Tetszett a cikk?

Végre van partnere a Nyugat-Európában törpének számító bécsi tőzsdének, s nem a rettegett óriás, a frankfurti tőzsde...

Végre van partnere a Nyugat-Európában törpének számító bécsi tőzsdének, s nem a rettegett óriás, a frankfurti tőzsde nyelte le az osztrákokat, hanem utóbbinak sikerült részesedést szereznie a Budapesti Értéktőzsdében (BÉT) - ekként értékelik Bécsben a múlt heti váratlan ügyletet. Az 1771-ben, Mária Terézia uralkodása idején alapított Wiener Börse AG 5,08 millió euró alaptőkéjű, 62 osztrák bank, biztosító és nagyvállalat osztozik rajta. A legnagyobb, 11,71 százaléknyi részesedés éppen a Budapesten is fő tulajdonos HVB Banké, őt követi 10,41 százalékkal a vállalatok felvásárlásával és újraértékesítésével foglalkozó Unternehmens Invest AG, amelynek nevét az utóbbi időben a Libro nevű vállalkozással kapcsolatos kétes spekulációknál lehetett hallani. A BÉT-ben is gazda Erste Bank AG-nek 9,4, a Raiffeisen Zentralbank AG-nek 6,1, a kereskedelmi bankok által tulajdonolt Österreichische Kontrollbank AG-nek 5,8 százalékos a részesedése.

Az osztrák tőzsde vezetői az apályos évtizedek után 1989-ben feltámadt értékpapírpiac forgalmának növelésére, a tranzakciók jobb átláthatóságára a kilencvenes években számtalan kísérletet tettek. Törekedtek a kelet-európai tőzsdék meghódítására is, ám ajánlataik leperegtek a függetlenségüket büszkén őrző varsói, prágai és budapesti börzékről. Az osztrák tőzsdén 107 céget jegyeznek, szemben a BÉT-en forgó 48-cal. A legfontosabb cégek mutatóiból képzett ATX-indexben a legnagyobb, 20,3 százalékos az Erste súlya, 19,2 százalék a Telekom Austriáé. Őket követi (9,2, illetve 8,2 százalékkal) két intenzíven kelet-európai orientációjú cég, az olajipari OMV AG és a téglagyártó Wienerberger AG.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Pénzügyek

Nagybevásárlás

Vitát kavart a hazai tőkepiacon, hogy a múlt héten - a HVB Bank közreműködésével - osztrák kezekbe került a Budapesti Értéktőzsde.

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT