Tetszett a cikk?

Mindössze nyolc tőzsdei társaság vezetői profitálhatnak abból, hogy cégük év eleje óta megdrágult részvényeit a piaci ár alatt megvásárolhatják, vagy ingyen megkapják.

Összesen mintegy 90 millió forintot keresett a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Rt. igazgatóságának (it) három tagja - Frank J. Hasenfratz, Newton Linda Susan és Havasi Csaba - azon, hogy március 30-án, cégük közgyűlését követően rögtön 1190 forinton értékesítették Linamar-részvényeiket, amelyekhez tavaly december 15-én 1033 forintért jutottak, mintegy 23 százalékkal olcsóbban az aznapi tőzsdei záróárnál. Az it-tagok azon 14 kiválasztott vezető közé tartoznak, akik 2002. novembertől kedvezményes áron jegyezhetnek újonnan kibocsátott Linamar-papírokat, s azokat a hatályos tőkepiaci törvény szerinti értékesítési tilalmi időszak (azaz az üzleti év zárása és az éves beszámoló közgyűlési elfogadása közötti periódus) leteltével bármikor eladhatják.

A menedzser-részvényprogramok azért terjedtek el világszerte, mert érdekeltté teszik a vezetőket abban, cselekedjenek meg mindent cégük tőzsdei árfolyamának emelkedéséért - ami az összes tulajdonos fő célja. Részvényeinek kedvezményes megvásárlását azonban a 48 tőzsdei cég közül jelenleg mindössze hat társaság teszi lehetővé teljesítményösztönzőként az általa arra érdemesített vezetők részére - ez eggyel kevesebb az egy évvel korábbinál -, további két társaság pedig ingyen juttat papírjaiból. Egy cég, a Pannonplast Műanyagipari Rt. (PP) még közgyűlési jóváhagyásra vár ahhoz, hogy beindítsa részvényei házon belüli értékesítését ár alatt. Csak két tőzsdei pénzintézet (OTP Bank Rt., FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt.) köti bizonyos mutatók teljesítéséhez a kedvezményes részvényvásárlást, a többieknél az it javaslatára a közgyűlés szubjektív alapon dönt arról, kik vehetnek a tőzsdei árnál olcsóbban részvényt.

Eddig minden évben megfelelt az OTP Bank annak a követelménynek, hogy háromból legalább két mutatót kell teljesítenie, különben vezetői nem vásárolhatnak kedvezményesen bankpapírt a 2000-2004 közötti időre meghirdetett periódusban. 2003-ban például a pénzintézet még túl is teljesített: 83 milliárd forintos adózott nyeresége az előírt 6,11 százalékot messze meghaladóan, 51 százalékkal nőtt, profitja az éves átlagos mérlegfőösszeg 2,66 százaléka lett (az előírt 1,75 százalék helyett), a saját tőkéjének pedig 25,9 százaléka (16 helyett). Így ez év május végétől nyolcvan főbanknok - köztük az it- és a felügyelőbizottsági (fb) tagok, a vezérigazgató-helyettesek, a felső vezetők és a legeredményesebb öt OTP-leányvállalat első számú vezetője - szerezhet majd tulajdonhányadot, illetve gyarapíthatja már meglévő részesedését a legnagyobb hazai pénzintézetben, feleannyiért, mint amilyen átlagárfolyamon a részvények március vége és május vége között gazdát cseréltek (március 31-én az OTP Bank-részvények 3839 forinton zártak, múlt pénteken pedig 4140 forinton). A legtöbb, 200 ezer darab bankpapír Csányi Sándor elnök-vezérigazgatóhoz kerülhet, aki már amúgy is 7 milliárd forint piaci értékű bejelentett OTP-részvénnyel rendelkezik (lásd táblázatunkat), míg a legkevesebbet - 10 ezer darabot - a leányvállalati vezetők vásárolhatnak. A kedvezményesen vett vagy ingyen kapott részvény esetén egyébként a piaci értékből le kell vonni a magánszemély által megfizetett részt, valamint az értékpapír megszerzésével kapcsolatos költségeket, s a maradék összeget munkaviszonyból származó bevételként kell kezelni: a magánszemély személyijövedelemadó-alapját ennyivel kell növelni, a részvényt eladó cégnek pedig társadalombiztosítási járulékot kell fizetnie utána. Nem minősül bevételnek az évente és személyenként kapott, legfeljebb 500 ezer forintnyi piaci értékű részvény, ha ahhoz az illető a Pénzügyminisztérium által engedélyezett értékpapír-juttatási programban jut. Ez utóbbiban a tőzsdei cégek közül a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. vesz részt.

Az olajcég alelnökeként Csányi egy másik nagy tőkepiaci értékű társaságnál, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt.-nél is kedvezményezett. Igaz, nem tudni, hogy tavaly novemberben ő is azon tucatnyi Mol-vezető közé tartozott-e, akik összesen 670 darab olyan, névre szóló, egyenként 10 millió forint névértékű, ötéves futamidejű Mol-kötvényt vásároltak, amelyek mindegyike 1779 darab, ezer forint névértékű Mol-részvényre váltható át évente öt egyenlő részletben, 5621 forintos árfolyamon (ennél múlt pénteken közel 36 százalékkal magasabban, 7660 forinton forogtak az olajpapírok a tőzsdén). A Mol a kötvényjegyzők névsorát nem tette közzé. Egy biztos: a tavaly szeptemberi rendkívüli közgyűlés nyolc külső, a céggel munkaviszonyban nem álló it-tag, köztük Csányi, valamint húsz molos felső vezető (köztük Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató, Mosonyi György vezérigazgató és Michel-Marc Delcommune vezérigazgató-helyettes) számára tette lehetővé, hogy öt év alatt összesen 12 milliárd forint értékben jegyezzen Mol-kötvényt. Hogy mennyit, illetve hogy azokat mikor lehet átváltani (évente egyszer, egy maximum húsznapos átváltási időszakban), azt az it határozza meg, amely saját hatáskörben módosíthat is az átváltoztatható kötvényekkel kapcsolatos szabályokon.

A Graphisoft N.V.-nél minden vezető kedvezményezett, az viszont már egyénenként eltérő, hogy a belépésétől számított öt éven belül ki mennyit vehet a szoftverfejlesztő és -értékesítő cég papírjaiból azon az áron, amelyen a részvények az illető alkalmazása napján gazdát cseréltek a tőzsdén. A NABI Autóbusz-ipari Rt. it-je eddig évente döntötte el, mely vezetők és hány buszpapírt vásárolhattak az odaítélést megelőző két hónap tőzsdei átlagárfolyamán 1998. június és 2007. június között. Ám most az így kialakított árak 2504 forinttól 5446 forintig szóródnak, miközben a rossz passzban lévő, tavaly veszteséges NABI papírjai a tőzsdén március végén soha nem látott mélységbe - ezerforintos névértékük alá - zuhantak. Az irreális feltételeket látva a cég it-je a NABI április 27-ei közgyűlésén a kedvezményes részvényvásárlási program módosítását javasolja, de hogy miként, az iránt hiába érdeklődött a HVG Bodor Andrásnál, a NABI társasági igazgatójánál.

Változtatna az ösztönzési szisztémán a Matáv mintegy 60 százaléknyi tulajdonosa, a német Deutsche Telekom AG (DT) is, a módosító javaslatról azonban e cégnél is csak a közgyűlésen lebben fel a fátyol - tájékoztatták a HVG-t a Matáv sajtóosztályán. A Matáv részvényesei egyébként tavalyelőtt adták áldásukat arra, hogy 2002-2004 között 320 felső és középvezető összesen 17 millió darab távközlési részvény megvásárlására kapjon lehetőséget, amivel a jogosultság megszerzését követő öt éven belül élhetnek. A minden év júliusában kibocsátott részvényekre a tulajdonosok a 2002. július 1-jei 833 forintos tőzsdei záróárnál tavalyelőtt 12, tavaly és az idén 14 százalékkal magasabb, 2004-ben tehát 950 forintos vételárat írtak elő, miközben a Matáv múlt pénteken 931 forinton zárt. Épp ezért nem kizárt, hogy a DT a kedvezményes részvényértékesítési program ez évi szakaszának a lefújását fogja indítványozni a Matáv április 28-ai közgyűlésén. A németek javaslatára egy éve a program középső szakasza már nem valósult meg. Akkor nem azért, mert a "kedvezményes" ár túl magasnak bizonyult, hanem a DT vesztesége miatti szolidaritásból (HVG, 2003. április 19.). A DT német kisbefektetői és befektetésialap-tulajdonosai számára viszont a mérleghamisítási botrányok miatt már akkor is vörös posztónak számítottak a fejlett országokbeli cégek kedvezményes részvényvásárlási programjai. Emiatt most például a DT egy másik érdekeltségénél, a 74 százalékos tulajdonában lévő német T-Online európai internetszolgáltatónál is az áron aluli részvényvásárlások megfúrására készül - adta hírül az MTI.

Ezzel szemben a PP irányítását tavaly novemberben átvevő hazai befektetési alapok a PP április 29-ei éves közgyűlésén annak a programnak adnának zöld utat, miszerint az it-tagok és a felső szintű vezetők 2004-2006 között akkor vásárolhatnának PP-részvényeket, összességében a cég jelenlegi 421 millió forintos jegyzett tőkéjének 10 százalékáig, ha a vállalat túlteljesítené kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereségére vonatkozó tervét. Hogy ehhez legyen elég részvény, a PP új it-je saját részvények vásárlásához is kéri majd a részvényesek áldását.

Vezetőinek teljesítményét 1996 óta bónuszként részvényekkel honorálja a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt., s ezt tervezi az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. is. Utóbbi éves közgyűlése a múlt héten hagyta jóvá, hogy ha a bankrészvények a két éves közgyűlés között jobban drágulnak a BUX értékét meghatározó tucatnyi papír közül legalább négynél, akkor az FHB elnöke, vezérigazgatója és helyettese fejenként legfeljebb 1600 darab FHB-részvényt kaphat ingyen. A külső it-tagok (az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. által delegáltak kivételével) 800-800 darabhoz juthatnak szintén ingyen, míg az FHB kiemelt vezetői - hogy ez pontosan mit jelent, az nincs meghatározva - 900-900 darabhoz. A részleteket az fb-nek június 30-áig kell kidolgoznia.

CSABAI KÁROLY

„Nem fogják sehol sem beengedni azt a vendéget, akinek nincs igazolványa”

„Nem fogják sehol sem beengedni azt a vendéget, akinek nincs igazolványa”

„A légiriadó után nagyjából 90 másodpercünk van a becsapódásig” – helyiek beszámolói arról, mi történik Izraelben

„A légiriadó után nagyjából 90 másodpercünk van a becsapódásig” – helyiek beszámolói arról, mi történik Izraelben

Psota Irén emlékpark lesz a Szigony utcában

Psota Irén emlékpark lesz a Szigony utcában