Tetszett a cikk?

A Postabank megmentésében szerephez jutott Váltó-4 Libra Rt. hétéves tevékenysége során közel 10 milliárd forint veszteséget okozott az államnak. A pénz nyomát a rendőrség is kutatja.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság az állami tulajdonú Váltó-4 Libra Fejlesztési és Beruházási Rt. igazgatóságának tavalyi feljelentése kapcsán. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) cége tavaly év végéig 10 milliárd forintot veszített el a vagyonából, amit - független szakértők szerint - nem csupán az 1997-ben túl drágán felvásárolt postabanki ingatlanok, hanem részben az Orbán-kormány idején kötött hátrányos üzletek is okoztak.

A Váltó-4-et a Postabank Invest Rt. alapította 1997 nyarán 12,55 milliárd forintnyi készpénzzel, hogy ebből vásárolgassa fel a bankcsoport azon ingatlanait, amelyektől az szabadulni akart. Az ingatlanokkal - amelyek közé a néhány millió forintot érő kondorosi kastélytól a több százmilliós szentendrei Duna Club Hotelen át a milliárdos budapesti New York-palotáig sok minden tartozott - kistafírozott társaságot az ÁPV vette meg 1997 szeptemberében. Az ÁPV részvényekkel (például cukorgyárak és áramszolgáltatók papírjaival) fizetett a Postabanknak, amely nem heverte ki az 1997 eleji betétesi pánikot.

Noha a Váltó-4 állami megvásárlásakor a Postabank és az ÁPV könyvszakértői, a Deloitte & Touche és a KPMG azt állították, egyenértékű vagyoncsere történt, utóbb bebizonyosodott, hogy a bank ingatlanait jócskán túlértékelték. Az állam azonban duplán veszített. Nemcsak a Váltó-4-ben keletkezett deficitet kellett ugyanis leírnia - először 2000 nyarán 5 milliárd forintot -, hanem 1998-ban, amikor a Postabank 152 milliárd forintos tőkeinjekciót kapott az Orbán-kormánytól, azoktól a részvényektől is megszabadították, amelyekkel addig a hitelintézet nem tudott mit kezdeni. A Váltó-4 2003 végén további 7,2 milliárd forinttal csökkentette a tőkéjét, 4,2 milliárd forint veszteséget írt le így, a legértékesebb, 3 milliárd forintot érő ingatlanait pedig a tulajdonos ÁPV kivonta belőle. A Váltó-4 jegyzett tőkéje ma már csak 300 millió forint.

A postabanki ingatlancsomag "legizmosabb" elemei közé tartozott a fővárosi Megyeri úti egykori Kínál Áruház. Az engedély nélkül épült áruházat kénytelen volt lebontatni a Váltó-4, így az eredetileg több mint 1 milliárd forintért megvett ingatlan telekként mindössze 140 millió forintot ért. Jóhiszemű feltételezés szerint e veszteség ellensúlyozását remélte a Váltó-4, amikor 2001-ben kilencvenlakásos lakópark építésébe fogott a területen. A másfél milliárd forintos bankhitelből finanszírozott beruházás kivitelezője az 1997 végén alakult Harcon Építő és Szerelő Rt. lett. Utóbbi többségi tulajdonosai és vezetői a később autópályákat építő Vegyépszer Rt.-től igazoltak át 1998-ban - például Szakall Zoltán vezérigazgató -, de részvényes az Irakba konténereket szállító Larus Holding Rt. és több építőipari vállalkozás. A Harcon az értékesítést is vállalta, méghozzá - szokatlan módon - úgy, hogy a Váltó-4 előre megszabott fix nyereséget kapott, függetlenül attól, hogy a vevők mennyit fizettek a lakásokért.

"A lakóparkon így összesen 20 millió forintot keresett, azaz az elmúlt három évben kapható kamatokhoz képest veszített a cég" - panaszolta Naményi Péter, a Váltó-4 magát válságmenedzsernek tartó vezérigazgatója. A Váltó-4 és a Harcon speciális elszámolásának a része volt az is, hogy a négyfelé darabolt telek egynegyede a Harconé lett.

Történetesen a Harcon újította fel a Váltó-4 Somlói úti, több mint 16 ezer négyzetméteres ingatlanegyüttesét is, 1 milliárd forintért. Ez sem térült meg, mivel az eredetileg 2,3 milliárdra taksált ingatlan becsült értéke most is csak 2,5 milliárd forint. A stabil, évi 300-400 millió forintot fizető bérlővel bíró ingatlan azok közé tartozott, amelyeket az ÁPV 2003 végén elvont a Váltó-4-től. A kormány várhatóan a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz (KVI) csoportosítja át az egykori munkásőrlaktanyát - tájékoztatta a HVG-t Stark Antal, az OM helyettes államtitkára. Korábban a Váltó-4 és a KVI egymás között rendezte volna el az ingatlan sorsát: a KVI több, kisebb ingatlant adott volna a Somlói útiért cserébe, de nem tudtak megállapodni egymással. Az egyik "cseretárgy" a pártvezetők hajdani pihenőhelyéül szolgáló leányfalui Sorg Villa lett volna, amelyet az előző kabinet idején a Váltó-4 bérelt a KVI-től. A kormányváltás után azonban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentést tett a villában okozott károk, például a Váltó-4 által eszközölt bontások vagy a bérlő működése alatt ellopott műkincsek miatt.

Milliárdos vagyonvesztést szenvedett el a Váltó-4 az 54 szobás, négy lakosztályos hortobágyi Epona Hotel (mostani nevén Hortobágy Club Hotel), a hozzá kapcsolódó húsz pihenőház és 40 hektáros terület kapcsán is. A létesítményeket 1992-ben építette fel az Epona Idegenforgalmi és Kereskedelmi Kft., s akkor 1 milliárd forintos értékűnek tartották őket, ám a Váltó-4-hez 2,5 milliárdos értéken kerültek 1997-ben. A Postabank egy kölcsön fedezeteként jutott a hotelhez. A hotel üzemeltetésével megbízott vállalkozást csak 2001-ben vette meg a Váltó-4 az Epona Kft.-től, majd több tízmillió forintot bukott azon, hogy a bérleti díjakkal elmaradozó cég tőkehiányát is pótolta. A hotel körüli üres földeket a Hortobágyi Nemzeti Parknak (HNP) adta el tavaly a Váltó-4. Az átadása óta fel nem újított, rosszul kihasznált hotelt és a hozzá tartozó üdülőházakat pedig egy ismert debreceni vállalkozó, Szima Gábor Fortunato Kft. nevezetű érdekeltsége vette meg 2003 végén nyilvános pályázaton nem egészen 800 millió forintért. A helybéliek azt beszélik, Szima az önkormányzati tulajdonú Debreceni Vagyonkezelő Rt.-nek szerezte meg a szállót bankhitelből, ám minderről Szima - üzleti titkaira hivatkozva - nem nyilatkozott a HVG-nek.

A postabanki örökségtől függetlenül, ám bizonyára politikai indíttatásból szállt be 2001-ben közel 3 millió dolláros tőkeemeléssel a Váltó-4 az erdélyi székelyudvarhelyi Küküllő Szállodát tulajdonló ottani Hotel Tarnava 2000 Rt.-be, amelyben így 93 százalékos tulajdonrésze lett. A korábbi szocreál stílusú szállodát a Váltó-4 pénzéből négycsillagos hotellé alakították. A kivitelező ismét a Harcon volt. A Váltó-4 2002-ben 600 millió forintot veszteségként leírt az erdélyi befektetésből, amit azóta mindössze 400 millió forintos értéken tart nyilván a könyveiben. A leértékelésnek több oka van - magyarázta Naményi Péter -, nevezetesen: a dollár gyengülése miatt elszenvedett árfolyamveszteség, a szálloda deficites, évente néhány tízmillió forintos veszteséget hozó működése, de leginkább az, hogy az erdélyi cég sajátos alapszabálya miatt a részvénypakettjükhöz csupán 50 százalékos szavazati jog tartozik, s ugyanennyit ér a mindössze 7 százalékban tulajdonos ottani öt magánszemély szavazata. A Küküllő Szálló eladó, alighanem csak a kisebbségi tulajdonosok érdeklődnek majd iránta.

Nem nyert a Váltó-4 azon az előző kormánynak tett szívességen sem, hogy 1,3 milliárd forintért megvette, majd bankhitelből 2001-2003-ban még egyszer ennyiért felújíttatta a "spenótházból" kiköltöző Szociális és Családügyi Minisztérium részére az Akadémiai utcai korábbi Erdért-székházat. Az épületet ezek után tavaly a KVI vásárolta meg 2,7 milliárd forintért, de a késedelmes átadás miatt a Váltó-4-nek 100 millió forintos kötbért kellett fizetnie. Tán nem meglepő, a kivitelező ismét a Harcon, amely a Váltó-4 mostani vezetése szerint részben felelős a csúszásért. Közben az építőipari cégnél arra panaszkodnak, éppen hogy ők mondtak le 90 millió forintos követelésükről.

Vevőre vár még az egykori postabanki tihanyi hétvégi ház, egy budapesti Eötvös utcai telek, valamint 12 lakásos balatonlellei üdülőház, amelyeket szintén a Harcon épített 2001-ben. Naményi Péter nem tudott magyarázatot adni arra, elődei miért szántak 200 millió forintot e lakásokra, amelyeket tavaly nem sikerült egyben eladni.

GYENIS ÁGNES

1,6 milliárdos támogatásból forgatnak filmet Hadik András huszártisztről

1,6 milliárdos támogatásból forgatnak filmet Hadik András huszártisztről

Mikor és miért néz az ember szemébe egy kutya?

Mikor és miért néz az ember szemébe egy kutya?

Az FBI nyilvánosságra hozta a Kurt Cobain-aktát

Az FBI nyilvánosságra hozta a Kurt Cobain-aktát