Tetszett a cikk?

A hazai gazdasági növekedés meglódulásának jeleként áprilisban három magyar pénzintézet is jelentős összegű kölcsönt vett fel külföldön, hogy a felfutó hitelkeresletet ki tudja elégíteni.

Atervezettnél 50 százalékkal több, 225 millió euró hitelt kap a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. (MKB) attól a 16 külföldi bankból álló konzorciumtól, amelyet anyapénzintézete, a német Bayerische Landesbank AG szervezett a számára - tette közzé április közepén az MKB. A hitelt 2009-ben egy összegben kell visszafizetni, az európai irányadó bankközi kamatlábat, az euribort (ez múlt pénteken évi 2,17 százalék volt) 0,25 százalékkal meghaladó kamattal. Ennyi hitelhez az MKB egy összegben még nem jutott - büszkélkedett a HVG-nek Stotz Péter vezérigazgató-helyettes.

A rekordösszegű külföldi hitelfelvételeknek, úgy tűnik, szezonjuk van: április elején az OTP Bank Rt. vett fel 350 millió euró, szintén 2009-ben lejáró, az euribort az első három évben 0,2, azt követően 0,22 százalékkal meghaladó kamatozású hitelt nemzetközi bankoktól. Ekkora kölcsönt, ilyen hosszú lejáratra és ilyen alacsony kamatra eddig még egyetlen hazai magánbank sem vett fel - közölte a HVG-vel a pénzintézet sajtóosztálya. A rekorddöntögetőkön kívül április közepén az Általános Értékforgalmi Bank Rt. (ÁÉB) is kapott 50 millió dollár hitelt az osztrák Bank Austria Creditanstalt AG és az angol Standard Bank London Ltd. által vezetett konzorciumtól, az ÁÉB-nek azonban már 2007-ben törlesztenie kell, ráadásul az irányadó londoni bankközi hitelkamatlábnál, a libornál (múlt pénteken 1,69 százalék) 0,65 százalékkal magasabb éves kamattal.

Külföldi hitelfelvételekre azért kényszerült a banki trió, mert tagjai az első három hónap alapján úgy ítélték meg, hogy az idén több devizakölcsönt igényelnek majd tőlük ügyfeleik, mint 2003-ban, s a kölcsönkeresletet esetleg nem fedeznék a náluk elhelyezett betétek. Devizában azért tartják most érdemesnek a kliensek - elsősorban a hazai vállalatok, de egyre növekvő mértékben már magánszemélyek is - eladósodni, mert arra számítanak, hogy az év elejétől e hét hétfőig az euróval szemben közel 7 százalékkal, a 250-es árfolyam közelébe erősödő forint külföldi hiteleik lejáratáig tovább izmosodik, vagy legalábbis nem gyengül majd. Ha pedig a számításuk beválik, a forinthitelek most 15-20 százalék körüli kamatánál jóval olcsóbb a 3,5-7 százalékra felvehető devizahitel. Utóbbi törlesztőrészletei most amiatt is alacsonyabbak a forinthitelekéinél, mert a hazai forintkamatok a márciusi és áprilisi két, egyenként negyed százalékpontos csökkentés után is még viszonylag magas, 12 százalékos jegybanki alapkamathoz igazodnak. Igaz, a devizahitelek előnye lemorzsolódhat, ha a tavalyihoz hasonló forintgyengülés következne be, ám ennek elemzők és kutatók most kevesebb esélyt adnak az elmúlt évinél kedvezőbb hazai makrogazdasági adatok miatt (HVG, 2004. április 10.).

A bankok hitelnyújtásainak elsődleges forrásai a betétek, s csak ha azok nem elegendőek, akkor keresnek más pénzbevonási formát - mondta a HVG-nek Szabó Ferenc, a Raiffeisen Bank Rt. főosztályvezetője. A HVG által megkérdezett tucatnyi pénzintézetből azonban csak az Inter-Európa Bank Rt.-nél (IEB) fedi le egy az egyben az ügyfelek pénze a kihelyezéseket, míg a Citibank Rt.-nél a bankbetétek mellett a saját tőke elegendő a finanszírozási igények kielégítéséhez. Még a legtöbb betétet összegyűjtő OTP Banknak sem elegendő az így szerzett forrás, mivel a hitelek jelentős része hosszabb távra szól, míg a betétek túlnyomó része látra, ráadásul mostanában a devizahitelek iránti kereslet nő a leggyorsabban. Az OTP Bank például jelentős forinttöbbletéből rendszeresen vásárol devizát. Ilyen konverzióból teremtette elő tavaly a bolgár DSK Bank 311 millió eurós vételárának egy részét is (HVG, 2003. május 24.), valamint segítette hozzá leánypénzintézetét, a Merkantil Bank Rt.-t ahhoz, hogy a svájci frank alapú autóvásárlási hitelei iránti keresletet kielégítse.

A többi bank úgy pótolja ki forrásait, hogy külföldi tulajdonosától, illetve egy vagy több banktól hitelt vesz fel, esetleg kötvényeket bocsát ki. Újdonságként a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) tavaly 150 millió euró értékben vont be forrásokat úgynevezett értékpapírosított hitelmegállapodások formájában a német tőkepiacon, elsőként a hazai pénzintézetek közül. Ez a kötvénykibocsátáshoz hasonló megoldás, de annál egyszerűbb a dokumentáció, gyorsabb és rugalmasabb a lebonyolítás, valamint kevesebb a megcélzott befektető - tájékoztatott Szelényi György, az MFB ügyvezető igazgatója.

Mindössze öt bank - ÁÉB, CIB Bank Rt., Erste Bank Hungary Rt., MKB, Raiffeisen Bank - használja a drágábbnak tűnő, itthon még kevésbé, de külföldön széleskörűen alkalmazott forrásbevonási formát, a belföldi kötvénykibocsátást vagy a jelzáloglevél-értékesítést. Legutóbb, április elején például az MKB adott el 8 milliárd forintnyi, 2007-ben lejáró saját kötvényt, amelyek után a három hónapos irányadó budapesti bankközi kamatlábnál, a bubornál (ez múlt pénteken 11,86 százalék volt) 0,15 százalékkal kell többet fizetnie. Visszatartó tényező a bankok számára - Szabó Ferenc szerint -, hogy az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. egyéves lejáratú jelzálogleveleinek magas hozamával kell versenyezniük. E papírok február végén például 13,7 százalékot ígértek, ami több mint 1 százalékkal haladta meg az egyéves állampapírok hozamát.

A kötvénykibocsátások kondícióira ez utóbbi hat, s ha nagy a hozamingadozás, mint volt például a forint/euró árfolyam kilengése miatt 2003 végén, 2004 elején, a befektetők csak magasabb kamattal hajlandók vásárolni a kötvényekből. A makrogazdasági környezet a szindikált hitelnyújtásnál viszont nem szempont, az OTP Bank által áprilisban elért alacsony kamatfelár például a pénzintézet eredményeinek kedvező nemzetközi megítélését tükrözi - állítják a bankban.

Magyarország szombati EU-csatlakozásától több és olcsóbb külföldi forrás bevonását reméli a HVB Bank Hungary Rt. azáltal, hogy a magyarországi kihelyezések, befektetések kockázata csökken - foglalta össze a HVG-nek bankja várakozásait Márkus Anita főosztályvezető. Stotz Péter, az MKB vezérigazgató-helyettese szerint a magyarországi rizikó csökkenése a források lejáratának meghosszabbodásában és a felvehető nagyobb hitelösszegekben tükröződik majd. A Budapest Bankban is arra számítanak, hogy uniós tagállamból érkező pénzintézetként majd könnyebben juthatnak forrásokhoz. Az MFB-nél azt tartották fontosnak, hogy új befektetők jelenhetnek meg, akik számára belső szabályzataik már megengedik majd magyar papírok vásárlását, ha az ország uniós tag.

CSABAI KÁROLY

Gázolt a vonat Érden

Gázolt a vonat Érden

Szokatlan megoldással, föld alatti siklóval akadálymentesítik a 3-as metrót

Szokatlan megoldással, föld alatti siklóval akadálymentesítik a 3-as metrót

„Ott vagyunk már?” – 20 éve nagyot kockáztattak a Shrek alkotói: bejött

„Ott vagyunk már?” – 20 éve nagyot kockáztattak a Shrek alkotói: bejött