Tetszett a cikk?

Alig néhány ezer lehet azon banki ügyfelek száma, akiknek a múlt héten azért zárolták a számláit, mert nem egyeztették adataikat.

Az adatok egyeztetése miatti túlterheltségre hivatkozott az OTP Bank Rt., amikor csak másnap teljesített egy szerda délelőtt adott vállalkozói átutalási megbízást - panaszolta el a HVG-nek a bank egyik ügyfele. A pénzintézet egyik budai fiókjában közölték vele, az egyeztetéssel kapcsolatos sok munka miatt csak a délelőtt 10-ig beérkező átutalási megbízások teljesítésére volt erő, holott egyébként délután 2-ig fogadnak el ilyet. "Nagyon sok ügyfelünk volt" - mondta a HVG-nek az OTP egyik dolgozója, de szerinte nem az egyeztetések, hanem egy aktuális adóhatárnap miatt fogadták aznap csak délelőtt 10-ig az átutalási megbízásokat. Erről a fiókban kifüggesztett tájékoztatóból értesülhettek is az ügyfelek. "Jóval több ügyfél volt a bankfiókokban szerdán, de nem volt komoly fennakadás" - foglalta össze a bankok tapasztalatait Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

A pénzügyi szolgáltatókat - a bankok mellett a biztosítókat, brókercégeket is - a tavaly februárban elfogadott, a pénzmosás megelőzéséről szóló törvény kötelezte arra, hogy ügyfeleikről hat különbözö azonosító adatot tartsanak nyilván. A banki tumultustól tartva az Országgyűlés tavaly év végén az adatkiegészítés eredeti, december 31-ei határidejét április 1-jére módosította, illetve lehetővé tette a képviselő útján történő azonosítást is. A vállalati ügyfeleknek a cég nevéről, székhelyéről, főtevékenységéről, azonosító okiratának számáról, a képviseletére jogosultak és a kézbesítési megbízott adatairól kellett nyilatkozniuk. A lakossági ügyfeleknek a családi és utónevüket, születési helyüket és annak idejét, anyjuk leánykori családi és utónevét, állampolgárságukat és lakcímüket tartalmazó okmányokat kellett bemutatniuk az azonosításkor. Emellett arról is kellett nyilatkozni, hogy a szolgáltatásokat kizárólag saját nevében veszi-e igénybe az ügyfél. Sok esetben gondot okozott a hajléktalanok azonosítása, amelyre egyebek között a Hajléktalanok Jogvédő Fóruma is felhívta a figyelmet. A Pénzügyminisztérium szerint ha a hajléktalan lakcímet igazoló hatósági igazolványa tartalmazza a "lakcím nélküli" bejegyzést, a pénzügyi szolgáltatónak azt kell lakcímként rögzítenie.

A legtöbb hazai bank nem tette közzé, hány ügyfele maradt el az azonosítással. Egy éve még több mint 1 millió banki ügyfél adatai voltak hiányosak, ez a szám február végére 150-200 ezerre csökkent. A CIB Bank Rt.-nél Zimay Judit szóvivő szerint két héttel április 1-je előtt hozzávetőleg 4 ezer ügyfél nem teljesítette e kötelezettségét, de a határidő lejárta után már elenyésző volt a mulasztók száma. A K&H Bank Rt. ügyfelei szinte teljes körével megtörtént az adategyeztetés. Az OTP sajtóosztálya szerint körülbelül 20 ezer számlát függesztettek fel adathiány miatt, de ezek többsége alvó - azaz forgalmat nem bonyolító - devizaszámla.

Ezeket a számlákat - akárcsak az adategyeztetést elmulasztók forintszámláit - a bankok április 2-án befagyasztották, azaz az ezekről indított átutalási megbízásokat nem teljesítik, s a hozzájuk csatlakozó bankkártyák sem használhatók. A számlára érkező átutalásokat a pénzintézetek jóváírják, de a hiányzó adatokkal rendelkező ügyfél nem fizetheti ki a számlájáról például a közüzemek állandó átutalással vagy csoportos beszedési megbízással kiegyenlítendő díjait. A számlakorlátozásokat az adategyeztetés után - történjék bár az a határidő után - azonnal feloldják, és a számla már aznap forgalomképes, a bankkártyás vásárlás és pénzfelvétel azonban csak a következő munkanapon válik lehetségessé. Az elkésett adategyeztetés miatt külön díjat sem rónak ki a bankok.

FINCZICZKI BÉLA

78 évesen szerzett diplomát egy amerikai dédnagymama

78 évesen szerzett diplomát egy amerikai dédnagymama

A brit éttermek tíz százaléka tönkrement a koronavírus-járvány kezdete óta

A brit éttermek tíz százaléka tönkrement a koronavírus-járvány kezdete óta

A fővárosi Fidesz–KDNP 1,2 millió forintot ad a koronavírus miatt árván maradt gyerekeket segítő alapítványnak

A fővárosi Fidesz–KDNP 1,2 millió forintot ad a koronavírus miatt árván maradt gyerekeket segítő alapítványnak