Felgyorsult a korábban kinyomtatott formában előállított értékpapírok átalakítása számítógépes jelekké.

Jól járhatnak azok a feledékenyek, akik eddig otthon őrzött Mol-részvényeiket tavaly szeptember 11-e és november 10-e között - amikor a papírok "elektronizálása" történt - nem vitték be, ahogy kellett volna, a Postabank és Takarékpénztár Rt. huszonegy kijelölt fiókjába, és nem nyitottak évente több ezer forintos költséggel járó értékpapírszámlát valamelyik befektetési szolgáltatónál. Keddtől ugyanis a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. minden be nem vitt részvényért 7998 forintot fizet a feledékenyeknek, 4,3 százalékkal többet az olajpapírok hétfői tőzsdei záróáránál. Ennél magasabban a Mol-részvények az idén mindössze kétszer, május 3-án és 5-én zártak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Az otthon felejtett papírokat a Mol "távollétükben" az elmúlt fél évben értékesítette, s a volt részvényesek az ellenértéket öt éven belül vehetik fel a nyomdai úton előállított részvények beadásával és a papírok tulajdonosának azonosítására szolgáló adatok (név, lakcím, születési hely és idő, anyja neve, adóazonosító) igazolásával, valamint a részvények bekerülési értékének igazolására szolgáló dokumentumokkal.

Azért kellett volna beszolgáltatniuk részvényeiket a tulajdonosoknak, mert a tőkepiaci törvény (tpt) kimondja, hogy 2002. január elsejétől a korábban kinyomtatott valamennyi, nyilvánosan kibocsátott értékpapírt (részvény, kötvény, befektetési jegy) legkésőbb 2004. december 31-éig át kell alakítani úgynevezett dematerializált formájúvá. A dematerializált értékpapír nem papír, hanem számítógépes adatok halmaza, amely az értékpapírnak a tpt-ben előírt tartalmi kellékeit tartalmazza.

Az értékpapírokat egykor piacra dobó, most "dematerializáló" társaságok egy országos napilapban, a Magyar Tőkepiac című lapban és a BÉT internetes honlapján kötelesek felszólítani a befektetőket, hogy vigyék be papírjaikat egy kijelölt befektetési szolgáltatóhoz vagy a Központi Elszámolóház és Értéktár Rt.-hez - vagyis az értékpapírgazdáknak kell figyelniük, mivel külön nem értesítik őket. A benyújtásra legalább hatvan napot kell adni. Ahhoz, hogy továbbra is forgalmazni lehessen az értékpapírt, immár számítógépes jelként, a régi részvény benyújtásával egy időben értékpapírszámlát is kell nyitni valamelyik befektetési szolgáltatónál, ez pedig - ha addig nem volt az illetőnek ilyen számlája - évi 6-30 ezer forintos többletköltséggel járhat (HVG, 2004. május 8.). Aki nem nyit értékpapírszámlát, az hiába kéri értékpapírjának átalakítását, úgy kell tekinteni, mintha elmulasztotta volna a benyújtást.

Az átalakításra hagyott időn belül be nem nyújtott értékpapírok közül a kötvények tulajdonosai a papírok lejártáig, a befektetési jegyeket birtoklók pedig a jegykibocsátó befektetési alap megszűnéséig még kérhetik, hogy dematerializált értékpapírjuk kerüljön a számlájukra - azaz e papíroknál nincs hátrányos következménye a késlekedésnek. A részvényt, illetve egyéb tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapírt viszont a kibocsátó értékesíti. Az ellenértéket az értékpapírban megtestesülő követelés elévülési idejéig, általában öt évig az egykori részvénytulajdonos felveheti. Az átalakításra be nem nyújtott értékpapírral már nem szabad kereskedni.

Varju László mentelmi eljárásával indul a Parlament őszi ülésszaka

Varju László mentelmi eljárásával indul a Parlament őszi ülésszaka

Varga Mihály: A gazdasági lassulás mélyebb lehet annál, mint amire korábban bárki számított

Varga Mihály: A gazdasági lassulás mélyebb lehet annál, mint amire korábban bárki számított

Százával adják el a magánrepülőket, de a Brexit betehet az üzletnek

Százával adják el a magánrepülőket, de a Brexit betehet az üzletnek

Tíz éven át csicskáztatta, megnyomorította áldozatát, öt évet kapott

Tíz éven át csicskáztatta, megnyomorította áldozatát, öt évet kapott

Igazgyöngyös rajzok osztrák selyemkendőkön

Igazgyöngyös rajzok osztrák selyemkendőkön

Itt a Facebook nagy terve: egyesével vadásszák le a zaklatókat

Itt a Facebook nagy terve: egyesével vadásszák le a zaklatókat