Széthúzódott a tőzsdei társaságok mezőnye 2004 első negyedévében: a profitrekordot döntő Mol-OTP Bank kettős együttesen több árbevételt és nyereséget ért el, mint az elitligába tartozó további húsz társaság.

"Nagy tisztelője vagyok a Ferrarinak és Michael Schumachernek, aki immár hatodik éve uralkodik a Forma-1-ben, s bár trónfosztását minden futam előtt százezrek várják, ő mindig rácáfol a kétkedőkre, és magabiztosan nyer" - hasonlította az OTP Bank Rt.-t Spéder Zoltán alelnök, vezérigazgató-helyettes a többszörös világbajnok autóversenyzőhöz múlt pénteken, bankja 2004. első negyedéves eredményeinek ismertetésekor. Az idei első háromhavi, 35 milliárd forintos nyereségénél többet még egyetlen negyedévben sem sikerült elérnie a bankcsoportnak, ráadásul e profit több mint másfélszerese az egy évvel korábbinak.

A legnagyobb hazai pénzintézet elsősorban a tavaly november végi 3 százalékpontos jegybanki kamatemelésből húzott hasznot, mivel azt követően hitelei "árát" nagyobb mértékben emelte, mint amennyivel többet fizetett a nála elhelyezett betétekre, így a hitel- és a betéti kamatok közötti rés 6,74 százalékra nőtt, ami 2,3 százalékponttal magasabb a 2003 első negyedévinél. Leányvállalatai, köztük a tavaly nyáron megvásárolt bolgár DSK Bank is jól teljesítettek. Az OTP Bank idei beszámolóját az is szépítette, hogy az államilag támogatott lakáshitelek feltételeinek tavaly év végi szigorítása (HVG, 2003. december 20.) miatt még karácsony előtt befutott rekordmennyiségű hiteligénylésre a pénzintézetek csak január-februárban folyósították a kölcsönöket, az év elején pedig az erősödő forint és a magas belföldi kamatok miatt sláger devizaalapú lakáshitelek fogytak nagy számban. A lakáshitelezésen keresett szépen a másik két tőzsdei pénzintézet, az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB), valamint az Inter-Európa Bank Rt. is.

Rekordnyereséget hozott a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt.-nek, hogy földgázüzletága a tavaly piacira módosított gázárszabályozás miatt végre hozott a konyhájára, ebből származott a Mol 54 milliárdos első háromhavi profitjának az egyharmada. A kiugró eredmény sem tántorítja el azonban a Mol-vezetőket attól, hogy túladjanak a gázüzletágon. "Hamarosan megnyílik az az adatszoba, ahol megkezdhetik a konkrét vizsgálatokat azok a cégek, amelyek érdeklődnek a Mol három kiszervezett gáztársaságának megvásárlása iránt" - közölte múlt pénteki sajtótájékoztatóján Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója. Az évek óta ismert vevőjelöltek köre - a német Ruhrgas, a francia Gaz de France, az orosz Gazprom - egyébként a múlt héten újabb kérővel bővült, legalábbis orosz lapértesülések szerint: a Gazprommmal közös, magyarországi offshore bejegyzésű gázszállító vállalkozást működtető (HVG, 2004. április 10.) ukrán Naftogaz Ukraini jelentette be vételi szándékát.

A legnagyobb részvényforgalmú és piaci értékű társaságok közül csak a Mol és az OTP Bank villogott. A Magyar Távközlési Rt. (Matáv) árbevétele tovább zsugorodott, a vezetékes ágazat már hosszabb ideje tartó visszaesése mellett ugyanis lelassult az eddig aranytojást tojó mobilágazat gyarapodása is. Sőt a május 1-jén Westelből T-Mobile Magyarország Rt.-re átkeresztelt társaság bevételei reálértéken már csökkentek 2004 első negyedében, az átlagos percforgalom 3,9 százalékos növekedése pedig csak egyharmada az előfizetői szám bővülésének. A termelői gyógyszerárak 15 százalékkal alacsonyabb szinten történő április 1-jei befagyasztásának hatását nyögi a két tőzsdei gyógyszergyártó - Egis Gyógyszergyár Rt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. -, a hazai gyógyszervásárlások elhalasztása több mint 10 százalékos forgalomkiesést okozott nekik.

Az első negyedéves gyorsjelentését az e hét hétfői határidőig közzétett 22 tőzsdei társaság 957 milliárd forintos összárbevételének és 167,5 milliárdos össznyereségének több mint felét az OTP Bank és a Mol adta. Főként nekik köszönhető, hogy az A kategóriában forgalmazott elit együttes bevétele az első három hónapban reálértéken 13,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, profitjaik pedig 44,3 százalékkal nagyobbak. Az árbevétele mindössze hét társaságnak, a nyeresége viszont 14-nek nőtt egy év alatt az inflációnál jobban. Öten lettek veszteségesek, eggyel többen, mint 2003 első negyedében. A tavalyi mínuszosok közül négyen - Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Rt., Fotex Amerikai-Magyar Fotószolgáltatási Rt., NABI Autóbusz-ipari Rt., Pannonplast Műanyagipari Rt. (PP) - ismételtek. Ketten - Antenna Hungária Rt. (AH), Rába Járműipari Holding Rt. - az idén pozitívba fordultak, míg az egy éve még nyereséges Globus Konzervipari Rt. ezúttal negatív eredménnyel zárt.

Pénzügyi tételek javították az egyaránt csökkenő árbevételű AH és Rába eredményét. Az AH a Vodafone Magyarország Rt.-ben lévő 12,1 százaléknyi tulajdoni részesedését átminősítette, így a neki évente több milliárd forintos veszteséget okozó befektetés ezúttal már nem csúfította könyveit, miközben az Eutelsat S.A.-beli 1,22 százaléknyi részesedésén az AH jelentős, 1 milliárd forint körüli árfolyamnyereséggel adott túl. A Rába közel 5 milliárdot keresett azon, hogy exportárbevételének értékállandóságát a külföldi valuták forinttal szembeni árfolyamváltozásai ellen határidős ügyletekkel biztosította be (ugyanezen bukott egy éve 331 milliót). A Globus viszont csökkenő forgalma mellett negatív eredményét éppen a pénzügyi javító tétel hiányával magyarázta: míg egy éve békéscsabai gyárának értékesítéséből 1 milliárd forintot keresett, addig az idén nem tett szert hasonló bevételre.

A krónikusan veszteségesek közül a Danubius és a NABI a kilábalás jeleit mutatja - legalábbis erre utal, hogy negatív eredményük kisebb az egy évvel korábbinál -, ezzel szemben a Fotex és a PP tovább rontott. A javulást a Danubius gyorsjelentésében főként azzal magyarázza, hogy a 2003 eleji kedvezőtlen külső körülmények - iraki háborús előkészületek, SARS-járvány - miatt alacsony volt a bázis, s azon most könnyebb domborítani. Örvendetesnek tartják azonban a Danubiusnál, hogy két év után jelentősen nőtt a tengerentúli turisták hotelhasználata, miközben a német vendégéjszakák számának a csökkenése megállt. A NABI az Egyesült Államokban az egy évvel korábbinál több autóbuszt értékesített, s a hitelterheket nyögő társaság levegőhöz jutott azáltal, hogy 12 millió dollárnyi kölcsönt visszafizetett, 101,6 milliónyi törlesztését pedig átütemeztette. A Fotexnek az tette be a kaput, hogy az első negyedévben az év többi részénél hagyományosan kevesebbet értékesítő kis- és nagykereskedelmi cégein túl ezúttal termelővállalatai is gyengélkedtek. A PP történetének legrosszabb negyedévét az okozta, hogy a műszaki célú műanyagokat gyártó részlegének alig van megrendelése. "A veszteségek okait már meghatároztuk, a tavasszal elindított reorganizációs programnak köszönhetően pedig a második félévben már érezhető lesz a javulás" - biztatgatta önmagát Zoltán Csaba, a PP márciusban megválasztott elnök-vezérigazgatója.

A gyorsjelentésekből kirajzolódó kép nem hatott egyértelműen a tőzsdei folyamatokra. Az amerikai kamatemelési várakozások, az olajárak égbe szökése miatt ezekben a napokban a befektetők igyekeznek szabadulni a részvényektől. Hét tőzsdei cég részvényárfolyama nőtt gyorsjelentése megjelentetése napján, négyé stagnált, 11-é csökkent. Több kakukktojás is akadt: az FHB és a Tiszai Vegyi Kombinát Rt. papírjai a nyereségnövekedés ellenére is olcsóbbodtak, ezzel szemben a veszteséghalmozó PP-é drágultak, miközben az egy évvel korábbi profit dupláját elérő BorsodChem (BC) Rt.-é, illetve a nyereségcsökkentő Zwack Unicum Rt.-é mozdulatlanok maradtak. A BUX-index az április 22-ei első (Zwack) és az e hét hétfői utolsó (Globus) gyorsjelentés megjelenése között 10,8 százalékkal esett, miközben a New York-i Dow Jones 4 százalékkal, a frankfurti DAX 6,3 százalékkal, a varsói tőzsdeindex 7,3, a prágai 10,2 százalékkal csökkent.

Az e hét hétfői részvényárfolyamok alapján tíz társaság (AH, BC, Démász, FHB, Graphisoft, Matáv, Mol, OTP Bank, Richter, Zwack) részvénye forgott magasabban, mint amennyi 2004. március végi saját tőkéjéből következne, 12-é alacsonyabban. A legjobban, több mint háromszorosan az FHB-t és az OTP Bankot értékelték föl a befektetők, miközben a negyedéves profitlista-vezető Molt csak 1,3-szeresére. Ezzel szemben az egyaránt veszteséges Fotex, Globus, NABI, PP a saját tőkéje alig felén forgott. Elemzők mégsem javasolják vételre e relatíve olcsó papírokat, mert kilátásaikat bizonytalannak ítélik.

CSABAI KÁROLY

Pénzügyek

Áramtalanítás

Június 10-éig ajánlhatják fel részvényeiket három tőzsdei áramszolgáltató cég - Dél-dunántúli Áramszolgáltató Rt.

Óriásit buktak a bébiételek: 95 százalékuk tartalmazott káros anyagot

Óriásit buktak a bébiételek: 95 százalékuk tartalmazott káros anyagot

Érkezik Putyin, Szijjártó bejelentette, fontos szerződéseket írnak majd alá

Érkezik Putyin, Szijjártó bejelentette, fontos szerződéseket írnak majd alá

9,3 milliárd forint névértékben bocsát ki kötvényeket az Alteo

9,3 milliárd forint névértékben bocsát ki kötvényeket az Alteo

Napos hétvégével folytatódik a nyárias ősz

Napos hétvégével folytatódik a nyárias ősz

Karácsony esélytelen – hirdeti még mindig a Századvég honlapja

Karácsony esélytelen – hirdeti még mindig a Századvég honlapja

Lopott kocsival menekülő tini tört össze egy Lamborghinit

Lopott kocsival menekülő tini tört össze egy Lamborghinit