Tetszett a cikk?

New York állam bíróságáig is elmennek a K&H Equities Rt. egyes, Kulcsár Attila által megkárosított ügyfelei, akiknek a követelését a budapesti bankcsoport nem ismeri el.

,,A K&H Equities Rt. általam képviselt kliensei nevében arra kértem fel egy amerikai partner ügyvédi irodát, készítse elő egy kártérítési per indítását New York államban azért, mert ügyfeleim Kulcsár Attila által elsikkasztott pénzét a K&H bankcsoport nem fizeti vissza" - jelentette ki a HVG-nek Magyar György ügyvéd. A körülbelül tucatnyi, a kamatokkal együtt több milliárd forintot követelő egykori kiemelt ügyfél csak az amerikai per előkészítésére több százezer dollárt kénytelen szánni, bízva abban, hogy ott sokkal jobbak a jogi esélyeik, mint Budapesten. Az amerikai jog ugyanis "ismeri" az Európában nem alkalmazott büntető kártérítés fogalmát, ami azt jelenti, hogy ha valakinek bizonyíthatóan bűncselekményből származó kára van, akkor nemcsak annak megtérítését ítélheti meg neki a bíróság kamatostul, hanem kárpótlást is kaphat a történtek miatt. A büntető kártérítés az okozott kár többszöröse, akár a kilencszerese is lehet.

Mivel arra nincs mód, hogy az ügyfelek a brókerbotrány Gyorskocsi utcában fogva tartott első számú gyanúsítottját, Kulcsár Attilát és feltételezett tettestársait Amerikában bíróság elé citálják, a történtekért felelősnek tartott Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H) külföldi tulajdonosait, a belga KBC és holland ABN Amro bankokat perlik be kártérítésért. A jogászok szerint azért tehetik ezt meg Amerikában, mert mindkét hitelintézetnek működik bejegyzett leányvállalata New York államban. Az amerikai jogalkalmazásban több precedens volt már arra, hogy a bíróság nem közvetlenül a károkozó jogi személyt, hanem annak tulajdonosát kötelezte kártérítésre. Az elmúlt években előfordult például, hogy amerikai bank külföldi érdekeltségét államosították, s az ottani betétesek a tulajdonos ellen indítottak - s nyertek meg - kártérítési pereket. A magyar ügyfelek ügyvédjének az a jogi álláspontja, hogy a K&H felel Kulcsár Attila tetteiért, amit eddig sem a magyar bank, sem a tulajdonosai nem ismertek el, részben azzal érvelve, hogy az érintett ügyfelek egyike-másika bűntársa volt a brókernek. Tény, hiteles dokumentumok híján a kliensek nehezen tudják majd bizonyítani, hogy valójában mekkora összeg jár nekik - vélekedett Baranyi Róbert, Kulcsár egykori asszisztensének, a bróker külön könyvelését végző Pinizsi Hajnalkának az ügyvédje. Hozzátette: védencét tavaly szeptember óta nem hallgatták ki.

A külföldi perindítással azonban más gond is lehet - mondták a HVG által megkérdezett jogászok -, New York államban ugyanis az utóbbi időben visszautasították az ilyesféle kereseteket. A próbálkozás arra mégis elegendő lehet, hogy a KBC és az ABN Amro nagyobb kedvet érezzen a peren kívüli megegyezésre. Közben ugyanezek az ügyfelek megragadják a magyarországi jogorvoslati lehetőségeket is - tette hozzá Magyar ügyvéd.

Az Amerikában dolgozó jogászok úgy gondolják, hogy a K&H Equitiesből elsikkasztott milliárdok egy részét meg tudják találni. Szerintük a pénzt részben legálisan működő, észak-amerikai, jellemzően kanadai vállalkozásokba fektették. A részletek felderítésével amerikai illetőségű magánnyomozó cégeket bíznak meg a magyar ügyfelek. A milliárdok útját feltehetően ismerő, kanadai összeköttetésekkel bíró (korábban ott élő, s ott házasodott) volt K&H-vezér, Rejtő E. Tibor gyanúsítottként csak az ügyészségnek tesz vallomást. Schönthal Henrik, aki a magyar rendőrség szerint a Kulcsár Attila által sikkasztott pénzek tisztára mosásában aktív ír offshore céget, a Montrade Ltd.-t képviselte, évek óta Amerikában él, s az ellene márciusban kiadott nemzetközi elfogatóparancs ellenére sincs még meg. Egy másik pénzmosógyanús offshore céget, a nevadai Balmoral Group Ltd.-t képviselő Dudás Gábor, a Kulcsár-ügy legújabb, szabadlábon védekező gyanúsítottja pedig nem tett vallomást.

Hogy meddig jutott a magyar rendőrség az elsikkasztott pénz külföldi útjának a felderítésében, azt nem tudni. Magyarországon mindenesetre olyan egykori Kulcsár-kliensek vagyonából is zároltak nem egészen 5 milliárd forintot, akiknek - jogosan vagy jogtalanul - követeléseik vannak a brókercéggel szemben (lásd Zárolva című írásunkat). A zárolásban érintett, meglehetősen vegyes összetételű ügyfélkör egy része gyanúsítottá is válhat - legalábbis rendőrségi források az elmúlt hetekben ezt sejtették. E feltételezések szerint bizonyos kliensek nem bánták, ha Kulcsár törvénytelenül használta fel a pénzüket, ameddig ennek fejében szokatlanul magas hozamokra tehettek szert. Közben a K&H is feljelentette hat munkatársát, mint Kulcsár vélelmezett cinkosait. Őket valószínűleg zömmel olyan alapon válogatták ki, hogy még a korábbi K&H brókerházbeli időkből Kulcsár baráti körébe tartoztak, mondják nevük elhallgatását kérő bankosok. Csuka László például 1998-ban együtt kezdett brókerkedni Kulcsárral, a botrány kipattanásakor pedig már ő volt az utódvállalat, az Equities vezérigazgatója. Kővári Zsolt és Vígh Szabolcs 2003 őszéig az Equities felügyelőbizottságában ültek, korábban mindketten a Brókerházban dolgoztak, sőt annak Vígh volt az utolsó vezérigazgatója. Tóth Róbert üzletkötőként kezdte a Brókerházban, majd kereskedési vezetőként folytatta az Equitiesnél, Blatnyák Gábor pedig szintén Kulcsárral egy időben kötött üzleteket a Brókerháznál.

Miközben a nyilvánosság figyelme az ügyfelek és a bankosok felé fordul, a Fidesz által kezdeményezett, tavaly ősszel felállított független parlamenti vizsgálóbizottságnak fél év alatt azt kellett volna kideríteni, milyen szerepet játszottak az ügyben a politikusok, és jutott-e az elsikkasztott pénzekből a különböző pártkasszákba. A bizottság mandátuma azonban úgy járt le április 20-án, hogy érdemi munkát nem végzett. Sőt a Fidesz-párti elnök, a volt titokminiszter Demeter Ervin és a szocialista Tóth Károly külön-külön készített jelentéstervezetet az eddigi munkáról.

GYENIS ÁGNES

Pénzügyek

Zárolva

Tizenkét magánszemély bankszámláját zárolta a bíróság a K&H Equities Rt.

Utolsó erőbedobással próbálják az uniós diplomaták meggyőzni Magyarországot a Kínát elítélő határozat elfogadádásáról

Utolsó erőbedobással próbálják az uniós diplomaták meggyőzni Magyarországot a Kínát elítélő határozat elfogadádásáról

Már otthonként tekintunk a mobilunkra, és ez nagy baj

Már otthonként tekintunk a mobilunkra, és ez nagy baj

Hogyan legyünk a magunk vezérigazgatói szabadúszóként?

Hogyan legyünk a magunk vezérigazgatói szabadúszóként?