméter földgázra van szükségük.

A Dun & Bradstreet (DB) nemzetközi céginformációs szolgálatnak a HVG kérésére a Bothliról készített értékelése alapján az 1993-ban alapított, jelenleg a svájci Hans Peter Moser tulajdonában lévő svájci nagykereskedő cég adózási adatai nem ismertek, vagy túl régiek ahhoz, hogy azokból következtetést lehessen levonni a társaság pénzügyi helyzetére, miközben öt főnél kevesebbet foglalkoztat. Moser Magyarországon egy papíripari cég, a Goma Díszcsomagolóanyag-gyártó és -forgalmazó Rt. felügyelőbizottsági tagjaként és a Saxon Média Svájci-Magyar Kommunikációs Kft. svájci tulajdonosának elnökeként - azaz a gáztól távoli területeken - tűnt fel eddig.

Mégsem aggódik Bige amiatt, hogy a Bothlinak egyszer majd elzáródik a gázcsapja, annak ellenére, hogy - mint állítja - nem tudja, de nem is érdekli, honnan szerzik be a svájciak azt a földgázt, amellyel teljesítik szerződéses kötelezettségüket. Ezek szerint Bigének jó a hetedik érzéke, hiszen a Bothli gázszállítója egy magyarországi bejegyzésű offshore cég, a 3 millió forint törzstőkéjű Eural Trans Gas Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely a világ legnagyobb gázcégei közé tartozó orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz Ukraini között közvetít. Jutalékként megkapja az általa szállított gáz 38 százalékát, évi 13,7 milliárd köbméter gázt, aminek az értékesítéséről szabadon dönthet (HVG, 2003. március 8.). "2004-ben 400 millió köbméter gázt adunk el a Bothlinak" - tájékoztatta a HVG-t Borisz Sesztakov, az Eural sajtószóvivője. Mivel azonban az Eural offshore státusa elveszne, ha a cég idehaza értékesítene földgázt, ugyanakkor nem akar lemondani a liberalizált hazai gázpiaci lehetőségekről, a Bothli-Trade AG közvetítésével értékesít gázt, Magyarországon elsőként a pétfürdőieknek. Ezzel az Eural kijátssza azt a magyar törvényi előírást, miszerint az adókedvezménnyel járó offshore státust olyan cég élvezheti, amely "kizárólag olyan kereskedelmi tevékenységet végez, amelynek során a vele szerződő fél nem minősül belföldi személynek, és a teljesítés helye a szerződés szerint és ténylegesen is külföld". Bár az Euralnál arra hivatkoznak, hogy ők Svájcba szállítanak, s nem tudhatják, kinek értékesíti a Bothli a földgázt, nem valószínű, hogy a gázt utaztatják: az feltehetőleg ugyanazon a csővezetéken érkezik, mint a többi, Oroszországból és Ukrajnából származó gáz.

Az igazi nagy hal azonban az Eural számára a Mol lenne, amelynél az Eural-vezető Knopp András már tavaly szeptemberben bemutatkozó látogatást tett, s a hírek szerint a múlt héten közel volt a megállapodás arról, hogy a Bothlin keresztül a hazai energiaóriás is vásárol gázt az Euraltól. "A tárgyalások még nem kezdődtek meg, jelenleg a kapcsolatfelvétel lehetőségét vizsgáljuk" - közölték diplomatikusan a Mol sajtóosztályán.

Jelenleg a Mol és a Gazprom által fele-fele arányban tulajdonolt Panrusgáz Magyar-Orosz Gázipari Rt. szállítja a Mol éves gázszükségletének a háromnegyedét, a Mollal kötött hosszú távú, 2015-ig szóló szerződés keretében az idén például mintegy 10 milliárd köbméter gáz leszállítására vállalkozott. E mennyiségnek azonban csak a 85 százalékát köteles a Mol átvenni, a maradék 15 százalék beszerzése pedig ésszerű lehetne más forrásból, ha azt a Mol olcsóbban tudná megvásárolni, mint a Panrusgáztól. Jól értesültek szerint viszont az Eural-üzleten a Mol nem nyerne - igaz, nem is veszítene -, mivel ugyanannyit fizetne, mint a Panrusgáznak. Az Eural által felszámított alacsony áron keletkező haszon magánszemélyek - vagy azonosíthatatlan szervezetek - zsebébe vándorolhat. Tény, a nemzetközi sajtó az elmúlt másfél évben már többször kétségbe vonta, hogy az Eural hasznán valóban a Gazprom és a Naftogaz osztozik testvériesen. Az Eural tulajdonosi szerkezetében a minap bekövetkezett változások (lásd Gubancos szálak című írásunkat) nem segítették a tisztánlátást.

Az Eural pozícióját javíthatja a Mollal folytatott tárgyalások során, hogy ügyvezetője, Knopp András a hírek szerint évek óta jó kapcsolatokat ápol a Mol igazgatóságának alelnökével, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatójával, Csányi Sándorral. 1993. május és 1996. május között például Csányi fb-tag volt az InTeRako-Dentalcoop Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-ben éppen akkor, amikor Knopp volt az ügyvezetője az InTeRako által tulajdonolt Eural Tours Kereskedelmi, Szolgáltató Kft.-nek (amely csak a névrokona az Eural Trans Gasnak). Piaci pletykák szerint pedig az elmúlt időben a Mol azért vált meg több "gázos" vezetőtől, hogy egyengesse az utat a Mol-Eural-szerződéshez. A Mol földgázüzletágának átszervezését elkezdő Szemmelveisz Zoltán tavaly októberben távozott, idén márciusban pedig Szitó Jánosnak, a Panrusgáz vezérigazgatójának a talpára kötöttek útilaput sietve, noha tavaly ősszel ő vívta ki, hogy a rotációs rendszer, aminek értelmében a Mol és a Gazprom háromévenként felváltva adja a Panrusgáz vezérigazgatóját, megtörjön, s a magyar mandátum lejárta után se történjék váltás.

CSABAI KÁROLY

Pénzügyek

Gubancos szálak

Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz heteken belül fele-fele arányban irányítása alá vonja az Euralt - mondta tavaly...

Vizsgálják ki, nem mégis egy laborból származik-e a koronavírus, kéri 18 tudós

Vizsgálják ki, nem mégis egy laborból származik-e a koronavírus, kéri 18 tudós

Csak fél hónapot járnak be ezentúl a Porschénál a fehérgallérosok

Csak fél hónapot járnak be ezentúl a Porschénál a fehérgallérosok

Negatív hatással lehet az agyra egy hosszú űrutazás

Negatív hatással lehet az agyra egy hosszú űrutazás