Tetszett a cikk?

Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz heteken belül fele-fele arányban irányítása alá vonja az Euralt - mondta tavaly...

Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz heteken belül fele-fele arányban irányítása alá vonja az Euralt - mondta tavaly márciusban Knopp András, a 2002 végén alapított, 3 millió forint törzstőkéjű Eural Trans Gas Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője (HVG, 2003. március 8.). A tulajdonosváltásra azonban csak ez év márciusában került sor, s a tőkeemelés a lapzártánk utáni, szerdai éves közgyűlés napirendjén sem szerepelt. A céget 2002-ben Knopp megbízásából alapító négy magánszemély - Gordon Zeev izraeli ügyvéd és három román állampolgár - üzletrészeit pedig (legalábbis formálisan) mégsem az ígért orosz és ukrán óriások, hanem egy holland, egy brit és egy osztrák cég vásárolta meg. A brit Atlantic Caspian Resources Plc (ACR) 44,67 százalékos részesedést szerzett a 100 százalékos tulajdonában lévő Ternion Investments Ltd.-n keresztül, a brit JKX Oil and Gas Plc hollandiai érdekeltsége, a JKX Gas B.V. 30, az osztrák DEG Handels Unternehmensberatungsgesellschaft pedig 25,33 százaléknyi tulajdonos lett. Míg az Euralnak a cégbíróságon fellelhető 2003. december 29-ei közgyűlési jegyzőkönyve és az adásvételi szerződések szerint névértéken cseréltek gazdát a kft-üzletrészek, addig az Eural hivatalos múlt heti közlése szerint a Ternion révén az ACR 31,5 millió fontért (11,8 milliárd forint) vette meg a magyar cég 1,34 millió forint névértékű üzletrészét, méghozzá egy meg nem nevezett ciprusi cégtől kapott kölcsönből.

Az ACR 1998-ban kazahsztáni szénhidrogén-lelőhelyek feltárásával és kitermelésével kezdett foglalkozni, ám 2000 óta veszteséges. A társaság papírját 2003 májusában kivezették a londoni tőzsdénél lazább szabályozást alkalmazó Alternatív Befektetési Piacról (AIM); akkori tőkepiaci értéke alig 1,6 millió font volt, adóssága pedig tavaly június végére elérte a 41,8 millió fontot. Tavaly novemberben a társaság folyószámláján mindössze 300 font volt, akkor megmentette a csődtől a Cipruson bejegyzett Denby Holdings Ltd., miután felvásárolta az ACR adósságainak 96 százalékát. A Denby a követelésállományát az ACR részvényeire cserélte, s így a brit cég eredeti tulajdonosainak tulajdonhányada 9 százalékra csökkent.

Az Euralban lezajlott tulajdonosváltás másik, a Fejér megyei cégbírósághoz benyújtott iratoknak némileg ellentmondó verziója a londoni Daily Telegraph napilap március 10-ei számában látott napvilágot. E szerint az ACR részvényeseinek rendkívüli közgyűlése előző nap hagyta jóvá az akvizíciós ügyletet, amelyben viszont eladóként különös módon nem a magyar cégiratokban tulajdonosként szereplő Gordon és társai léptek fel, hanem a Seychelle-szigeteken bejegyzett Karma Holdings Ltd., amely az Eural közleményében említett 31,5 millió fontért adta el a brit társaságnak az Eural csaknem 45 százalékos részvénypakettjét. Az ACR a Karma tulajdonosa, a ciprusi illetőségű Sanilia Ventures Ltd. által nyújtott hároméves lejáratú kölcsönből fizette ki a vételárat. Borisz Sesztakov Eural-szóvivő szerint valószínűleg az ACR finanszírozása miatt volt szükség a "pénzügyi trükkre", hogy az Eural üzletrészét átvándoroltassák a Karmán.

Az Eural másik új gazdájának, a JKX-nek egyébként 9,5 százalék erejéig a Naftogaz is tulajdonosa. A cégbírósági adatokból arra lehet következtetni, hogy a JKX hasonló nevű hollandiai vállalatának tulajdonosa a JKX/Benam Joint Venture, amelyben a JKX partnere a korábban egyes elemzők által az Eural mögött meghúzódó valódi ukrán tulajdonosokkal összefüggésbe hozott Benam Holdings Ltd. A Franciaországban regisztrált Benam kiváló ukrajnai összeköttetéseit mutatja, hogy a 2002 decemberében, két nappal az Eural megalapítása előtt gründolt cég segítette hozzá tavaly az ukrajnai Poltava mellett gázt bányászó JKX-t az első exportszerződéséhez. E kontraktus alapján a JKX poltavai leányvállalata 2003. november 1-jétől három év alatt összesen legalább 720 millió tonna földgázt szállít Szlovákiába, az Eural közvetítésével. A Benam ukrajnai közreműködésével annyira elégedett volt a JKX, hogy március 26-án a francia cég 2,92 százaléknyi tulajdonrészt vásárolhatott a brit vállalatban, és opciót szerzett további 1,6 százalékos pakett megvásárlására, amelyet május 7-éig hívhat le. A Benam tulajdonosait egyelőre homály fedi, miként azt is csak találgatni lehet, kik mozgatják a szálakat a Denby vagy a Sanilia cégére mögött - feltehetőleg azonban zdravsztvujjal köszönnek egymásnak.

A harmadik új Eural-gazda, a bécsi DEG képviselőjeként Wild Tibor szerepel, aki a szintén bécsi Demexco cégvezetője. Az utóbbit egykor magyar külkereskedelmi vállalatok és a vörös milliárdosnak becézett francia Jean-Louis Doumeng Interagra nevű cége tulajdonolta. A Demexcóból a magyarok eltűntek, csak Wild maradt, s helyüket 1996-ban a világ egyik legnagyobb gabonakereskedelmi érdekeltsége, a Glencore Grain vette át, továbbá az osztrák-brit Investor és a francia Saint Rémy. A Demexco 1990-ben alapította kelet-európai üzletekre a DEG Handelst, amely (a bécsi cégbíróságon rendelkezésre álló mérlegek alapján) vélelmezhetően az anyacég egyéb vállalkozásainak a veszteségeit volt hivatott elnyelni. A DEG 2002 júliusában, legalábbis formálisan, új tulajdonost kapott: a Seychelle-szigeteken bejegyzett Lexington Technology Corporation vásárolta meg, az 500 ezer schillinges alaptőkével létesített cégért 5 ezer dollár lelépést fizetett. Eladóként a Demexco cégvezetője, Wild Tibor írta alá a papírokat. A DEG-et az új tulajdonos - akit a solymári lakhelyű Bojtor Tamás jegyzett cégvezetőként - az addigi címen hagyta Bécsben. A tulajdonosváltozást tavaly novemberben jegyezte be a bécsi cégbíróság, ám egy hónapra rá újabb változást regisztrált. A vevő a ciprusi Nicosiában honos Gabbaro Holdings Ltd., amely 120 ezer dollárt fizetett érte a Lexingtonnak. Furcsa mód a Seychelle-szigeteki eladó az értékesítés során teljhatalommal ruházta fel Wild Tibort. A vevő Gabbaro egy bécsi ügyvédi irodát bízott meg az általa két részletben átküldendő vételár továbbításával, címzettként pedig a budapesti CIB Bank Rt.-t adta meg.

VIDA LÁSZLÓ, FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Pénzügyek

Ami a csövön befér

Egy svájci cég közbeiktatásával már Magyarországon is ad el gázt egy itteni offshore kft, az Eural. Vezetősége azt állítja ugyan, az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz érdekében járnak el, de továbbra sem tudni, kit gazdagít valójában a kft mesés haszna.

25 PlayStation 5-ös játék van készülőben

25 PlayStation 5-ös játék van készülőben

Gerendai: Most kezdjük azt remélni, hogy tényleg az alagút vége felé járunk

Gerendai: Most kezdjük azt remélni, hogy tényleg az alagút vége felé járunk

Lezárult az emblematikus magyar kézműves sör, a Keserű Méz jogvitája

Lezárult az emblematikus magyar kézműves sör, a Keserű Méz jogvitája