Tetszett a cikk?

Dacára annak, hogy az Amstel Rt.-nek a Brau Rt. felvásárlására tett ajánlatát a felügyelet még tavaly novemberben felfüggesztette, gőzerővel folyik a két magyarországi söripari cég egyesítése.

Múlt csütörtökön a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) egy darab Heineken Holding N.V.-részvényt vásárolt a frankfurti tőzsdén 33,43 eurós árfolyamon, hogy részt vehessen a holland söripari társaság április 29-ei amszterdami éves közgyűlésén. A TEBÉSZ kérdéseket kíván feltenni a Heineken felső vezetőinek annak kapcsán, hogy a hollandok, magyar leánycégükön keresztül, tavaly szeptemberben törvénysértő módon bekebelezték a magyarországi Brau Union Hungária Sörgyárak Rt.-t - közölte a HVG-vel Dióslaki Gábor, az érdekvédelmi szervezet elnöke. Ugyanezzel a céllal a legnagyobb Brau-kisbefektető, a 4 százaléknyi gazda Concorde Befektetési Alapkezelő Rt. is bevásárolta magát a Heinekenbe - tájékoztatott Szabó László, az alapkezelő vezérigazgatója. A TEBÉSZ-Concorde kettős akciójának célja elsődlegesen a Heineken tulajdonosainak felvilágosítása - mint Dióslaki fogalmazott - a magyar és az EU-s szabályozást is teljesen figyelmen kívül hagyó Heineken-csoport magyarországi tevékenységéről és a magyar Brau-kisbefektetőkkel vívott háborújáról.

A tavaly szeptember óta tartó sörgyári capriccio tétje, hogy az osztrák Brau-Beteiligungs AG, illetve az annak tulajdonában lévő Brau Union AG közel kétharmadát tavaly májusban megvásároló Heineken-csoport hajlandó-e a Brau magyar kisbefektetőinek a részvényeikért közel ugyanannyit fizetni, mint az osztrákoknak (HVG, 2003. október 4.). A sógorok az idén februárban lezárult felvásárlási akcióban 127,27 eurót (ami akkor 33 727 forintot ért) kaptak részvényenként, ezzel szemben a magyaroknak a Heineken szeptemberben csak 12 273 és 12 806 forintot ajánlott osztalékelsőbbségi, illetve törzsrészvényeikért, leánycégén, az Amstel Sörgyárak Magyarország Rt.-n keresztül.

A kisbefektetők a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletében (PSZÁF) is csalatkoztak. A PSZÁF annak ellenére nem függesztette fel a Heineken-leány Amstel 93,2 százaléknyi szavazati jogát a Brau Union Hungáriában, hogy a felügyelet tavaly októberben megállapította: a hollandok megsértették a hatályos tőkepiaci törvényt (tpt), amikor egy hónappal korábban előzetes PSZÁF-engedély nélkül szereztek befolyásoló részesedést a magyar sörcégben. Eltérő tpt-értelmezésük miatt a TEBÉSZ, két magánszemély és a Concorde Befektetési Alapkezelő perek sorozatát zúdította a PSZÁF-ra, valamennyi, a Brau-felvásárlással kapcsolatos határozata hatályon kívül helyezéséért, illetve azok bírósági felülvizsgálatáért, vitatva az Amstel befolyásszerzésének jogosságát. Sőt a TEBÉSZ még fel is jelentette Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét a rendőrségen jogosulatlan adatkezelés miatt, mondván, a felügyelet eltitkolta a szervezet által kért közérdekű adatokat az Amstel Brau-befolyásszerzésének vizsgálatáról. A befektetők keserűségét csak részben enyhítette, hogy a PSZÁF tavaly novemberben felfüggesztette a vitára okot adó felvásárlási ajánlatot.

A Heineken magyarországi hatalomátvétele az Amstel tavaly szeptember eleji vitatott befolyásszerzése óta is zavartalanul folyik. Január 1-jétől például a Brau Union Hungária értékesíti az Amstel termékeit Magyarországon egy tavaly december végén kelt, határozatlan időre szóló kizárólagos szállítási szerződés keretében, emellett munkavállalókat vesz át a magyarországi Amsteltól és vagyontárgyakat is vásárol tőle. Arról is döntés született, hogy április 30-án bezár a komáromi Amstel-sörgyár, s termelését Sopronba, a Brauhoz helyezik át. Nico Pinotsis Amstel-vezérigazgató szerint a hollandok az Amstel és a Brau fúziójának jogi és operatív részét elkülönítve kezelik, így értelmezése szerint ez utóbbit a Brau-felvásárlási ajánlat felfüggesztése nem érinti.

Más véleményen van a TEBÉSZ. "Minden olyan esemény, amely az Amstel és a Brau közös működésével függ össze, sérti a Brau-kisbefektetők érdekeit" - olvasható abban a levélben, amelyet a szövetség tavaly december elején írt az Amstel igazgatóságának (it), s amelyben egyúttal azt követelte, "a jogvita lezárásáig állítsák le a fúziót". A szállítási szerződés egyébként a PSZÁF-nak is szemet szúrt, legalábbis a felügyelet január közepén bekérette a megállapodást, két hónap múlva azonban a PSZÁF arról határozott, hogy az Amstel és a Brau megegyezése nem sérti a felvásárlási szabályokat. A TEBÉSZ furcsállja, hogy a PSZÁF ellen indított perekbe az Amstel a felügyelet mellett avatkozik be, még abban a perben is, amelyben a szövetség az Amstelre 1 millió forintos bírságot kiszabó PSZÁF-határozatot támadja.

Az Amstel nem javasolja osztalék kifizetését a Brau Union Hungária e hét csütörtöki éves közgyűlésén, pedig a soproni cég 1994-es tőzsdei bevezetése óta minden évben juttatott nyereségéből tulajdonosainak. "Úgy viselkednek a hollandok, mint a kisgyerekek a homokozóban" - érzékeltette Dióslaki, hogy szerinte az osztalék visszatartása csak egy újabb fricska az Amstel részéről a kisbefektetőknek azért, mert pereskedésre kényszerítik. Igaz, a Brau Union Hungária 2,7 milliárd forintos 2003. évi adózott nyeresége reálértéken 1 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, az idén pedig a cég a tavalyinál többet kíván beruházásra fordítani, csakhogy eredménytartaléka 7,7 milliárd volt 2003 végén, amiből bőven futná osztalékra és beruházásra egyaránt. Hogy a cég szénája jól áll, arra az is bizonyíték, hogy nincs hiteltartozása - vélik elemzők.

A biztos anyagi háttér miatt nem értik a kisbefektetők, miért kukacoskodik velük az Amstel. Azzal ugyanis, hogy a TEBÉSZ által követelt 28 ezer forintnak csak kevesebb mint a felét hajlandó kifizetni részvényeikért, 8 millió eurót spórolna, miközben az osztrák Brau-kisbefektetők kivásárlása 742 milliójába került a Heineken-csoportnak. Ráadásul még azt is elveszíthetik a vámon, amit nyernek a réven, ha még sokáig húzódik a felvásárlás. Tavaly ősszel ugyanis a hírek szerint a Heineken 110 millió eurót zárolt a magyar Brau bekebelezésére a holland ING Banknál vezetett számláján, amikor 1 euró 258 forintot ért, miközben a forint árfolyama még a múlt heti gyengülés után is eurónként 250 közelében állt kedden. Ráadásul a zárolt pénzt a Heineken évi 5 százalék körüli kamatozású bankhitelből teremtette elő, s számlakövetelésként minden bizonnyal alacsonyabb kamatot kap rá.

A felbőszített Brau-kisbefektetők azzal fenyegetőznek, hogy a cég csütörtöki közgyűlésén kellemetlen perceket szereznek majd a tulipánosoknak, mivel vitatják szavazati jogukat. A TEBÉSZ szerint a jóváhagyott ajánlat hiányában az Amstel 93,2 százalékos szavazati jogával nem élhet, a Brauban tulajdonosi jogosítványokkal csak a 6,8 százaléknyi szavazattal bíró kisbefektetők rendelkeznek. Erre hivatkozva az utóbbiak több napirendi pont felvételét javasolták, például a Brau it-jét - német mintára - megválasztó felügyelőbizottság visszahívását. Attól tartanak, ha nem lépnek közbe, olyan döntések születnek, amelyek miatt majd pernyerés esetén sem lehetne visszaállítani az eredeti állapotot. Borsot törne a hollandok orra alá a Brauban tulajdonos kilenc hazai nyugdíjpénztár azzal is, hogy az összesen 90 ezer tagjuknak küldött félévi értesítőikben - mint azt tervezgetik - arról is tájékoztatást adnának, hozamuk még magasabb lehetett volna, ha az Amstel magasabb áron lett volna hajlandó megvenni sörgyári papírjaikat. Emellett kihangsúlyoznák, hogy e tényt a pénztártagok hazai sörfogyasztási szokásaikban vegyék figyelembe.

CSABAI KÁROLY

Pénzügyek

Osztrák Brau-per

A holland Heineken tavalyi Brau-felvásárlásának hírére - amikor a holland cég két lépcsőben megszerezte az osztrák...

Visszavonta az MNB egy gyorskölcsöncég engedélyét

Visszavonta az MNB egy gyorskölcsöncég engedélyét

Radar360: Sokba lesz a hazai nyaralás, az osztrákoknak nem jó bármelyik vakcina

Radar360: Sokba lesz a hazai nyaralás, az osztrákoknak nem jó bármelyik vakcina

Meghalt Szeremley Huba egykori borász

Meghalt Szeremley Huba egykori borász