Elsősorban a Mol és az OTP Bank jóvoltából rekorderedménynek örvendhettek a Budapesti Értéktőzsdén befektetők, az ott jegyzett társaságoknak a múlt hét végi határidőig publikált, az idei első félévről szóló gyorsjelentései olvastán.

E hét hétfőn újabb rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett részvények árfolyamváltozását tükröző index, a BUX, méghozzá három egymást követő kereskedési napon már harmadszor: hétfőn 11 874 ponton zárt, 92 ponttal magasabban a múlt péntekinél, és 111 ponttal a múlt csütörtöki felett, amikor pedig megdőlt az addigi - április 13-án felállított - 11 ezer 760 pontos történelmi csúcs. Pedig a budapesti börzebarométerre leginkább ható nagy külföldi indexek közül a múlt héten a New York-i több hónapos mélypontra zuhant, s veszített értékéből a tokiói, a frankfurti és a londoni index is (igaz, az utóbbi kettő hétfőn javított). A Budapesten befektetők viszont a magyar tőzsdei társaságoknak a múlt szombati határidőig közzétett első féléves gyorsjelentései láttán fogtak részvényvásárlásba. A dokumentumok szerint a BÉT 22 legnagyobb forgalmú és piaci értékű - úgynevezett A kategóriás - cégének első hathavi 1840 milliárd forintos árbevétele reálértéken 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 231 milliárdos össznyereségük pedig a duplája a tavalyinak.

A rekordnyereség kétharmadát két cég, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt., valamint az OTP Bank Rt. érte el. Az olajcég eredményét a Mol-befektetők múlt csütörtökön 8760 forintos új árfolyamcsúccsal díjazták. Mindkét társaság sikerének záloga, hogy miközben belföldön is jól teljesítettek, az elmúlt két évben megvásárolt külföldi leányvállalataik egyre többet hoznak a konyhájukra. "Sok versenytársunk lábára tapostunk" - magyarázta a Mol pénzügyi vezérigazgató-helyettese, Michel-Marc Delcommune a gyorsjelentést kommentáló sajtótájékoztatón. A Mol 83 milliárdnyi féléves rekordnyeresége több mint egynegyedét a többségi tulajdonában lévő szlovák Slovnaft a.s kőolaj-finomító és a Tiszai Vegyi Kombinát Rt. adta. Eközben a kőolaj-feldolgozás a 2003. első félévihez képest másfélszeresére növekvő finomítói árrés miatt hozott szépen, a gázüzletág pedig a tavalyi gázárrendezés után magára talált, s az évekig tartó veszteséges működés után ezúttal 45 milliárdos nyereséggel zárt, amiből 13 milliárdot a Mol tartalékba tett arra az esetre, ha a jövőben kedvezőtlenül alakulnának a világpiaci árak. Az OTP Bank 67 milliárdos profitjának egyharmadát köszönheti leánycégeinek, külföldön a bolgár DSK Banknak, belföldön a Garancia Biztosító Rt.-nek, az autóvásárlásokat finanszírozó Merkantil Bank Rt.-nek és az OTP Jelzálogbank Rt.-nek. A legnagyobb mérlegfőösszegű hazai bankcsoport a másik két tőzsdei pénzintézethez - a nyereségét csaknem két és félszeresére, illetve másfélszeresére növelő FHB Földhitel és Jelzálogbank Rt.-hez, illetve Inter-Európa Bank Rt.-hez - hasonlóan abból is hasznot húzott, hogy az állami kamattámogatású lakáshitel-feltételek tavaly decemberi szigorítása után ügyesen váltott a devizaalapú lakáskölcsönökre, miközben mindhárom bank növelni tudta a betéti és hitelkamatai közötti rést.

A legnagyobb piaci értékű Magyar Távközlési Rt. (Matáv) árbevétele és nyeresége viszont tovább zsugorodott. "A második negyedévben új szolgáltató jelent meg a magyar vezetékes távközlési piacon, ami még kiélezettebbé tette az ügyfelekért folytatott versenyt" - célzott Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója cége gyorsjelentésében arra, hogy a svéd Tele2 áprilisi magyarországi piacra lépése felerősítette a Matáv vezetékes ágazatának már hosszabb ideje tartó visszaesését. Ráadásul reálértéken csökkentek a Matáv húzó cégének, a T-Mobile Magyarország Rt.-nek a bevételei is, s bár még mindig piacvezető, részesedése immár tartósan 50 százalék alatti. Kedvezőtlen lehetne a befektetőknek, ha a német Deutsche Telekom AG növelné a Matávban meglévő 59,6 százaléknyi részesedését - ahogy azt a múlt héten a The Wall Street Journal amerikai gazdasági napilap megszellőztette -, az elmúlt években leértékelődött távközlési papírok felvásárlásáért ugyanis a hazai szabályok értelmében a németeknek nem kellene mélyen a zsebükbe nyúlniuk.

A két tőzsdei gyógyszergyártó cég (Egis Gyógyszergyár Rt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt.) elsősorban növekvő oroszországi értékesítéseivel pótolta a hazai termelői gyógyszerárak állami befagyasztása miatt kieső árbevételét. Ez a Richternél olyan jól sikerült, hogy második negyedévi 10 milliárd forintnyi nyeresége rekord, ennél többet három hónapos időszakban még egyszer sem ért el a társaság.

A 22-es tőzsdei mezőnyből összességében 16 elit cégnek sikerült növelnie eredményét egy év alatt. Hárman lettek veszteségesek, öttel kevesebben, mint tavaly ilyenkor. A negatív duplázók közül a Fotex Amerikai-Magyar Fotószolgáltatási Rt. és a NABI Autóbusz-ipari Rt. vesztesége ezúttal kisebb lett, a Pannonplast Műanyagipari Rt. azonban tovább rontott. A Fotexet leányvállalatai hagyták cserben, a Keravill Rt. belföldi forgalma például az egy évvel korábbinak alig a fele lett. Pechjére hiába nőtt a Fotex-csoport zászlóshajója, az Ajka Kristály Kft. termékei iránti kereslet az Egyesült Államokban, az árbevétel-növekedést elvitte a dollár forinttal szembeni gyengülése. Ugyanezen okból a NABI sem profitált abból, hogy az új technológiával készült dízelhajtású, Compobus nevű autóbuszaiból a tavalyinál 25-tel többet, 33-at adott el az USA-ban. A NABI-nak sok pénzébe került banki hiteleinek átalakítása és a tavaly év végén megkezdett hatékonyságnövelő program is. A Pannonplast azon veszített, hogy az általa vásárolt műanyagipari alapanyagokra a világpiaci kőolajárak megugrása miatt többet kellett költenie, s tetézte gondjait, hogy fő vevője, a holland Philips Electronics csökkentette megrendeléseit.

Öt társaságnak sikerült eredményét egy év alatt negatívból pozitívba fordítania, ez azonban - a BorsodChem Rt. (BC) kivételével - kizárólag a cégek pénzügyeseinek az érdeme. Arányaiban a legnagyobb fordulatot a BC vitte véghez: a kazincbarcikaiak a tavalyi 1,1 milliárdos mínusszal szemben ezúttal 10,6 milliárdos plusszal zártak, miután a cég - a PVC-értékesítés megugrása mellett - árfolyam-fedezeti ügyletekkel hatásosan védekezett az erős forint ellen, 4 milliárd forintnyi árfolyamnyereségre téve szert. Szintén árfolyam-fedezeti ügyleteivel szépített a Rába Járműipari Holding Rt., mivel futóműüzletága még nem tudta teljesen kiaknázni, hogy évekig tartó visszaesés után ismét növekvőben van az amerikai autóipari kereslet.

Szebben fest az egy évvel korábbinál az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Rt. (AH) első féléves összképe, mégpedig amiatt, hogy tavaly augusztusban nem tudott tőkét emelni a Vodafone Magyarország Rt.-ben, s így részesedése a cégben 30 százalékról 12,1 százalékra csökkent, ráadásul részesedésén árfolyamnyereséggel adott túl. A Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Rt. magyarországi hoteleiben hiába töltöttek a külföldiek a tavalyinál több éjszakát, a cég szlovák és cseh szállodáinak forgalma csökkent. A Synergon Informatikai Rt. továbbra is megérzi az informatikai piaci árversenyt, emiatt csak az államkötvény-állományán realizált - az egy évvel ezelőttinél mintegy 20 millió forinttal több - hozam révén tudta minimális nyereséggel zárni első félévét.

Az e hét hétfői részvényárfolyamok alapján kilenc társaság (AH, BC, FHB, Graphisoft, Matáv, Mol, OTP Bank, Richter, Zwack) részvénye forgott magasabb összértéken, mint amennyi 2004. június végi saját tőkéjükből következne, 13-é alacsonyabban. A legjobban - több mint háromszorosan - az FHB-t és az OTP Bankot értékelték föl a befektetők, miközben a negyedéves profitlista-vezető Molt csak 1,4-szeresére. Ezzel szemben az egyaránt veszteséges Fotex és Pannonplast a saját tőkéjének kevesebb mint felén, a NABI pedig alig egynegyedén forgott. Ezeket a viszonylag olcsó részvényeket mégsem javasolják vételre az elemzők, egyrészt mert tulajdonosi körük nehezen látható át, másrészt mert bizonytalanok a gazdasági kilátásaik.

CSABAI KÁROLY

Szomorkás kedd vár ránk

Szomorkás kedd vár ránk

Az egekbe szökött a Kobe Bryanthez köthető sportcipők ára

Az egekbe szökött a Kobe Bryanthez köthető sportcipők ára

Tiszta energiát ígér a kormány, de csak kiszervezik a szennyezésünket

Tiszta energiát ígér a kormány, de csak kiszervezik a szennyezésünket

Semmi eurovíziós nyomás: az év magyar slágerét keresi a szombaton induló A Dal

Semmi eurovíziós nyomás: az év magyar slágerét keresi a szombaton induló A Dal

Nem vette napirendre a Karácsony-interjú vizsgálatát a Közszolgálati Kuratórium

Nem vette napirendre a Karácsony-interjú vizsgálatát a Közszolgálati Kuratórium

Húsvéttól zenghet az új szövegű Miatyánk

Húsvéttól zenghet az új szövegű Miatyánk