Keddtől fél százalékkal, 11 százalékra csökkentette a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamatot. Bár az év végére az elemzők többsége ennél fél-egy százalékkal alacsonyabb szintet vár, úgy tűnik, a jegybank igen óvatosan nyúl a kamatokhoz.

Három és fél hónapnak kellett eltelnie, hogy a legutóbbi félszázalékos csökkentés után ismét alacsonyabb legyen a forint kamatszintje. Pedig szinte mindenki egyetért abban, hogy a magyar gazdaság teljesítménye, az infláció várható alakulása a jelenleginél alacsonyabb kamatot is lehetővé tenne, ami kisebb kiadást jelentene az államnak, és az olcsóbbá váló hitelek a gazdaságra is élénkítőleg hatnának.

Az elmúlt év júniusa a forint árfolyamát meghatározó ingadozási sáv feljebb csúsztatását - tartalmát tekintve a forint leértékelését - hozta, amit a Pénzügyminisztérium (PM) kezdeményezésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa szavazott meg. Ennek deklarált célja a fél évvel korábban már 235 alatti forintárfolyamot is elért euró lehetséges legalacsonyabb árfolyamszintjének 240 forinton való rögzítése volt - ám ekkor már a piac a forint gyengülését hozta. Így a döntés nyomán 275 forintig emelkedett az uniós deviza ára, mely csak az elmúlt héten tudott ismét 246 forintig süllyedni. A sáveltolás döntését és megvalósítását még a mellette szavazók is elhibázottnak ítélték később, és a forint túlzott gyengülését csak a három lépésben összesen 6 százalékpontos (2003 júniusában, illetve novemberében végrehajtott), egész 12,5 százalékig menő kamatemelés tudta megállítani.

Nem mellékes tény, hogy a sokat emlegetett Bokros-csomag 1995-ös bevezetése után a magyar infláció évi 30 százalékról 2003-ig 4 százalék alá csökkent, azóta viszont ismét folyamatosan nő, ez év júniusában elérve az éves szinten 7,5 százalékot. Bár a PM - hétfőn kiadott közleménye szerint - az idén éves átlagban 6,5 százalékos, jövőre pedig 4,5 százalékos inflációval kalkulál, s a jegybank hétfőn publikált, az inflációról szóló jelentése a tárca korábbi terveit alapul véve az idén 5,4, 2006-ra pedig 4,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal számol, kamatdöntéseinél a jegybank csak az elemzői által megerősített konkrétumok ismeretében hiszi el a politikai nyilatkozatokban sűrűn megjelenő kiadáscsökkentést. Más szóval: az MNB a tények láttán s főként a piaci bizalomnak a hosszabb lejáratú kötvények hozamcsökkenésében megmutatkozó visszatérése esetén mer tovább csökkenteni a kamatokon.

Ezek az állampapírhozamok az elmúlt hetekben valóban lefelé mentek, de ez valószínűleg annak volt köszönhető, hogy a piac szereplői előre bekalkulálták a várt MNB-kamatcsökkenést, főként a forint erősödése miatt. Ez afféle beidegződés a részükről, hiszen az MNB korábban a devizaárfolyamot célváltozónak tekintette az infláció elleni küzdelemben, tavaly azonban feladta árfolyamcélját. Ez azt jelenti, hogy a Szabadság téren - legalábbis elméletileg - 320 forintos euróárfolyam sem zavarna senkit, de akár 20 százalékra is emelnék a kamatszintet, ha szerintük ez segítené a megcélzott infláció elérését. Egyébként az idei évre megcélzott inflációs értéket már feladta a jegybank, s a 2005 végére előrejelzettet a most publikált elemzésben emelte (a 3 hónappal ezelőtt jelzett 4 százalékról) 4,4-re.

A kamatcsökkentési döntést bejelentő hétfői sajtótájékoztatón Járai Zsigmond jegybankelnök az elmúlt hetek forinterősödését a rövid távú külföldi befektetők vásárlásainak tulajdonította, és ismételten hangoztatta, hogy a fizetési mérleg kedvezőbb alakulását és a költségvetés szigorítását tartja kívánatosnak.

A meghatározó piacokon egyébként, úgy tűnik, a kamatok emelése a trend (lásd cikkünket a 26. oldalon). Ha a következő években ez lesz a kamatok iránya, lehetséges, hogy 2010-től, amikor a jelenlegi tervek szerint a forintot euróra cseréli Magyarország, nem a mostani eurókamattal, hanem akár 2-3 százalékponttal magasabbal kell számolni. Ebben az esetben a mostani előrejelzéseknél sokkal lassabb ütemű kamatcsökkentés várható addig, hiszen a 11 százalékot nem 3-ra, hanem esetleg csak 5-re kellene mérsékelnie a jegybanknak a következő hat év során.

SZÁNTÓ D. ANDRÁS

Nézné a végrehajtó, mire mennek a felcsúti tao-pénzek, csak nem tudja megnyitni a pendrive-ot

Nézné a végrehajtó, mire mennek a felcsúti tao-pénzek, csak nem tudja megnyitni a pendrive-ot

Felvette az ajtócsengő kamerája, hogyan temeti be a házat a 24 órás hóvihar

Felvette az ajtócsengő kamerája, hogyan temeti be a házat a 24 órás hóvihar

Jogállamisági jelentés készül az EU tagországairól

Jogállamisági jelentés készül az EU tagországairól

Megállapodott az Auchan a szakszervezettel a béremelésről

Megállapodott az Auchan a szakszervezettel a béremelésről

Indonézia és Magyarország ötszázmillió dolláros közös befektetési alapot hoz létre

Indonézia és Magyarország ötszázmillió dolláros közös befektetési alapot hoz létre

Visszafizeti a szabadságmegváltásért kapott pénzt Trócsányi László

Visszafizeti a szabadságmegváltásért kapott pénzt Trócsányi László