Tetszett a cikk?

A felügyeleti biztos irányítása alatt álló Kárpátia Hitelszövetkezet márciusi közgyűlése olyan tisztségviselőket választott meg, akik többsége eddig a Baumag-cégcsoportban serénykedett.

,,Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Kérem, szíveskedjen a rendelkezésére álló eszközökkel élni, kivizsgáltatni a Kárpátia Hitelszövetkezetnél tett felügyeleti biztosi tevékenységet!" - írta március 31-én Polt Péter legfőbb ügyésznek Molnár László szocialista országgyűlési képviselő. A politikus azt szeretné bizonyíttatni, hogy Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke alkalmatlan a posztjára. A honatya levelének apropója a budaörsi székhelyű Kárpátia március 22-ei közgyűlése volt, ahol a 3 ezer fős tagságból mindössze 27 jelenlévő választott új igazgatóságot (it) és felügyelőbizottságot (fb). A közgyűlés törvénytelen, mert azt nem a felügyeleti biztos, hanem a nem létező it hívta össze - jelentette ki az egyik hitelszövetkezeti tag, Bluszt Ernő, aki megtámadta a közgyűlés határozatait a cégbíróságon.

A Kárpátia élére egyébként épp azért küldött a PSZÁF tavaly augusztus 4-én biztost, mert a hitelszövetkezetnek nem volt legitim, a cégbíróság által bejegyzett vezetése. A PSZÁF múlt pénteki határozata szerint a biztost csak akkor hívják vissza, ha az új vezérkart regisztrálja a cégbíróság. A két hete megválasztott tisztségviselők többsége a 12 ezer befektetőnek 40 milliárd forinttal tartozó Baumaghoz (HVG, 2004. március 27.) kötődött. Az elnökjelölt Fónad Csaba például a tevékenységét a minap tőkehiány miatt beszüntető Baumag-céget, a Királybróker Rt.-t vezette, az fb három megválasztott tagja, Németh József, Divisch János és Csiszár Géza pedig idén január végén lett a brókertársaság fb-tagja, korábban pedig más Baumag-vállalkozásokban bukkantak fel. A Kárpátia új it-jének egy másik tagja, az egykor a Magyar Hitel Banknál (MHB) dolgozott Szauter Tamás is Balázs Lászlónak, a Baumag-csoport fejének az üzlettársa: az Orbán-kormány idején együtt vettek részt az úgynevezett martinsalakos házak 2,5 milliárd forintos újjáépítésében, amelyben a Baumag építőipari cége volt a fővállalkozó. Az ügyben "túlszámlázás" gyanúja miatt a kormányváltás után rendőrségi nyomozás is folyt, majd bizonyítékok híján lezárták.

Személyes összefonódásról nincs szó, hiszen a Kárpátia frissen megválasztott vezetői "további karrierjüket nem a Baumag berkein belül képzelik el" - reagált a HVG kérdéseire írásban Balázs László, aki szerint az érintettek feladták baumagos tisztségeiket. "Azon múltbéli törekvésünkről, hogy a Kárpátia Hitelszövetkezettel szorosabb együttműködést alakítsunk ki, üzleti megfontolások miatt lemondtunk" - olvasható Balázs levelében. A korábban győri székhelyű, vegetáló hitelszövetkezetben 2001-ben jelent meg tagként Balázs az üzlettársaival, majd további részjegyvásárlásokkal több mint 50 millió forintot fektettek be. A Baumag emberei keresték meg az egykori iparbankházbeli vezérigazgató-helyettes Császár Lajost, aki akkor épp a PSZÁF-nál dolgozott, hogy vállalja el a hitelszövetkezet vezetését. A következő évben az akkor 80 millió forintos tőkét papíron 300 millió forintosra emelték, elsősorban az új tagok, ám ebből 120 milliót nem fizettek be.

A bankocska közben egy másik, a Properteam Ingatlanforgalmazó és Befektetésszervező Kft.-hez köthető vállalkozói csoport figyelmét is felkeltette. A 2003. májusi közgyűlésen az új befektetőknek is sikerült tisztségviselőket delegálniuk a Kárpátiába. A hitelszövetkezet fb-jében akkor tag Balázs azonban a cégbíróságon megtámadta a konkurencia embereinek a bejegyzését, majd ellenközgyűlés összehívását kezdeményezte, ahol már az ő bizalmasai nyerték el a vezető tisztségeket. Míg a PSZÁF előbb 2003. június 26-án az első, majd július 10-én a második közgyűlés által megválasztott tisztségviselőket is engedélyezte, a cégbíróság egyik testületet sem jegyezte be, elfogadva az ellenérdekű felek beadványait. A két közgyűlés között alaposan átalakult a szövetkezet tagsága. A Kárpátiába ugyanis sebtében mintegy 1500 olyan tag lépett be a minimálisan előírt jelképes 100 forinttal, aki a Baumag Szövetkezetnek vagy a kisbefektetője, vagy az alkalmazottja volt. Emiatt az első, májusi közgyűlés által megválasztott it magánnyomozót bízott meg a történtek felderítésével. A magánnyomozó 2003. novemberre elkészült jelentéséből kiderül, hogy szervezett, tömeges beléptetésekről volt szó. Ugyanazok a tanúk ugyanis egy nap alatt az ország különböző, egymástól több száz kilométer távolságban lévő városaiban adták a nevüket belépési nyilatkozatokhoz, ami lehetetlen, hacsak nem előre "legyártott" papírok szerepeltek. Ha így volt, a Baumag toborozta tagok beléptetése és az "egy tag-egy szavazat" elv alapján szerzett befolyás törvénytelen lehet.

Számos kérdés vetődik fel a PSZÁF által delegált biztos, a pénzintézeti gyakorlattal nem rendelkező, egykori sárbogárdi közgazdász téeszelnök Tihanyi László tevékenységével kapcsolatosan is. Tihanyit a HVG információi szerint a Hitelszövetkezetek Első Hazai Önkéntes Betétbiztosítási és Intézményvédelmi Alapja (HBA) - amelynek fb-elnöke volt - javasolta a PSZÁF-nak, és a HBA is fizeti. Tihanyi regnálása alatt a Kárpátiának nem ment túl jól: 2003-ban 105 millió forintos veszteséget szenvedett el. A be nem fizetett tőkeemelést és e veszteséget le kellett írni, ami miatt a tagok elveszítették tőkéjük 62 százalékát. Meglehet, az idén tovább nőnek a veszteségek, hiszen Tihanyi tavaly két Baumag-érdekeltségnek, a Király Lízing Kft.-nek és a Kamaraerdei Tüzép Kft.-nek is nyújtott 51-51 millió forintos, idén ősszel lejáró, 16 százalékkal kamatozó kölcsönt, amelyek fedezetéül a Baumag-csoport egyes budapesti ingatlanjai szolgálnak. Csakhogy a hitelintézet egy ügyfélcsoportnak nem nyújthat a mozgósítható tőkéje 25 százalékánál nagyobb összegű kölcsönt, ami a Kárpátia esetében maximum egyszer 51 millió forint lehetett volna. Ezért Bluszt Ernő a PSZÁF elnökéhez fordult, azt kérve: tegye meg a megfelelő intézkedéseket a Kárpátia törvényes működésének a helyreállítására, amiért az elmúlt nyolc hónapban épp a felügyeleti biztos felelt.

GYENIS ÁGNES

A természetvédelmi aggályok ellenére hóágyúval és ratrakkal támadnának rá a Kékesre

A természetvédelmi aggályok ellenére hóágyúval és ratrakkal támadnának rá a Kékesre

Valószínűleg a hétvégén hullanak vissza a kínai űrrakéta darabjai

Valószínűleg a hétvégén hullanak vissza a kínai űrrakéta darabjai

Három koronavírus-gyógyszert engedélyezhet az Európai Bizottság októberig

Három koronavírus-gyógyszert engedélyezhet az Európai Bizottság októberig