Tetszett a cikk?

A felelősségbiztosítás fennállását külföldön igazoló zöldkártyára már nincs szükség az Európai Gazdasági Térség 28...

A felelősségbiztosítás fennállását külföldön igazoló zöldkártyára már nincs szükség az Európai Gazdasági Térség 28 országában járva, a rendszám alapján külföldön is minden kocsit biztosítottnak kell tekinteni. Ha olyan, a térségen kívüli országból érkezik Magyarországra autós, amelynek a felelősségbiztosítása nem érvényes nálunk - például ez a helyzet az oroszokkal -, vagy olyanból, amely tagja a zöldkártyaegyezménynek, de az illető nem hozott magával zöldkártyát, továbbra is a határőröknél köthető felelősségbiztosítás, az úgynevezett határbiztosítás a megoldás. Ezzel kiváltója immár nemcsak Magyarországon, hanem az unió többi országában is autózhat. Havi díja személyautókra 30 ezer forint, teherkocsikra 21 ezer forint. Az egy hónapos változat megvásárlása fejében a magyar autós biztosítók által alakított biztosítási közösség viseli harminc napig a felelősséget az adott kocsi minden károkozásáért - immár uniószerte. Ez a biztosítók számára változatlan tarifáért az eddiginél nagyobb, pontosabban az egész európai út időtartamára fennálló kockázat vállalását jelenti.

Egy fontos változás érinti most Magyarországot is e téren: mivel Törökország nem ismeri el az immár EU-tag, görögök lakta Ciprust, mostantól az EU-tagok sem fogadják el a török felelősségbiztosítást, illetve az azt tanúsító török zöldkártyát. Ha a magyar határon át lép be török kocsi az EU-ba, magyar "határbiztosítást" kell kiváltania a határőrségnél, harminc napra vagy egy évre, s ezzel ugyancsak megugorhat e biztosításfajta forgalma - és az ennek nyomán kifizetendő károk összege.

Pénzügyek

Legjobb otthon

Uniós ország polgáraiként a magyarok Budapesten, anyanyelvükön járhatnak el felelősségi káruk rendezése érdekében, ha azt külföldi, de EU-országban biztosított gépjármű okozta.

Elromlottak a hangszórók, elhalasztottak egy versenyt a Duna Arénában

Elromlottak a hangszórók, elhalasztottak egy versenyt a Duna Arénában

Húsznál több budapesti tűzért felel egy gyújtogató, akit elfogtak a rendőrök

Húsznál több budapesti tűzért felel egy gyújtogató, akit elfogtak a rendőrök

A lakók feje fölül árverezték el a Lovi lakásait

A lakók feje fölül árverezték el a Lovi lakásait