A vámolás május 1-jétől kialakult, a hét elejére állítólag már megszűnt akadozása miatt kavarodott botránnyal a kormány is kénytelen volt foglalkozni.

Hulljanak-e fejek a vámolás fennakadásai miatt, amelyek az ország uniós csatlakozásának napjától kezdve következtek be - mérlegelheti szerdán, lapzártánk után a kormány. A szokásos néhány óra helyett ugyanis napokig kellett várni a vámolásra, miután a számítógépes rendszer - a terhelés következtében - időnként nagyon lelassult, sőt többször öt-tíz percre leállt, s ezért az adminisztrációs munka feltorlódott, a rakományok pedig vesztegeltek. Mindez akkor, amikor az EU-n belül bárhol vámoltatható az unióba importált áru, s a vámbevétel negyede illeti a beszedő országot, azaz nemzetközi verseny folyik ennek megszerzéséért. Úgy hírlik, a növekvő itthoni sorokról értesülve többen - akiknek sürgős volt a szállítmány - ausztriai vámoltatásra utasították a nyugat felől hozzájuk igyekvő kamiont.

Látszatra Medgyessy Péter kormányfő és Draskovics Tibor pénzügyminiszter múlt csütörtöki vámhivatali látogatása nyomán gyorsult fel a rendezés - miután a miniszter felhívta a vámosok figyelmét szolgáltató szervezet mivoltukra. Hogy csupán ennek tudatosítása hiányzott volna, azt persze megkérdőjelezi, hogy Daróczi Ferenc dandártábornok, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) bevételi főigazgatója és helyettes vezetője szerint a vámáru-nyilatkozatok feldolgozásához használt számítógépes program rejtett hibája okozta a gondokat, s a bajt azóta orvosolta is a csütörtök éjjel betöltött - tehát nyilván korábban megírt - javító program.

Az ominózus szoftvert egyébként a Bull Magyarország által vezetett konzorcium írta és telepítette (ennek tagjai a Kopint-Datorg Rt. és a KFKI-csoporthoz tartozó ICON Kft.), körülbelül 725 millió forintos, részben még ki nem fizetett fejlesztés keretében. Nagy János országos vámparancsnok kedden már azzal állt elő, hogy az importot kezelő szoftvert késve, május 5-én adták át. Sipos László, a vámügynököket, illetve nagy importőröket tömörítő Magyar Vámügyi Szövetség (MVSZ) elnöke szerint is tény azonban, hogy a pénteken vámolásra jelentkezők már nem érzékelték a szokatlan várakozást - vagyis használt a program kijavítása. A VPOP tájékoztatása szerint múlt pénteken 6300 határozatot állítottak elő a frissen javított vámárunyilatkozat-feldolgozó rendszerrel, e dokumentumok fele importügyletre vonatkozott (miközben előző nap még körülbelül 9 ezer vámkezelési hátralékuk volt). Az addigra felgyűlt restancia gyors ledolgozása érdekében három "virtuális vámhivatalt" létesítettek, ahova 150 vámtisztviselőt csoportosítottak át, akik egymást váltva 24 órás üzemben serénykedtek.

Mindenesetre gondok lehettek a szakmai felkészüléssel is, erre utal, hogy a múlt csütörtöki VPOP-s válságtanácskozás szükségesnek látta olyan számítástechnikai "mobil egységek" felállítását, amelyek a vámhivatalokban és a vámudvarokban szaktanácsot adnak. Emellett a vámárunyilatkozat-feldolgozó rendszer szakértői számítógépről elérhető segítségnyújtó szolgálatot is felállítottak az alkalmazási problémák megoldására. Múlt szombaton kiadott sajtóanyagában a VPOP közölte: egy központi honlapról ingyen letölthetik a vámoltatók a vámáru-nyilatkozat elektronikus kitöltéséhez használandó szoftvert, illetve a vámszoftvereket készítő szoftverházak a számukra szükséges törzsadatokat és útmutatókat. Ez persze csak azért minősül hírnek, mert az ügyfelek május 1-je előtt még nem voltak olyan helyzetben, hogy saját számítógépes rendszereiket az új központihoz passzítsák, így az első májusi hetekben kézzel írott papírokkal kellett birkózniuk a vámosoknak.

Az eset súlyát Daróczi Ferenc érthető módon igyekezett csökkenteni, mondván, más, korábban csatlakozott országok évekig bajlódtak, amíg tökéletesen működővé vált a számítógépes vámadminisztrációjuk, s célozgatott: a Madeirán a hét végén ülésező uniós vámfőnökök azt konstatálták, a többi csatlakozóhoz képest még jó a magyar helyzet. Ám hogy mikor készült el ez a bizonyos szoftver, és mekkora terhelés hárult az első uniós napokban a vámhivatalokra, szorosan összefügg a számítástechnikán kívüli dolgokkal. Sipos László a múlt hét elején tette fel az MVSZ internetes honlapjára azt az írását, amelyben a vámhivatalokban akkorra kialakult "kaotikus helyzet" okát elsősorban a késedelmes jogalkotásban és a szakmát tömörítő Vámtanáccsal való konzultáció elmaradásában jelöli meg. Daróczi dandártábornok is elismerte, "egyes részletszabályok" csak áprilisban készültek el, ezért nem lehetett korábban tökéletesen készre megírni a szoftvert, s azt is említette, hogy a számítástechnikai megrendeléshez szükséges közbeszerzési eljárás "nyolc hónapig tartott, és ez is oka volt annak, hogy későn indult a fejlesztés".

Sipos László azonban úgy látja: 2003 tavaszán kellett volna kihirdetni az új vámtörvényt, a végrehajtási rendeletével együtt ahhoz, hogy mindenkinek legyen elég ideje a felkészülésre - márpedig a vámtörvény csak az év végén, a végrehajtási rendelet pedig az idén április elején jelent meg. Ezek nyomán a vámokmányok kitöltéséhez, illetve az okmánykitöltő programok megírásához szükséges tájékoztató első változatát április 22-én, utolsó verzióját május közepén tették közzé, amikor már rég végezni kellett volna az új okmányok kitöltését. Az évek óta össze nem hívott Vámtanács pedig - ha megkérdezik - egyszerűsítéseket javasolt volna, mondta Sipos László, például a korábbi, egyszerűsített vámkezelésre, vámraktározásra jogosító engedélyek jogfolytonos megújítását az erre igényt tartó vállalkozások számára, a minden évben, így az idén is korábban már beadott igazolások alapján, új papírok megkövetelése nélkül. Ez esetben kevesebb teher zúdult volna a vámhivatalokra.

Egyes szakemberek szerint a központi adatfeldolgozó program hibáján kívül a vámolás lelassulásához az is hozzájárult, hogy több, korábban vállalkozás formájában működő vámudvar nem kapott engedélyt a csatlakozással hatályba lépő új rendszerben. Az is problémát okozott olykor, hogy míg korábban rendelet melléklete rögzítette a később megfizetendő vám biztosítékaként szükséges bankgarancia elvárt szövegét, ez az új vámrendeletben már nem szerepelt, ennek következtében a vámosokra hárult annak érdemi eldöntése, megfelelőnek tekintenek-e egy-egy garanciát. A csatlakozás után csökken ugyan a magyar vámosok munkája amiatt, hogy az uniós országokból származó árukat immár nem kell vámolni, ám május elején nem fogytak azonnal a feladatok, mivel a korábban beérkezett, még vámfelügyelet alatt levő árukat vámfizetés nélkül, de az új szabályok szerint kezelniük kellett. Kifejezetten többletmunkát hozott ezekben az első napokban-hetekben a vámszerveknek az, hogy sok kis importőr ekkor kért vámazonosító számot, mivel úgy gondolták, erre nem lesz szükségük, hiszen kizárólag az unióból hoznak be árut. Márpedig a még áprilisban megvásárolt áruhoz májusban is kellett vámazonosító, ha az akkor került hivatalosan az országba. Azt csupán "menet közben" egyszerűsítették le és pontosították a vámszervek, milyen dokumentumokat kell mellékelni az efféle kérelmekhez. Az MVSZ elnöke azonban fölösleges túlbonyolításnak tartja, hogy a jogszabály egyáltalán vámügyeket kreált a semmiből. Az EU-ból április végén nemzetközi vámokmánnyal indított közösségi árukat elegendő lett volna mentesíteni a vámeljárás alól.

MAKARA KLÁRA

Talán érdemes várni: olcsóbb Samsung Galaxy Note10 érkezhet

Talán érdemes várni: olcsóbb Samsung Galaxy Note10 érkezhet

Orbán talán senkit sem akart befolyásolni erkölcsi aggályaival

Orbán talán senkit sem akart befolyásolni erkölcsi aggályaival

Újabb videojátékosokat zárt ki a Blizzard, mert kiálltak a hongkongi tüntetők mellett

Újabb videojátékosokat zárt ki a Blizzard, mert kiálltak a hongkongi tüntetők mellett

Most ott tartunk, hogy évi 20 ezer ember kap kórházi fertőzést

Most ott tartunk, hogy évi 20 ezer ember kap kórházi fertőzést

Marad az októberi nyár

Marad az októberi nyár

Gergely Márton: Orbán kínos pillanatai a Türk Tanácsban

Gergely Márton: Orbán kínos pillanatai a Türk Tanácsban