Tetszett a cikk?

Magyarországon még csak néhány biztosító kínál olyan életjáradék-szolgáltatást, amelynél egyszeri nagyobb befizetés fejében a biztosított azonnal havi életjáradékhoz jut.

Életjáradékot általában azok kapnak, akik hosszú éveken át takarékoskodnak biztosítónál vagy nyugdíjpénztárban. Ma már azonban e nélkül is lehet életjáradékot eredményező biztosítást kötni, ha van hozzá komoly - például egy ingatlan eladásából származó - indulótőke, amelyet a kuncsaft egy összegben helyez el a biztosítónál. A HVG körkérdése alapján az életbiztosítási piacon aktív társaságok közül az ING Nationale Nederlanden Magyarországi Biztosító Rt., az Aegon Magyarország Általános Biztosító Rt., az Allianz Hungária Biztosító Rt., az OTP Garancia Biztosító Rt., a Generali Biztosító Rt., az Európa Biztosító Rt., a Dimenzió Biztosító és Önsegélyező Egyesület és várhatóan a közeli jövőtől az Uniqa Biztosító Rt. kínál azonnali életjáradékot, ám ez a szolgáltatás egyelőre egyiküknél sem tömeges.

A biztosítók szerint a magyar piacon nincs még sem igény, sem kellő tőkeerő az életjáradékos biztosításokra. Ám nő az olyan, 60 év körüli emberek száma, akik rendelkeznek valamiféle vagyonnal - bankbetéttel, lakással, nyugdíjpénztári megtakarítással -, és korántsem lehetnek biztosak abban, hogy ebből az életük végéig fenntarthatják magukat. Akik például külön apartmant biztosító idősek otthonába szeretnének költözni, valószínűleg nem jönnek ki a havi nyugdíjból (HVG, 2004. március 20.). Ha viszont valaki életjáradékot vásárol, nem fenyegeti az a veszély, hogy feléli a vagyonát, hiszen ilyenkor a biztosító viseli a hosszú élet kockázatát.

A mostani életjáradékos biztosítási lehetőségektől azonban első hallásra inkább megijednek az ügyfelek. Ha mondjuk egy 60 éves, nyugdíjba készülő férfi 10 millió forintot tud kifizetni egyszerre, akkor havi 46-66 ezer forint közötti összegű életjáradékot kaphat a biztosítótól. Az Allianz például havi 53 ezer, az ING 46 ezer, az OTP Garancia 54 ezer, az Európa pedig 66 ezer forintot fizetne az ilyen ügyfélnek. Ám érdemes egy kicsit számolni: ha eltekintünk az inflációs hatásoktól, havi 50 ezer forintos járadékfizetéssel számolva, az ügyfél tőkéje 16 év alatt, vagyis 76 éves korára fogy el. Ha ennél tovább él, nyer azzal, hogy biztosítást kötött, és nem bankbetétben helyezte el a pénzét (a biztosító évente növeli a járadék összegét, ha befektetéseinek a hozama ezt lehetővé teszi, ami a banki kamatnál több is, kevesebb is lehet).

A biztosítók óvatosak, mert nemzetközi tapasztalatok szerint az életjáradékosok várható életkora magasabb az átlagosnál. A nők általában tovább élnek, így ők ennél a biztosítási fajtánál nagyobb kockázatot jelentenek a társaságok számára, ezért ugyanolyan körülmények között egy-két ezer forinttal kevesebb havi járadékot kapnak (az életbiztosításoknál - ahol halálesetre fizet a biztosító - épp fordítva, a nőknek ugyanaz a szolgáltatás kevesebbe kerül). Igaz, ez a különbség valószínűleg nem sokáig lesz meg, mert egy előkészületben lévő EU-direktíva megtiltaná a biztosítóknak a nemek szerinti megkülönböztetést.

A legtöbb biztosító különféle "extrákat" kínál az ügyfeleknek, annak a kockázatát csökkentendő, hogy ha netán túl hamar meghalnak, a családjuk ne veszítse el teljesen a pénzüket. Így például az Allianznál ki lehet kötni előre, hogy a biztosító a szerződéskötéstől kezdve öt vagy tíz éven át akkor is fizeti a havi járadékot a megjelölt kedvezményezettnek, ha az ügyfél meghal. Olyan variáció is elképzelhető, hogy az ügyfél halála után kezdődik az előre meghatározott ideig tartó járadékfizetés a hozzátartozó javára. Választható az is, hogy egy házaspár közösen teszi le az indulótőkét, és a járadékfizetés a tovább élő ügyfél élete végéig tart. Ezek a lehetőségek azonban jócskán lecsökkentik a havi járadék összegét, az ügyfél halála utáni ötéves garancia kikötése például - a 10 millió forintos egyszeri befizetést alapul véve - legalább havi 10 ezer forinttal, a házaspárok közös járadéka pedig még ennél is többel.

"Ha az ügyfél az ING nyugdíjpénztár tagja, s a nyugdíjaskor elérése után nem akarja egyben felvenni a megtakarított összeget, hanem életjáradékot szeretne, ez megoldható: a nyugdíjpénztár a cégcsoportbeli ING biztosítótól megveszi ezt a szolgáltatást, vagyis a pénztártag ugyanolyan feltételekkel kap életjáradékot, mint a biztosító ügyfele" - tájékoztatta a HVG-t Dabis Zsolt, az ING Biztosító Rt. igazgatója. Az Allianz biztosító cégcsoportjában más a helyzet, az ő nyugdíjpénztárukban ugyanis egy 60 éves, 10 millió forinttal rendelkező férfi havi 66 ezer forintos életjáradékot kaphat az élete végig, ami lényegesen magasabb a biztosító által kínált összegnél - magyarázta Kozek András, a Allianz Hungária Rt. igazgatója. Mivel az önkéntes nyugdíjpénztárba is bármilyen életkorban - akár nyugdíjasan - és bármekkora összeggel be lehet lépni, jobb megoldásnak tűnik azt választani.

Rugalmas életjáradékos biztosítást kínál ugyanakkor a Generali Borostyán nevezetű életbiztosításával, ami - az addig felhalmozott biztosítási összeg terhére - bármikor átváltható járadékra, méghozzá vagy meghatározott ideig (ekkor magasabb havi összeg jár), vagy az élet végéig. Hasonlóképp, az életbiztosítók többsége - miközben egyszeri díjas életjáradék-szolgáltatást nem nyújt - kínál úgynevezett vegyes életbiztosítást, amelynek lejáratakor az ügyfél dönthet úgy, hogy nem egy összegben veszi föl a pénzét, hanem járadékot kér. Az Európa Biztosítónál ha például egy 45 éves férfi mostantól 60 éves koráig évente 1 millió forint biztosítási díjat fizet, 15 év múlva havi 80 ezer forintos életjáradékra számíthat. Az OTP Garanciánál ugyanez az összeg 83 ezer forint, ami néhány száz forinttal magasabb, ha a kuncsaft az OTP Bank Rt.-nél vezet folyószámlát. Ha a díjfizetési időszak alatt az ügyfél meghal, az Európa 12,2 millió, az OTP Garancia pedig 12,8 millió forintot fizet a családnak. Mindezek az összegek magasabbak, ha a biztosító befektetései többet hoznak, mint a szerződésben garantált 3 százalék körüli technikai kamat.

Első látásra meglepőnek tűnhet, hogy egyes biztosítótársaságok 16-18 és 85 éves kor közöttieknek ajánlják az életjáradék-szolgáltatást. A "jövőbe látó" biztosítósok szerint ugyanis előbb-utóbb Magyarországon is lesz kereslet a Nagy-Britanniában különösen népszerű biztosítási formára, amikor a tehetős szülők fizetnek be kisebbfajta vagyont a gyerek 16-18 éves korában, s erre ad a biztosító akár egész életre szóló havi járadékot az ifjúnak. A gondtalan élet biztosításához azonban ugyancsak gazdagnak kell lenni: 10 milliós befizetésre ugyanis például egy 16 éves fiú mindössze 30 ezer forint körüli havi járadékot kaphatna a befizetést követő hónaptól mindhalálig a magyarországi biztosítóktól.

Nem tudták megmenteni a Temzében rekedt bálnát

Nem tudták megmenteni a Temzében rekedt bálnát

Elképesztő, mekkora kárt okoznak az invazív növények és állatok

Elképesztő, mekkora kárt okoznak az invazív növények és állatok

Elhunyt 99 koronavírusos beteg, 493 az új fertőzöttek száma

Elhunyt 99 koronavírusos beteg, 493 az új fertőzöttek száma